|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:10 am
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Най-читавият начин е с DDS. Цените им вече са под 20 USD и просто не си струва да се прави нещо друго. Освен ако не се за*бал линейност, стабилност и изобщо - за икономия. 
|
| Нед Дек 18, 2005 3:28 pm |
|
 |
|
afx
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 4:30 pm Мнения: 10 Местоположение: Bulgaria, Plovdiv
|
Тествах схемата в Electronic Workbench но по някаква причина осцилоскопа показва хоризонтална линия 6.0070 V, както и да настройвам ключовете, може би аз греша някъде.
Тъй като гледам че ви притеснява липсата на коефициентите, нека приемем просто че схемата не е нужно да е кои знае колко прецизна (максимум стъпка 1 херц в най добрия случай, както и коефициент на запълване 0,5 както каза колегата) но по-важното в случая е самата схема да бъде изпълнена с дискретни елементи.
В смисъл самия генератор да си подава някаква константна честота (очевидно над 400 Хц), а самото разделяне на честотата да се осъществи с помоща на логически елементи, контролирани чрез бутони (оттам нататък вече отделно ще потърся нещо като дешифратор...) които на изхода си да извеждат новата честота в диапазона 4-400 Хц
Признавам си че не ми е много ясна материята и не бих ви занимавал с глупости ако знаех по какъв начин (най малкото с какви ключови думи) да търся в интернет. Не бих искал да ме помислите за мързеливец.
_________________ squarepusher is the fuckin daddy
|
| Нед Дек 18, 2005 6:08 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Мисля си , че ще удобно за твоя случай да се използва PLL схема 4046, която заедно с няколко BCD брояча ще може да синтезира нужният ти обхват от честоти. Вътре в 4046 имаш VCO ( генератор управляван с напрежение ), 2 или 3 фазови компаратора ( в зависимост от производителя ), сорсов повторител. Схемата изисква да се сметнат 2 резистора и 1 кондензатор и 1 Ниско честотен филтър ( който е обикновено пасивен ). От броячите зависи каква стъпка ще можеш да извадиш. От тук http://www.hobby-elec.org/e_ckt15.htm можеш да прочетеш малко повече, как едно японче си е направило генератор на правоъгълини импулси, до 1 MHz, със стъпка 1 kHz. Публикувал е принципната схема, печатни платки и теория как работи генератора. Абсоютно същата схема можеш да я използваш, само трябва да си пресметнеш наново стъпката и обхвата.
Варианта да имаш опорен генратор на честота и само да делиш не е приемлив, защото ще ти трябват броячи с дробен коефицент на делене ( например 399 Hz как ще се синтезират, ако имаш стъпка 1 Hz ? ), докато варианта с PLL позволява да си направиш почти произволна решетка(стъпка) от честоти.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Дек 18, 2005 6:35 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Предполагам имаш предвид не "дискретни елементи", а интегрални схеми с ниска степен на интеграция.
Ако хипотетично приемем, че имаш генератор, програмируеми с бутони делители и стъпка 1 Hz, каква трябва да е честотата на генератора и колко бутона трябват?
|
| Нед Дек 18, 2005 6:38 pm |
|
 |
|
afx
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 4:30 pm Мнения: 10 Местоположение: Bulgaria, Plovdiv
|
 при положение че дисциплината е "импулсно-цифрови устройства", става въпрос за логически елементи .. мисля че на pirev схемата най много се доближава до целта  пък и засегна някои от нещата които съм обсъждал с колегите. тук е момента да обясня че на практика аз почти нищо не разбирам от материята (засега) и в момента се опитвам да закърпя положението (поради получило се объркване на плановете), така че информацията която имам до момента представлява малка част от общият пъзел
Единствения проблем сега ще е как да я преработя...
Edit: Няма място за обиди  То проблема е че бях намерил човек, но стана така че работата се развали в последния момент. Post-а ти е много на място 
Последна промяна afx на Нед Дек 18, 2005 6:58 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Дек 18, 2005 6:47 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Да, схемата е точно това, което ти трябва.
Разгледай дейташийтовете на използваните микросхеми.
Ако тази схема не можеш да преработиш - търси човек да ти направи курсовата задача изцяло. И не ми се обиждай.
|
| Нед Дек 18, 2005 6:54 pm |
|
 |
|
afx
|
Еееей  Схемата е бонбон!
Значи до колкото разбрах долната част (стабилизатора, филтрите, програмируемите броячи и BCD ключетата) ги оставям непокътнати, единствено чрез формулките за fmin и fmax си пресмятам кондензаторите и резисторите при 4046 за да дефинирам обхвата. до колкото разбрах под 10 се получават забранени стойности при брояча, но това едва ли ще е голям проблем.
Единствено остава да измисля как да настроя 4060 да изважда 1 Hz вместо 1kHz.
В главата ми се въртят два варианта. единия да сменя кварцовия кристал с такъв на 1000 пъти по ниска честота (ако изобщо съществува такъв кварц, но не ми е много ясно пресмятането на елементите.
другия вариант е някак си да сменя числото на което се дели. да не е 10e12 ами някак си на 1000 x 10e12 тоест... 10 на 9-та ако изобщо може.
|
| Нед Дек 18, 2005 10:52 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Виж дали това ти върши работа.
|
| Пон Дек 19, 2005 7:23 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
1 Hz се получава от часовников кварц, делено на 2^15.
|
| Пон Дек 19, 2005 11:00 am |
|
 |
|
afx
|
Засега всичко върви по план.
Бърз въпрос: някой има ли идея как се превежда PLL (Phase Locked Loop)
|
| Чет Дек 22, 2005 12:25 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Фазова автоматична донастройка на честотата или ФАДЧ, "Микропроцесори в радио техническите системи", Ангел Ангелов, Петър Петров, "Техника", 1989г.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Дек 22, 2005 2:06 pm |
|
 |
|
velio
|
Тука аз един проблем евентуален да спомена.
При стъпка 1Hz, честотата на сравнение също ще е 1Hz. Малко помислете върху въпроса каква времеконстанта трябва да има интегриращата верига на PLL и колко време ще отнеме за настройка на честотата на VCO.
Другия начин е просто да се остави схемата както си е - до 1MHz и стъпка 1kHz и да се дели изхода на 1000
Просто с три допънителни BCD брояча...
Така мисля...
|
| Чет Дек 22, 2005 6:03 pm |
|
 |
|
afx
|
Ами... общо взето заверих
Май не бях много убедителен по време на самата защита, поради това че японеца не е обяснил добре работата на схемата в сайта си, та при превода се налагаше да отгатвам какво е мислил като го е писал... но все пак всичко е окей. Най-малкото което е научих нещо при ровенето в google. Пък вече за самия изпит обещавам да си изкопая и лекциите отнякъде
Искам да благодаря на всички Вас за помощта която ми оказахте.
Весели празници на всички 
|
| Чет Дек 22, 2005 7:15 pm |
|
|