Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Фазово отместване 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
solenoid
За каква кола ти трябва аванс процесор?
И за какво гориво? (пропан-бутан или метан)

Пет Юни 01, 2007 10:23 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
solenoid написа:
@ps66 : Имаме участник познал верния отговор :lol: Вярно, за аванс процесор, октан-коректор и прочие става дума. Предполагам вече е ясно, че ства дума за херци.
В тази връзка да ви се намира проста схемичка ? По-добре аналогова, но и с ПИК да е, все ще гледам да се оправя някак.

@Syrius-B : Да, сбъркал съм за градусите, но и не съм спец по хардуера.
Май-май със зейфод се познаваме задочно от един бг гейм-дев форум.

Като гледам, май плюсовете клонят към ПИК-овете. Чувствам, че там е истината с елегантни решения за доста устройства. Ориентирайте ме към някакви книжки и уроци за начинаещи... :oops:

Имай предвид, че градусите в колата са нещо различно от градусите на синусоидата. ;)

Пет Юни 01, 2007 10:37 am
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
@Реконструктор, да запознах се вече с част от теорията. Продължавам да чета. :roll:

@rumen :
За пропан бутан, но аз вече попрочетох доста за микроконтролерите, и смятам да си го правя сам. Ако срещна трудности, вярвам че ще помагаш :)

Пет Юни 01, 2007 7:59 pm
Профил

Мнение Хе
solenoid написа:
@Реконструктор, да запознах се вече с част от теорията. Продължавам да чета. :roll:

@rumen :
За пропан бутан, но аз вече попрочетох доста за микроконтролерите, и смятам да си го правя сам. Ако срещна трудности, вярвам че ще помагаш :)

Не е толкова лесно колкото си мислиш :D
1. Трябва да се понадъхаш доста с тероия за двигателите
2. И като разбереш точно какво става там вътре малко преди искрата и кога трябва да се подаде тази искра , чааак тогава започни да мислиш как може да се направи този аванс професор :lol:

Съб Юни 02, 2007 12:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
solenoid написа:
смятам да си го правя сам. Ако срещна трудности, вярвам че ще помагаш :)

Това не са ли две взаимоизключващи се тези?
:D

Съб Юни 02, 2007 9:02 am
Профил

Мнение Хе
rumen написа:
solenoid написа:
смятам да си го правя сам. Ако срещна трудности, вярвам че ще помагаш :)

Това не са ли две взаимоизключващи се тези?
:D

Няма лошо нека да пробва , току виж пък постигне това което се опитва да направи :)

Съб Юни 02, 2007 10:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
solenoid написа:

По принцип, една достатъчно проста схема с 555 би следвало да ти свърши работа.

Съб Юни 02, 2007 10:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
@Реконструктор , в самото начало се сетих за тоя таймер, но не можах да измисля как да го ползвам за предварение на искрата. Ако имаш идея кажи, не се стеснявай... :D Проблема е, че ъгъла на изпреварване зависи от честотата(оборотите) на коляновия вал, и функцията не е линейна. Мисля, че ПИК се е утепал за тая работа, но щом казваш че може и с 555, ще я поразгледам пак.

@plameniv Ха-ха , нещо снизходително ми звучиш братчет, но нищо, аз съм тъп ентусиаст и като такъв, не се влияя от обезкуражаващите насмешки на по-знаещите. :P

Не знам защо си мислиш, и защо трябва да се "понадъхвам" с теория на двигателите,какво процеси протичат там нещо си вътре преди искрата и прочие рокет сайънс изхвърляния. Иначе вече понаписах малко код, и странно защо на ПИК емулатора работи коректно. Тия дни ще изпържа един ПИК да видя как ще се държи на истински хардуер.

Съб Юни 02, 2007 4:11 pm
Профил

Мнение 
solenoid написа:
Не знам защо си мислиш, и защо трябва да се "понадъхвам" с теория на двигателите,какво процеси протичат там нещо си вътре преди искрата и прочие рокет сайънс изхвърляния.

