Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Записвачка на температура и/или влажност 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Бонго, аз си мислех, че искаш да се учиш, пък то било, че искаш мениджър да го играеш :D.
Въпреки това, ето ти архив с файловете от проекта. Не е направен по най-добрия начин, защото трябваше да стане набързо за едно демо, дето после така и не стана нищо, но пък става да почнеш да се учиш на него и после да си го направиш както искаш, а именно да е под 150 лв. и да бие китайските :D. За да работи РС програмата трябва да имаш инсталиран BDE администратора за бази данни на Борланд и са създадеш alias THERMO с път към дерикторията с таблиците с данните. Ако не го направиш това и отвориш проекта с Делфи, после ще трябва да пипнеш всяка таблица по отделно, защото най вероятно делфито ще изтрие името на alias-а. Също така ти трябва един компонент за COM порт на един сърбин - ако го намеря, ще го кача и него. Иначе няма да можеш да променяш и комилираш сорсовете :) .

Прикачени файлове:
Thermo.zip [736.1 KiB]
148 пъти
Сря Юли 14, 2010 9:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ааа, аз съм ги имал и на тоя компютър тия СОМ портовски компоненти, ето ти ги, ама коя от двете версии съм ползвал - не помня :D :

Прикачени файлове:
cport-3.10.zip [201.75 KiB]
139 пъти
cport264-delphi7.zip [188.78 KiB]
136 пъти
Сря Юли 14, 2010 9:08 pm
Профил

Мнение 
Що не погледнеш
тукhttp://www.anotherurl.com/therm/logger.htm
и тук http://www.miliamper.narod.ru/UMADC.htm

Сря Юли 14, 2010 11:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Димитре, аз съм виновен (ама не само). Просто ми писна от грешките на шефа да купува най-скъпия боклук и понеже не става дума за чудо на техниката реших да скалъпя нещо за вътрешна консумация. После погледнах календара и се отчаях: до средата на септември няма начин да го почна. Затова питах дали на някой не му се подхвъля нещо готово.
Иначе "мениджърът" каза 150 евро а не лева. Аз 100% бих предпочел българското пред китайското и не само аз, т.е. не само българин. Въпросът е да можеш все пак да го откриеш по интернет.

Тя моята е ясна, рано-късно ще си изкопая готовите модулчета на които да набивам само програмата. А на шефа ще купя нещо без да давам обяснения.
Ама да не е нахалост темата, акъл се даде, дали не трябва да я преименувам?

Чет Юли 15, 2010 8:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А к'во разбрах от споменатия по-горе природно интелигентен колега - той (!) намерил нещо от местни представители на италианска фирма:
1. Измервателни модули с LED индикация в стандартна кутийка за вграждане в табло. Струват 20 евро и идват с датчик за температура: т.е. "умният термометър" който ръгаме навсякъде да управлява хладилниците. Обаче към чудото могат да се включат ред други датчици.
3. LAN модул на цена 50 евро към който могат да се включат до 20 от горепосочените модули.
4. Програмно осигуряване чиято free версия е достатъчна да обслужи малка фирма.

За логер няма информация но сигурно ще съществува, щото е тъпо да разчиташ на постоянно включен компютър.

Това не се връзва с логера който исках, но при тези цени е лесно да убедим клиентите държащи на качеството да си го монтират.

Дано разберете к'во имам впредвид.

Пет Юли 16, 2010 7:15 pm
Профил

Мнение 
ами постни един линк на тия хиталианци, да се образоваме и ние ?

Пет Юли 16, 2010 7:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Бонго, тия цени направо ме същисват, разбира се ако става въпрос за комерсиална апаратура, отговаряща на стандартите и изискванията, а не ТНТМ. Каква е тая италианска фирма, дето ще продава промишлени/комерсиални термометри за 20 евро и мрежови модули за по 50 евро :? .

Пет Юли 16, 2010 7:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Уф, колегата въпреки интелигентността му е завършил само техникум по хладилна техника - както и всички останали. Ама най ме е яд като питат мен дали ТОЗИ ел. мотор работи добре...

За цените момчето не ме лъже. Стандартните измервателни модули с LED индикация са по-евтини. За LAN модула (50 евро) не знам дали разбрахте, че има само 1-н LAN изход, иначе си комуникират по друг протокол.
Той ми даде хартиите на двата модула но аз имах време само едно око да им хвърля. Утре ще ви дам линк за фирмата.

