| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: UART стратегия
Абе нещо .... я дай цялата постановка. Това е идеята за външното ? За тая скорост USB може би ще ти е по-комфортно,но и там зависи как ще го имплементираш. Какво ти е АЦП-то, и какво ще правиш с данните ? Упрвлението му до голяма степен е свързано с това за какво го използваш, ако ще с еправят някакви сметки на база семпъл рейт е важно този рейт да е стабилен, това може да е проблемно ако правиш всичко по SPI, за такъв случай е хубаво да имаш малко по-умно АЦП, което да може да работи по самостоятелно , вкл. и секуенсер на входоете, но тогава най-вероятно ще трбява да има и fifо.
|
| Пон Дек 23, 2024 9:59 pm |
|
 |
|
VPavlov
Ранг: Популярен
|
Мисля да ползвам това АЦП: EVAL-AD7606BBCHIPS https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/ad7606bbchips.pdf Да, ADC->SPI->Nucleo->USB->Pc е за идеята с външно АЦП. Устройството, ще определя от къде идва източник на звук. Има два основни алгоритъма, по които ще работя. Единия се основава на евклидово разстояние, другия на известния метод "забавяне и сумиране". Има и трети - комбинация между двата. Това е дипломна работа, не комерсиален проект. Не съм професионалист, но се надявам да стана.
|
| Пон Дек 23, 2024 10:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ок .. хубавото е че имаш 8 отделни DAC-а, т.е. имаш и вход за старт на семплирането, тука най-удачният подхода е таймер да ти генерира на някой от изходите импулс който да запуска семплирането, отделно следиш BSY, най-добре на прекъсване. Сетваш си го и почваш да го клочиш, дойде ли прекъсване, четеш и така. Единствено трбява да си гарантираш че го четеш достатъчно бързо. Не влизах в детайли да видя колко дълбок му е буфера, но най-малкото предполагам че като прочете прехвърля от работен в SPI регистъра. Ще стане сравнително лесно.
|
| Пон Дек 23, 2024 11:20 pm |
|
 |
|
VPavlov
|
|
| Пон Дек 23, 2024 11:25 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
А защо не използваш MEMS микрофони с PDM изход. Така ще заобиколиш цялата аналоговщина.
|
| Пон Дек 23, 2024 11:35 pm |
|
 |
|
VPavlov
|
Благодаря за съвета! Цялото нещо е много ново за мен, поради тази причина гледам да вървя по утъпкани пътища за да мога да се поуча от опита на другите. Срещнах такъв проект, но не беше подробно описан. Вероятно ще пробвам, ако успея да завърша сегашното устройство.
|
| Вто Дек 24, 2024 12:26 am |
|
 |
|
Pif
|
някои Ф4 имат ТДМ. Можеш да закачиш 2 сигма-делта АЦПта. След това през УСБ директно да се направиш на звукова карта и пц-то да ги вижда като аудио устройства. Вариянта с уарт също е валиден. Ако е читав конвертора спокойно минават 2 мегабита без грешки по 2-3 метра жица. Пробвал съм го. Миро, РЦ генераторите имат колебания от 1%. Кварцовете са 20-30ппм-а ако са от тъпите. Ако минеш на компенсирани отиваш на 3-5 ппм. До сега не ми се е случвало РС да прави грешки поради разминаване в клоците. Виж поради кофти физика се случва и при ниски бодрейтове.
|
| Вто Дек 24, 2024 1:32 am |
|
 |
|
ToHu
|
На мен ми се е случвало, конкретно на високи скорости, то и на ниски съм имал проблеми, но там виновен беше куцият кварц. Иначе доколкото разбирам той работи със всички входове, т.е. май има повече от 2 микрофона. Иначе звукова картя и така май може да докара ако реши.
|
| Вто Дек 24, 2024 1:38 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ако човек се поразтърси за многоканални звукови карти втора употреба, няма и да му хрумне да седне да си прави подобно нещо. А ако вече е направил, вероятно ще се засегне от обезценяването на труда му... 
|
| Вто Дек 24, 2024 2:08 am |
|
 |
|
VPavlov
|
Благодаря за уточнението, ще направя проект и със сигма-делта ацп.
|
| Съб Дек 28, 2024 10:28 pm |
|
|