Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Infrared matrix keypad 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
nickich написа:
Ние сега правим капацитивни мултитъч. Имат си своите предимства и недостатъци, но като гледам доста потенциал има в тях.
Даже имаме и т.нар. overscreen gestures (на до няколко см. над повърхността на екрана). Колкото до чувствителността - доста е добра - няма проблем да работи с писалка или дори с нокът (такива са изискванията).
Главното им предимство е, че сензора е доста евтин.
Повечето ОС също поддържат МТ - Вин7, Линукс (ядро 2.6.30+), симбиан.... Колкото до ХП и Виста - те имат още няколко години живот и там не се борим изобщо.

кои сте тия ние ако не е тайна, имаш в предвид че тук в БГ някой прави тъч сензори и контролери или ???? Питам от любопитство, има толква производители че ми е интересно кой би ивестирал тук локално за нещо такова след като китайците убивт с цени а вече и качество.

Съб Юни 12, 2010 3:53 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
nickich написа:
Ние сега правим капацитивни мултитъч. Имат си своите предимства и недостатъци, но като гледам доста потенциал има в тях.
Даже имаме и т.нар. overscreen gestures (на до няколко см. над повърхността на екрана). Колкото до чувствителността - доста е добра - няма проблем да работи с писалка или дори с нокът (такива са изискванията).
Главното им предимство е, че сензора е доста евтин.
Повечето ОС също поддържат МТ - Вин7, Линукс (ядро 2.6.30+), симбиан.... Колкото до ХП и Виста - те имат още няколко години живот и там не се борим изобщо.

кои сте тия ние ако не е тайна, имаш в предвид че тук в БГ някой прави тъч сензори и контролери или ???? Питам от любопитство, има толква производители че ми е интересно кой би ивестирал тук локално за нещо такова след като китайците убивт с цени а вече и качество.

Analog Devices. Не в БГ... незнам дали някой в БГ се занимава с това.
Китайците още не са се намесили сериозно в тази сфера, но и ние се страхуваме от тях :)

Съб Юни 12, 2010 5:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Правилно, к'во му е на капацитивното?! Може даже да е прозрачно.

Аз така и не можах да се начудя как разчитат хората да си вкарат вкъщи огромен сандък заради няк'ъв туч при положение, че вече компа можеш да го объркаш с рутъра по размери. Да не говорим, че е крайно време да се мисли за 3Д...

Нед Юни 13, 2010 12:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
... и 3Д се опитваме. Даже имаме частичен успех (за сега). Шарп пуснаха наскоро 3Д екрани за мобилни устройства, та мислим да комбинираме нещо ;)

Нед Юни 13, 2010 2:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е, по моето скромно мнение на луд гений истинското 3Д с камера и лазАри ще стане (плюс един по-мощен включен към модул за разпознаване на тъщата). Ама и в капацитивното има хляб, особено за къси разстояния. Щото за индуктивното трябва да се окичиш с предаватели, ултразвуковото ще е неточно (май) и със съмнения за здравето, визуалното не е по силите на всеки комп дори като държиш ясно различаем предмет (обаче е забавно и евтино), и... в момента не се сещам за друго.

А тези gestures как се тълкуват: един път оторе надолу, после отляво надясно и после два пъти отдясно наляво със среден пръст? Щото съм с истинска попска брада и като ме бъзикат аз ги благославям.

А бе чеша си езика, че къщата спи и трябва да пазя тишина. Извинявам се за оспамването!

Нед Юни 13, 2010 4:09 pm
Профил

Мнение 
nickich написа:
Шарп пуснаха наскоро 3Д екрани за мобилни устройства,

може ли малко повече информация по въпроса? линкче, пдф, нещо за тия 3Д-та? ако не е фирмена тайна де, знам ли такъв тип информация до колко е достъпна за простолюдието :?

Нед Юни 13, 2010 4:33 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
nickich, можеш ли да разкажеш как изглежда на живо такъв 3D екран (ако си го виждал де)?

Нещо краткото търсене ме прати при маркетинг приказки само.

Предполагам, че е просто по една картинка за всяко око някак пак де, макар и
без очила, ама знам ли. Все някой ден и истинско 3D ще докараме (такова дето да
може човек да надникне зад разните неща на преден план като си мръдне главата
настрани, както при холограмите), тогава ще ми се отвори работа да правя дисплейни
контролери пак, предполагам :-) (отдавна не съм, готовите вършат работа от
10-15 години насам).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Юни 13, 2010 4:34 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
head_up написа:
nickich написа:
Шарп пуснаха наскоро 3Д екрани за мобилни устройства,

може ли малко повече информация по въпроса? линкче, пдф, нещо за тия 3Д-та? ако не е фирмена тайна де, знам ли такъв тип информация до колко е достъпна за простолюдието :?

http://sharp-world.com/corporate/news/100402.html

Повече инфо нямам за сега. Скоро се надявам да ги поръчаме, тогава ще знам повече.

