| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
smtp, ако си хлапе ти е простено да плещиш глупости в серия, ако не си,
просто си тъп дръвник.
Не схвана ли, че не ти стига акълът да ме коригираш - и не защото аз съм безпогрешен.
После какво е това "дори Бонго" - що да не схване нещо, което аз да не съм разбрал.
Не ти е писано да събереш в главата си акъл колкото неговия, ако си над 15.
Той е схванал проблема, на който аз постнах очевидното решение (явно непосилно
за когнитивните ти способности, колкото и елементарно да е).
А това, че си хем мераклия да се мериш с големите, хем не ти стига акълът и да се
справиш с другарчетата си от детската градина просто те обрича да ходиш вечно с
разкървавен нос - съдба, кво да се прави.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Юли 30, 2009 2:48 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Е, моля ви - не така! Кому е нужно това? По-спокойно и конструктивно!
Колеги сме (или ще станем) 
|
| Чет Юли 30, 2009 3:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Щом не е курсова работа аз си вземам думите назад за некадърника - Infinity може да пита каквото си иска, нали затова е форума.
От мистър Б. наистина няма нужда.
И е по-добре най-малката част да е период а не полупериод щото ако се появи постоянна съставка ще има ред проблеми, дори нагревателят може да почне да "звъни".
Infinity, харесваш си един период за управление на изхода, напр. 50 мрежови периода = 1 сек. През това време на нагревателя се подават разхвърляните импулси а проца мери и си прави изводите за следващия период като внимава да няма големи промени за да не правят цветомузика ламБите  Ник'ъв мистър Бийн не ти требе!
Не забравяй, че мощността не е линейна функция на напрежението пък и съпротивлението на нагревателя зависи от температурата.
Що просто не направиш обратна връзка по температура?! Ще замериш термоконстантата на нагревателя (точно както се мери на RC група според напрежението върху C) и ще го управляваш 5-10 пъти по-бавно.
Ама не е вярно, че zero crossing не прави смущения. Неговите са по-гадни щото са нискочестотни и не можеш да ги филтрираш за разлика от на фазовото.
Edit: ся зацепих к'ва ще да е била идеята на руснака: като определиш мощността за периода и посоката задаваш едното половин пиксел надолу другото половин пиксел нагоре (не видях дали е възможно) и мистър Бийн ти къдри включено/изключено. И пак е тъпо щото генератор на случайни числа би свършил по-добра работа. Обаче руснаците съвсем не са идиоти (или поне не бяха), явно човекът е намерил тънкаша на алгоритъма и трябва да го следваш 1:1. И да си вържеш ръцете, разбира се 
|
| Чет Юли 30, 2009 7:55 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Подобно нещо имам направено ама не съм го пробвал все още на пещта за която го правих. На поялника обаче работеше пирфектно. Без разпределение на полупериодите. Честоттата е 2,55 сек. (горе-долу) за период на регулиране за 255 полупериода. С ПИД и термодвойка за обратна връзка. Та като настроих пид-а успяваше да регулира поялника с точност 0,5 С. Не съм го синхронизирал с мрежата защото не виждам смисъл за моите нужди. Само зеро кросс оптрон.
|
| Чет Юли 30, 2009 8:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
с ПИД и баба знае. въпроса беше как да се извърти брезенхама, че да регулира пещ (вероятно)
на мен не ми звучи като практична задача. все едно да се вади квадратен корен от кръгла ряпа...
по-скоро сплайнове или още по-добре кубични криви ще свършат работа. сплайна е по-"мек" от "ръбатата" кубична крива, но последната итеративно се смята по-лесно, т.е. решението е по-близко до брезенхам.
в повечето случай за пещи/автоклави важния показател е температура, а не напрежение или дори мощност в нагревателя. и понеже рядко се пълни с еднакви неща, няма как да се мине без адаптивен алгоритъм.
|
| Чет Юли 30, 2009 9:53 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Аз такива сложни неща не ги разбирам. От немай-къде го правя по-простичко:
Напр. Избрани са 10 стъпки на регулиране на мощността. Т.е пълният период на завъртане на регулирането е 10 полупериода.
#define N 10
Някъде е записано в колко от 10-те полупериода да се пуска ток.
volatile char perc = 5;
Някой някъде с алгоритъма за управление попълва тази из-perc-ала променлива с разумни стойности от 0 до 10.
