| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Въпрос за кабели и напрежение.
Като каза конвертор се сетих че се предлагат такива джаджи за камионджийски цели - от 24V на 12V, за повечко точец - за захранване на 12V уреди по камионите. Тъй като това не звучи много отговорно - какво казва али-експрес по въпроса? Което ме подсети за друга алтернатива. По китайските сайтове беше пълно с някакви модули (бък конвертори) уж за лабораторни захранвания. Вход да кажем 40 - 60V, изход според каквото е настроено, пак за приличен ток. А аз така съм горил 5V вентилатори. Единият тръгне така, другият иначе, и накрая единият спря да бачка. Та това свързване без нещо което да се грижи за изравняване на потенциалите или поне да се явява някаква защита е загубена история...
|
| Чет Авг 17, 2023 4:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Тук ме върна в детството ...не помня кой клас съм бил 9-10 нещо такова, един познат на бащата тираджия искаше такова захранване, ама по онова време импулсите не ми бяха силата, а то и много части нямаше та линейно, кутия от един алуминиев профил ...колкото дърпаш толкова и грееше но откара с години...
|
| Чет Авг 17, 2023 6:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Е ти си вързал контролерите им, не самите двигатели  Нормално е да се опекат... Двигатели само с една намотка (демек четкови с постоянен магнит) могат да се вържат последователно, ама ако са на един и същ вал и четките са синхронизирани. Ако не са синхронизирани не мисля че ще изгорят, обаче въртящия момент ще е като дискотека. При истински постоянно токови двигатели вече са ми изветрели спомените, но доколкото помня там напрежението беше важно за оборотите, а тока както при всички двигатели за въртящия момент. Та въртящия момент ще е еднакъв, ама оборотите... Особено при последователно свързване и без регулиране на тока. Макар че то ако са вентилатори оборотите ще се самоограничат в даден момент.
|
| Пет Авг 18, 2023 11:02 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами май работят още - какви контролери - те в тия най-простите има само три датчика на Хол дето цъкат трите намотки - явно винаги има включена намотка и пада на напрежение се получава. Даже го бях мерил - между двата вентилатора си беше 12 волта +/- нещо съвсем малко - от порядъка на миливолти. Може и да има някакъв момент в който се захранват само датчиците ама и те са два последователно и пак си делят напрежението явно - идея си нямам а и сега не ми се мисли що ми се е получило  За такъв тоя тип BLDC (тъп вентилатор) е достатъчно датчиците да издържат на напрежението. Намотките им са сметнати за напрежението за което ги рейтват, ток обороти и т.н. Ако го захранваш с по ниско напрежение съответно и той се върти по бавно. Превключването на намотката става когато постоянния магнит застане със съответния си полюс над датчика. Сега се сещам на едно табло правих и регулиране на оборотите. Измерих им тока, подбрах си някакъв биполярен с усилване подходящо при 20мА на базата да пуска толкова ток колкото дърпат когато са директно и базата на транзистора директно към един аналогов изход на PLC-то.
|
| Пет Авг 18, 2023 11:30 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Значи на 24 волта опита е успешен, но пък се сетих за друг проблем. Ако единя мотор спре, свърши четка или нещо прекъсне спира всичко, дайте неква идея как лесно да позная кой е дефектния.
|
| Съб Авг 26, 2023 8:47 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
мериш напрежението на съединителя. Където е прекъснало- там ще измериш захранващото напрежение.
_________________ Хайде де!
|
| Съб Авг 26, 2023 9:53 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Как да меря и кой съединител. Не може да има никаква електроника при моторите, имам ЛАН кабел от него има свободни две двойки.
|
| Съб Авг 26, 2023 11:03 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Успоредно на всеки вентилатор свързваш светодиод, токоограничаващ резистор и ценер за около 15V. Ще светне светодиода свързан успоредно на повредения хеликоптер. Ако докато работят и двата вентилатора някой от светодиодите свети, значи някой от хеликоптерите ще мре.
|
| Съб Авг 26, 2023 11:20 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Тва ми хареса, лесно е и практично.
|
| Съб Авг 26, 2023 11:34 pm |
|
 |
|
pipilica
|
По тая схема нали, само добавям и ценер. На мястото на бушона е мотора. 
|
| Нед Авг 27, 2023 5:02 am |
|
 |
|
itso.t
|
Нещо такова. Оказа се, че на тоя компютър нямам никакъв кад за чертане на схеми, а не искам да ужасявам четящите със схема начертана в "пейнт".  Редакция: Имало готови схеми. https://www.google.com/search?q=led+res ... gQ_AUIBigB
|
| Нед Авг 27, 2023 10:24 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Авг 27, 2023 10:27 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Тая схема за бушон е Ок , ма инак не става при нормален бушон там напрежението е НУЛА ... Защо не става - ситуация 1- товара е нормален -има напрежение има и ток ситуация 2 - товара е прекъснал- има напрежение ама няма ток. разчиташ че ако няма ток през товара , напрежението ще се дигне ...да де ама ако сорса на енергия е много як и държи на ток , няма да има разлика при натоварен или на празен ход.
|
| Сря Авг 30, 2023 9:15 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ама четеш по диагонал... 
|
| Сря Авг 30, 2023 9:18 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Ся HSB ме подсети за друго, трябва да сложа два сетодиода с два ценера, единя за 12 волта и другия ще трябва да измеря колко волта прави на мотора ако не се върти, все си мисля че ще е различно от ако се върти. @ HSB системата ще работи на теория защото няма да има R load там ще си е кабел, на мястото на бушона ще е мотор и ще са 4 последователно, така че ако единя прекъсне няма да има ток но всичкото напрежение ще е през веригата на светодиода. Ще пробвам с резервните мотори какво става ако единя не се върти. @ Ицо, правилно ли мисля.
|
| Чет Авг 31, 2023 12:02 am |
|
|