Само внимавай чий двигател ще изпържиш :D

Навремето си "тунинговах" запорожеца... вървеше като пушка, но след има-няма 5000км двигателя просто си се стопи :oops:

Съб Юни 02, 2007 4:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами на инжекциони с детонационен датчик, дори да почне да детонира от голямо изпреварване, той компютъра веднага си мърда аванса, а аз съм закачен след него.

Съб Юни 02, 2007 5:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc Разкажи по-подробно как причини на зазката тази причина.
Аз си умирам за всякакви експериментални данни.
Тези крайните са особенно ценни :D

Съб Юни 02, 2007 5:36 pm
Профил

Мнение 
rumen написа:

е аз правех само механичен тунинг - сменях карбуратор, въздушен филтър... не помня всичко (беше преди 20г)
Мощността се вдигна осезаемо, но първо почна да износва белните лагери, гарнитурите горяха. Сменях ги няколко пъти, но накрая и коляновия вал си замина. Общо взето прекарах повече време под нея отколкото в нея, ама няма значение... важното е че почти стана "заплаха за автомобилите на запада" ;-)

Съб Юни 02, 2007 6:32 pm
Профил

Мнение Hehe
miro_atc написа:
rumen написа:

е аз правех само механичен тунинг - сменях карбуратор, въздушен филтър... не помня всичко (беше преди 20г)
Мощността се вдигна осезаемо, но първо почна да износва белните лагери, гарнитурите горяха. Сменях ги няколко пъти, но накрая и коляновия вал си замина. Общо взето прекарах повече време под нея отколкото в нея, ама няма значение... важното е че почти стана "заплаха за автомобилите на запада" ;-)

Човека не ти говори за механични тунингования , а само за корекция на ъгъла на запалване , това със сигурност няма да му причини такава бърза смърт на двигателя :lol: :D
Иначе относно това как да го реализираш , със сигурност за да стане добре може да бъзикаш най много един ъгъл назад във времето след като си отчел разни параметри които са се променили от предното местене на ъгъла .
Няма как да барнеш нещо преди да се е случило , а и така може да се постигне най добър резултат , имай в предвид че за барането на ъгъла най добре е да се следят няколко параметъра , аз затова ти казах че е добре да се надъхаш с начина на работа на двигателя , защото за по добър резултат добре би било да следиш поне и детонациите за да се разбере дали работи добре двигателя :)
Може да използваш и запомнени стоиности за предварение , като след време е добре да се променят , това мисля че е по лесно за реализиране , но не е толкова динамично защото двигателя е динамична система и за различните условия на работа при едни и същи обороти например има нужда от различно изпреварване :)

Съб Юни 02, 2007 8:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пламене, абе личи си че и ти се интересувал доста от тая материя. :)
Иначе не, няма да ползвам сигнал от детонационен датчик засега. Тия неща са работа на ЕКУ-то. Просто ще барна ъгъла след ЕКУ-то, в зависимост от оборотите с някаква функция.Мисля да спретна една серия от ДИП-ове закачени на няколко пина за вход, и да си правя корекция на ъгъла.

Последна промяна solenoid на Съб Юни 02, 2007 10:29 pm, променена общо 1 път

Съб Юни 02, 2007 10:11 pm
Профил

Мнение Re: Hehe
plameniv написа:
Човека не ти говори за механични тунингования , а само за корекция на ъгъла на запалване , това със сигурност няма да му причини такава бърза смърт на двигателя :lol: :D

Ако е за пробата, мисля че двигателят ще изтърпи и малки и големи корекции... Обаче в дългосрочен план и малка корекция в грешна посока съсипва двигателя. Издънките стават при съвкупност от много фактори - претоварен, леко прегрят двигател и като добавиш и кофти ъгъл на запалване и може да се наложи да вадиш мотовилки от блока ;-)
Иначе поотделно сам по себи всеки фактор не е фатален и може да се експерементира... Както и да е, това което исках да кажа е че добре човек да разполага с двигател който може да прежали, да потества, да покара и чак като се убеди че няма издънки да рискува на нещо по-скъпо...

Съб Юни 02, 2007 10:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща