|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:19 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
кои сте тия ние ако не е тайна, имаш в предвид че тук в БГ някой прави тъч сензори и контролери или ???? Питам от любопитство, има толква производители че ми е интересно кой би ивестирал тук локално за нещо такова след като китайците убивт с цени а вече и качество.
|
| Съб Юни 12, 2010 3:53 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Analog Devices. Не в БГ... незнам дали някой в БГ се занимава с това.
Китайците още не са се намесили сериозно в тази сфера, но и ние се страхуваме от тях 
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Съб Юни 12, 2010 5:13 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Правилно, к'во му е на капацитивното?! Може даже да е прозрачно.
Аз така и не можах да се начудя как разчитат хората да си вкарат вкъщи огромен сандък заради няк'ъв туч при положение, че вече компа можеш да го объркаш с рутъра по размери. Да не говорим, че е крайно време да се мисли за 3Д...
|
| Нед Юни 13, 2010 12:57 am |
|
 |
|
nickich
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
... и 3Д се опитваме. Даже имаме частичен успех (за сега). Шарп пуснаха наскоро 3Д екрани за мобилни устройства, та мислим да комбинираме нещо 
|
| Нед Юни 13, 2010 2:00 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Е, по моето скромно мнение на луд гений истинското 3Д с камера и лазАри ще стане (плюс един по-мощен включен към модул за разпознаване на тъщата). Ама и в капацитивното има хляб, особено за къси разстояния. Щото за индуктивното трябва да се окичиш с предаватели, ултразвуковото ще е неточно (май) и със съмнения за здравето, визуалното не е по силите на всеки комп дори като държиш ясно различаем предмет (обаче е забавно и евтино), и... в момента не се сещам за друго.
А тези gestures как се тълкуват: един път оторе надолу, после отляво надясно и после два пъти отдясно наляво със среден пръст? Щото съм с истинска попска брада и като ме бъзикат аз ги благославям.
А бе чеша си езика, че къщата спи и трябва да пазя тишина. Извинявам се за оспамването!
|
| Нед Юни 13, 2010 4:09 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
може ли малко повече информация по въпроса? линкче, пдф, нещо за тия 3Д-та? ако не е фирмена тайна де, знам ли такъв тип информация до колко е достъпна за простолюдието 
|
| Нед Юни 13, 2010 4:33 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
nickich, можеш ли да разкажеш как изглежда на живо такъв 3D екран (ако си го виждал де)?
Нещо краткото търсене ме прати при маркетинг приказки само.
Предполагам, че е просто по една картинка за всяко око някак пак де, макар и
без очила, ама знам ли. Все някой ден и истинско 3D ще докараме (такова дето да
може човек да надникне зад разните неща на преден план като си мръдне главата
настрани, както при холограмите), тогава ще ми се отвори работа да правя дисплейни
контролери пак, предполагам  (отдавна не съм, готовите вършат работа от
10-15 години насам).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юни 13, 2010 4:34 pm |
|
 |
|
nickich
|
http://sharp-world.com/corporate/news/100402.html
Повече инфо нямам за сега. Скоро се надявам да ги поръчаме, тогава ще знам повече.
@tgi: за съжеление не съм ги виждал още, но се надявам скоро да имам шанса да поработя в тази област. Като им гледам технологията не е нещо сложно - всяко око си получава съответната картинка (нещо като едновремешните 3Д картички) и останалото го върши мозъка  . Проблемът при тях бил, че очите се фокусират върху самия дисплай, а не върху виртуалния обект, от което се натоварва зрението и мозъка и боли глава (поне така разправят). Сега уш работят по въпроса, но не знам до къде са стигнали. Сигурно скоро ще го измислят. А истинско 3Д, като холограмите, май още няма, или поне аз не знам.
http://www.theregister.co.uk/2004/08/12/3d_illusion/
|
| Нед Юни 13, 2010 6:48 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
@nickich, не такъв тип информация имах предвид, то това си е постно като за пред пресата, но явно и на теб не са ти дали повече. а и принципа, на който работят вече се изясни. ако случайно намериш нещо повече относно управлението им - интерфейс, протокол, пример и т.н. моля те сподели, ще бъде интересно, така де - да се подготвим. да не би след 10-15 години и в комет да почнат да ги продават
ЕДИТ: и да, гарантирано ще боли и глава, и очи. за това още не съм отишъл на 3Д кино и нямам намерение - това си е лоботомия през очния нерв 
|
| Нед Юни 13, 2010 7:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Да дооспамя, ако искате не ми обръщайте внимание.
Случайно заредих 3Д видео на Жан Мишел Жар, заглавието му май бе "за вашия хол" или нещо от сорта. В същото време излезе компютърно списание по темата (още не съм го чел, време нема) с подарък червено-цианови очила. Аз съм малко недоскив с едното око обаче никой от познатите ми не можа да види 3Д. А навремето това кино бе популярно. Къде е истината?
А аз по-горе писах за 3Д сензорите. До масовите (и истински) 3Д екрани има време още.
|
| Нед Юни 13, 2010 8:05 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Да дооспамя, ако искате не ми обръщайте внимание.
Че има време има - ама може и да не е толкова много (т.е. може и под 10 години да е).
Паметта за пикселите вече е евтина и с малко гяволия човек навярно би могъл да скалъпи
цифрово генерирано холографско изображение.
Може би си струва да се помисли по въпроса.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юни 13, 2010 8:20 pm |
|
 |
|
nickich
|
 Re: Да дооспамя, ако искате не ми обръщайте внимание.
С малко въображение се вижда  . Трябва цветовете да съвпадат. Виж дали няма нещо тук:
http://www.google.com/search?q=anaglyph
|
| Нед Юни 13, 2010 8:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Хммм за китайците, не разбрах само в кое са по назд ... ако вие сега правите капацитивен те произвеждат такива от години. Ако говориш за самите чипове, не съм зглеждал какви са, но иначе контролери във всичко за тях продват от години. За капацитивните специално е ясно кой е лидера, 3М, но то по скоро като технологии, чипове едва ли са техни, сега нямам под ръка д видя.
Аз използвам капацитивни от доста време, всъщност китайците започнаха да ги правят почти заедно с 3М, но техните опредлено бяха по зле в началото, сега трудно се забелязва разлика, а вече пускат и мултитъч.
Относно приложението за всеки влак си има пътници, то е същото като с контролерите, няма универсален тъч, лошото е че много хора не го разбират. Всеки един тип си има предимства и недостатъци и капацитивни, и резистивни, и SAW и IR и DST ....
|
| Пон Юни 14, 2010 12:51 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Пон Юни 14, 2010 8:59 am |
|
 |
|
nickich
|
@ToHu: Нямах предвид капацитивни сензори - имаме ги от години, имах предвид мултитъч (по-точно т.нар "true multitouch"). Ако китайците ги правят отдавна, тогава ние за какво се борим ..? Истината е, че още не ги умеят, но скоро ще ги...
Колкото до 3М - те са доста назад в листата. Водещи за момента са Cypress и Atmel. Broadcom също са доста добри, но там разработката е на Apple. Не очаквай да видиш какво могат, нито във пресата, нито на сайта им, нито на пазара, а още по-малко да попаднеш на такъв чарк в близките 1-2 години. Там обикновено пускат старите си чаркове. Новите се предлагат само на tier1 клиенти и то под NDA.
Тук си имаме цели отдели, които се занимават с това (един вид шпионаж) и горе-долу се води някаква статистика кой къде е в играта.
|
| Пон Юни 14, 2010 2:03 pm |
|
|