|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:28 pm
Въпрос за измерване на тока през резистор?
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Каспаров, благодаря за отговора.
|
| Пон Май 11, 2009 8:20 pm |
|
 |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
Това е интересно, но никъде не мога да го намеря в БГ магазините, къде ли не проверявах. Имаш ли идея от къде може да се поръча, че ме заинтригува да го пробвам?
Цецо, не се гони кой знае каква прецизност в измерването, защото както споменах в началото, въпроса беше да се смени един стрелкови индикатор с графичен нивоиндикатор. "Отчитането" е единствено визуално, стрелковия даже не е разграфен, има само 3 цвята - зелено, жълто и червено.
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Вто Май 12, 2009 7:13 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ясно. Тогава остава въпроса къде ти е "измерващия" резистор.
Защото ако можеш да го сложиш "отдолу" - т.е. към маса - измерването става елементарно, не ти трябва диференциален усилвател. Ако трябва да е отгоре - трябва ти диференциално усилване.
По същество Зетекския чип представлява точно това - по добре изпипан диференциален усилвател. Ползвал съм го и аз, не беше скъп наистина, но не може да се сравнява с цената на един TL082. А в твоя случай вероятно и това ще свърши работа. Въпрос на грешка и входни напрежения. Ако те уреждат - слагай нещо евтино.
Иначе зетекския чип го имаше в Фарнел май.
Във всеки случай който ти е казал да смениш стрелката с цифри.... дано да е имал сериозни доводи. Особенно както казваш, че става въпрос за "интуитивен" индикатор, цифрите като се разкаламбичкат ще е страшно дразнещо, докато стрелката - с един поглед и си наясно. Не случайно в колите не се наложи цифрово индициране на скоростта/обороти.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 12, 2009 7:58 am |
|
 |
|
StiV
|
Цецо, не с цифри а с графичен нивоиндикатор 16 символа е замяната. Засега стана приемливо добре, но ще пробвам и ZXCT1081, поръчах го вече от Комет, странно как не съм го срещал досега. Наистина не е скъп към 50 евроцента. Другото интересно е че на други места ми го предложиха по 10-15лв 
|
| Вто Май 12, 2009 10:08 am |
|
 |
|
Цецо
|
Кажи кои са другите места. Антирекламата е позволена в форума, аман от пиявици.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 12, 2009 10:31 am |
|
 |
|
a_stankov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Дек 06, 2008 9:22 am Мнения: 119 Местоположение: Пловдив
|
Забравих да кажа да го търсиш в Комет.Чипчето е хитро и работи доста добре.Аз съм ги копувал за под лев , а това 10-15 лв не е обир ами направо си е изнасилване ,я ги сподели тез. 
|
| Сря Май 13, 2009 10:38 pm |
|
 |
|
StiV
|
Малък магазин във Варна, в който работи само един човек. Доставя обикновенно по екзотични неща отвън, има и много елементи които дугаде нямат намиране, и обикновено от там се пазарува в краен случай, че секирата е голяма. Варненци със сигурност ще се сетят за кого става дума...
|
| Сря Май 13, 2009 11:06 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми крийте си го. Варненци да му мислят. Не е луд тоя дето яде баницата.
|
| Чет Май 14, 2009 9:06 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
StiV каза достатъчно за да се разбере за кого става въпрос. При всеизвестния Брадван наистина има екзотични неща и не веднъж ме е спасявал. Дори в нашата малка фирмичка разчитаме за някои елементи на доставка чрез него.  Тука реклама, антиреклама не важат. Брадван е незаменим.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Чет Май 14, 2009 10:16 am |
|
|