|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:38 am
Нуждая се от съвети за едно задание
| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
Двигател може да се използва за спирачка, но е разумно токът на късо да се ограничи с резисори.
Относно направляващите - в еbay се продават често танкетни направляващи на много сгодни цени. Ако можеш да си уредиш транспорт, си струва.
Относно кръговото движение не е много ясно дали делителният апарат е подходящ за случая. Все пак той е предназначен за ръчна употреба, бавно и тежко се върти, пък и нов комплектован сигурно струва повече от фрезата. Виждал съм доста счупени такива, но не зная каква е причината. Е, ако на пода там се валят няколко безработни апарата - защо пък не? . Един постоянно токов двигател с подходящ редуктор също може да ссвърши работа.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Яну 15, 2008 1:15 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Не виждам смисъл от спирачки, CAM софтуера има грижата да регулира ускорението, както при спиране, така и при тръгване. Генерираната рампа се съобразява с инертността на придвижваните маси заено със задвижващия мотор. Задава се максимално ускорение.
Ако слагате спирачки при спиране, при тръгвне( ускоряване) кой ще помага?
Идеята за директ драйв на задвижващите винтове не е много добра, поне един назъбен ремък би могло да се сложи, и да се получи малко редукция, иначе минаваш на двигатели с по-голям въртящ момент. Компенсирането на луфтовете е решен софтуерно.
За въпросния CAM софтуер, не знам дали ще може да се натика в един микроконтролер, и няма смисъл да се мъчиш да го правиш, вземаш го готов, има и безплатни версии. Ако сложиш стъпкови мотори, работата съвсем се опростява. Вече ако искаш по-голяма динамика и бързодействие, се налага задвижване с постояннотокови или други мотори, със съответните им сервоконтролери, които са по скъпи.
|
| Вто Яну 15, 2008 2:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами каспаров, зависи как се реализира. Ако е с електромеханични съединители и се ползва мотора на фрезата не много лесно, защото фрезата е с механична кутия за подаването, т.е. има редуктори които определят подаването, т.е. инертноста ще зависи от предавката. Верно че един добър алгоритъм за контрол може да реши този проблем, но това вече отива на доста сложно управление на мотора, в случая асинхронен. Ако се сложат двигатели на всеки задвижващ винт е по различно, и по точно, но не знам дали си струва. Според мен изпозлванеот на електрически съединител и спирачка ще е достатъчно, дуплки в тръба ми се струва че не се гонят микрони. въпроса е ка кда стане най-лесно и с най-малко интервенции за да върши съответната работа, та затова птредлагам по елемтнарни решения. Единствено трябва да се види дали няма разлика в кинематичната схема м-у моделите с електормагнитен съединител и тези с механичен. Не знам нашата да не е преправяна нещо защото си дойде и с линийки и блок за индикация.
Относно клапата, погледни прикрепения файл, в момента няма друго под ръка. Продават се от повечето фирми за контрол на достъпа, примерно майнинг и др. Има на различни призводители. Това реално е електромагнит с отворен магнитопровод. Нормално има подвижна част която с емонтира на врата и затваря магнитопровода, в твоят случай това може да е долната част на паралела, или както там е удобно от конструктивна гледна точка.
А за двигател като спирачка, мисля че ням нужд ада е синхроен, и асинхронен става, и стъпков. Мен ифдеята ми не бее да позлва този който го задвижва, не е достатъчно, а да добави към отделните винтове на масите по един такъв, и просот да ог спира с постоянен ток. Ще пече малко но нищо страшно, так аи така не работи като двигател, но ми се стурва че клапата е по лесна за монтаж.
http://www.miningbg.com/rubbg.php?R=7&SR=52& това го има в БГ
|
| Вто Яну 15, 2008 5:00 pm |
|
 |
|
Zeus
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
При всички случаи ще трябва да раздвижа фрезата с оригиналния двигател и да видя каква е инерцията при спиране. Мисля си, че ако правя спирането в крайното звено(в случая паралелите) ще товаря доста цялата верига-говоря за зъбните колела и лагерите им. Това с ел. съединителя на самия двигател е доста интересно и би трябвало почти веднага да преустанови движението и то без да товаря системата. Явно за сега нещата ще останат така, докато се постопли. Иначе ще се радвам да продължим дискусията, защото е изключително полезна и интересна за мен.
|
| Вто Яну 15, 2008 7:14 pm |
|
 |
|
sthx
|
По-сериозни електромагнити на 220V могат да направят във фирми занимаващи се с трансформатори. Добре е на пакетите да се заварят с аргонов апарат, но в случая и само с винтове може да се мине.
|
| Вто Яну 15, 2008 10:35 pm |
|
 |
|
sthx
|
Zeus, можеш да хвърлиш един поглед тука.
http://business.listings.ebay.com/Drive ... ngItemList
По принцип и тука могат да се купят готови направляващи. Пробвах от THK. След 2 седмици мислене ми представиха едни бутикови цени за цялата поръчка така, че даже не можах да разбера какви са отношенията между отделните чаркове. Знам, че INA е по-често ползвана фирма, има също и жълти такива. Ако те интерисуват, мога да се разровя за координати. С такава елементна база, с една непотребна щайга и безплатна КАМ програмка, може да се спретне една настолна машинка тип "хоби", която освен всичко друго и работа ще върши.
|
| Чет Яну 17, 2008 9:36 pm |
|
 |
|
Zeus
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Наистина, цените са доста приемливи. До сега не съм пазарувал през eBay, но ако се наложи ще пробвам. Това ще стане, като установя какво още ми трябва, освен наличното.
Благодаря за инфото.
|
| Чет Яну 17, 2008 11:18 pm |
|
|