@tgi: за съжеление не съм ги виждал още, но се надявам скоро да имам шанса да поработя в тази област. Като им гледам технологията не е нещо сложно - всяко око си получава съответната картинка (нещо като едновремешните 3Д картички) и останалото го върши мозъка :). Проблемът при тях бил, че очите се фокусират върху самия дисплай, а не върху виртуалния обект, от което се натоварва зрението и мозъка и боли глава (поне така разправят). Сега уш работят по въпроса, но не знам до къде са стигнали. Сигурно скоро ще го измислят. А истинско 3Д, като холограмите, май още няма, или поне аз не знам.

http://www.theregister.co.uk/2004/08/12/3d_illusion/

Нед Юни 13, 2010 6:48 pm
Профил

Мнение 
@nickich, не такъв тип информация имах предвид, то това си е постно като за пред пресата, но явно и на теб не са ти дали повече. а и принципа, на който работят вече се изясни. ако случайно намериш нещо повече относно управлението им - интерфейс, протокол, пример и т.н. моля те сподели, ще бъде интересно, така де - да се подготвим. да не би след 10-15 години и в комет да почнат да ги продават :lol:

ЕДИТ: и да, гарантирано ще боли и глава, и очи. за това още не съм отишъл на 3Д кино и нямам намерение - това си е лоботомия през очния нерв :wink:

Нед Юни 13, 2010 7:02 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Да дооспамя, ако искате не ми обръщайте внимание.
Случайно заредих 3Д видео на Жан Мишел Жар, заглавието му май бе "за вашия хол" или нещо от сорта. В същото време излезе компютърно списание по темата (още не съм го чел, време нема) с подарък червено-цианови очила. Аз съм малко недоскив с едното око обаче никой от познатите ми не можа да види 3Д. А навремето това кино бе популярно. Къде е истината?

А аз по-горе писах за 3Д сензорите. До масовите (и истински) 3Д екрани има време още.

Нед Юни 13, 2010 8:05 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Да дооспамя, ако искате не ми обръщайте внимание.
bongo_x2 написа:
... До масовите (и истински) 3Д екрани има време още.

Че има време има - ама може и да не е толкова много (т.е. може и под 10 години да е).

Паметта за пикселите вече е евтина и с малко гяволия човек навярно би могъл да скалъпи
цифрово генерирано холографско изображение.

Може би си струва да се помисли по въпроса.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Юни 13, 2010 8:20 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Да дооспамя, ако искате не ми обръщайте внимание.
bongo_x2 написа:
Случайно заредих 3Д видео на Жан Мишел Жар, заглавието му май бе "за вашия хол" или нещо от сорта. В същото време излезе компютърно списание по темата (още не съм го чел, време нема) с подарък червено-цианови очила. Аз съм малко недоскив с едното око обаче никой от познатите ми не можа да види 3Д. А навремето това кино бе популярно. Къде е истината?

А аз по-горе писах за 3Д сензорите. До масовите (и истински) 3Д екрани има време още.

С малко въображение се вижда :). Трябва цветовете да съвпадат. Виж дали няма нещо тук:
http://www.google.com/search?q=anaglyph

Нед Юни 13, 2010 8:24 pm
Профил

Мнение 
Хммм за китайците, не разбрах само в кое са по назд ... ако вие сега правите капацитивен те произвеждат такива от години. Ако говориш за самите чипове, не съм зглеждал какви са, но иначе контролери във всичко за тях продват от години. За капацитивните специално е ясно кой е лидера, 3М, но то по скоро като технологии, чипове едва ли са техни, сега нямам под ръка д видя.
Аз използвам капацитивни от доста време, всъщност китайците започнаха да ги правят почти заедно с 3М, но техните опредлено бяха по зле в началото, сега трудно се забелязва разлика, а вече пускат и мултитъч.
Относно приложението за всеки влак си има пътници, то е същото като с контролерите, няма универсален тъч, лошото е че много хора не го разбират. Всеки един тип си има предимства и недостатъци и капацитивни, и резистивни, и SAW и IR и DST ....

Пон Юни 14, 2010 12:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
http://johnnylee.net/projects/wii/
http://www.uweschmidt.org/wiimote-whiteboard
http://www.smoothboard.net/

testwano i raboti :-)

Пон Юни 14, 2010 8:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
@ToHu: Нямах предвид капацитивни сензори - имаме ги от години, имах предвид мултитъч (по-точно т.нар "true multitouch"). Ако китайците ги правят отдавна, тогава ние за какво се борим ..? Истината е, че още не ги умеят, но скоро ще ги...
Колкото до 3М - те са доста назад в листата. Водещи за момента са Cypress и Atmel. Broadcom също са доста добри, но там разработката е на Apple. Не очаквай да видиш какво могат, нито във пресата, нито на сайта им, нито на пазара, а още по-малко да попаднеш на такъв чарк в близките 1-2 години. Там обикновено пускат старите си чаркове. Новите се предлагат само на tier1 клиенти и то под NDA.
Тук си имаме цели отдели, които се занимават с това (един вид шпионаж) и горе-долу се води някаква статистика кой къде е в играта.

Пон Юни 14, 2010 2:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2