Някой подава прекъсване при преминаване на напрежението през нулата, напр. компаратор.
#pragma int_comparator
void IntComparator( void )
{
static char accu;
accu += perc;
if (accu >= N)
{
// ша има ток
.....
accu -= N;
}
else
{
// АЕЦ спрян
...
}
}
Коментар за аканата променлива няма да дам.

|
| Пет Юли 31, 2009 10:44 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
bateAz току-що постна фазовия акумулатор за който споменах.
@Infinity - пращай бирата към батето.
|
| Пет Юли 31, 2009 11:33 am |
|
 |
|
zaphod
|
защото е най-лесно 
|
| Пет Юли 31, 2009 12:12 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Предлагам да изтрием този Брезенхам от Вики-то и на негово място да турим bateAz. Подлудиха народа с тая математика, ей.
|
| Пет Юли 31, 2009 12:44 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ей много приказки за нещо толкова елементарно много нещо. Брезенхам, Айнщайн и Баба Яга,
мале мила.
Ето за колко реда става дума, ако се чертае линия - прекопирах го от последното такова,
дето се оказа, че съм го писал по бабаягиния алгоритъм (ма не, Брезенхам било - добре, че не е Айнщайн
все пак. Забележете, че осмокласна математика е 100% достатъчна в случая.):
(като текст излиза кофти, губят се табулациите, като screenshot го пускам).
Та там, дето пише "move to next line" се пуска един период или полупериод (Бонго е
прав, разбира се, че само в полупериди да се мисли не стига - ще влезе DC
компонент - та ако човек иска все пак да надроби нещата до полупериоди ще
трябва като рече да пуска следващия да пуска "следващия с обратна полярност на последния пуснат").
Както вече споменах в предишен пост, X е дължината на интервала в полупериоди, Y е
броят пуснати полупериоди за тоя интервал.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Юли 31, 2009 4:29 pm |
|
 |
|
Infinity
Ранг: Минаващ
|
Благодаря Ви за отговорите! Вече имам идея как ще стане  . И все пак да попитам - за един нагревател има ли значение DC съставката,в случай че се пропускат полупериоди с еднаква полярност?
|
| Пет Юли 31, 2009 5:48 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Има - мене слушай щото аз съм по ремонтите. Недай Боже да е във влажна среда - ще се изненадаш на какво е способна електролизата само след година-две. DC-то скапва по-бързо разните контакти, клеми, и т.н. ред проблеми като се свърши с гадното "звънене" (става нещо като електромагнит) а това освен че е неприятно за слуха изобщо не е безвредно за нагревателя. Карай си на цели периоди за да си опростиш живота!
И не забравяй равномерното разхвърляне на вкл/изкл периоди ако не искаш да те бият  Това всъщност прави смущенията колкото може по-високочестотни. На работата имаме нова машина за точково заваряне-шев (около 3 спойки в секунда) и е цар да скапе всико наоколо. А като се размигат лампите аз пускам Eurodance 90's за да е пълна насладата от принудителната почивка
Затова ми става мъчно за доброто старо фазово управление - при него поне можеш да филтрираш смущенията с достатъчно голям филтър.
|
| Пет Юли 31, 2009 8:32 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
Infinity,
и преди я беше споменал тази DC съставка, ма не обърнах внимание. от къде мислиш, че ще се получи?
ако говорим за класически реотан, включен към АС мрежа през SSR, не виждам от къде ще се появи.
освен ако не решиш да правиш синхронен изправител + PFC + PWM с SSR?
признавам, че ми се губи главния герой...
tgi,
върна ме в младостта...  на асемблер не съм писал сигурно от 15 години.
|
| Съб Авг 01, 2009 10:10 am |
|
 |
|
tgi
|
Е той нали най-вероятно триак ще ползва, ако го отваря все само през положителната
полувълна ето ти DC съставка.
За моя асемблер - ми аз на такова пиша. Сигурен съм, че и ти по-бързо си прочел посланието,
отколкото ако беше на C - въпреки 15-те години и не напълно познатия синтаксис (VPA, писах
го като минавах 68k -> power преди няколко години).
|
| Съб Авг 01, 2009 11:54 am |
|
 |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
"луд умора няма" 
|
| Съб Авг 01, 2009 12:00 pm |
|