Edit: Иначе днес докато търсех някое сладко дупе вижте к'во намерих:
http://www.maxim-ic.com/products/ibutto ... ochron.cfm
Той лнкът не беше точно съшия, ама чипчето което ми хареса (с 8к памет) без проблем се намира за 70 евро.

Пет Юли 16, 2010 7:47 pm
Профил

Мнение 
bongo_x2 написа:
Уф, колегата въпреки интелигентността му е завършил само техникум по хладилна техника - както и всички останали. Ама най ме е яд като питат мен дали ТОЗИ ел. мотор работи добре...

За цените момчето не ме лъже. Стандартните измервателни модули с LED индикация са по-евтини. За LAN модула (50 евро) не знам дали разбрахте, че има само 1-н LAN изход, иначе си комуникират по друг протокол.
Той ми даде хартиите на двата модула но аз имах време само едно око да им хвърля. Утре ще ви дам линк за фирмата.

Edit: Иначе днес докато търсех някое сладко дупе вижте к'во намерих:
http://www.maxim-ic.com/products/ibutto ... ochron.cfm
Той лнкът не беше точно съшия, ама чипчето което ми хареса (с 8к памет) без проблем се намира за 70 евро.

Бре ти май само чат правиш и не четеш.
Онзи безплатен проект дето ти го пуснах е такъв, трябва ти старо PC слагаш му някакъв linux и закачаш на RS232 датчиците. Всичко е написано там как да го направиш и ще си гледаш записите от космоса ако имаш нет там!!
Ето ти още една готова джаджа ама ще да е 20EUR :D
http://www.cmctechnologies.com.au/item375.htm

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Юли 17, 2010 5:46 am
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Бонго, тия цени направо ме същисват, разбира се ако става въпрос за комерсиална апаратура, отговаряща на стандартите и изискванията, а не ТНТМ. Каква е тая италианска фирма, дето ще продава промишлени/комерсиални термометри за 20 евро и мрежови модули за по 50 евро :? .

Какво те сащисва толкова? "Логера" сигурно реално струва 2 евро - контролерче с АЦП и сериен канал ,а лан модула 5евра - пак контролер с етернет интерфейс, някакъв си. Датчика сигурно е термисторче, хладилника не е промишлен агрегат, а комерсиално е всичко което се продава. Всичко това е в табло - сиреч, клиента си бере грижа за защитата му, даже и ниско захранвне може да се наложи да осигури и умната работа е оставена на ПЦ-то (пак грижа на клиента). Отношение части:цена = 10:1 си е съвсем прилично за консумер пазара, защото кварталната бакалия едва ли е промишленост, ама бакалии бол, а промишленост-йок. :)

Съб Юли 17, 2010 1:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
plameniv , ти не четеш :) Извиних се и казах, че ако ще правя нещо ще е от наесен. Ама дотогава я камилата... Освен това проблемът е в меренето на влажността, иначе "умни" термометри имам с килограмите. И без компютър освен за разпечатване.

ji4ka, добре си се ориентирал. Номерът обаче е в стандартната кутийка и някоя-друга защита вповече.

И колегата добре се е ориентирал - имат добра поддръжка на местно ниво и достатъчен асортимент за да покрият нуждите ни. Досега се ползваха от която фирма падне, ама що трябва всеки път да чете с подробности ръководството докато настрои тъп терморегулатор?!

Иначе открих фирмата в гугъла като написах "evco.it" http://www.evco.it/default_eng.htm
Нищо ново под слънцето, но след като имат приемливи цени и поддръжка...
След бързия преглед обаче така не разбрах с к'во мерят влажност и къде е логера. Обаче всяка фирма може да задели по едно нетбукче за целта което ако не върши нищо друго си работи с достатъчна надеждност.

Съб Юли 17, 2010 8:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами сигурно мерят с някакъв капацитивен датчик. Най-евтиния вариант е само кристалчето. Ама пък хардуера покрай него си е е...л м....та. После има готови кристалче с вграден "хардуер" - изход в напрежение. Този вариант е малко по скъпичък. Третия е цифровия датчик. Сега по китайските боклуци не съм гледал как са го направили, ама сигурно е кристалче и чипа си го оправя.

А има и един вариант дето ще можеш преди края на сезона да го направиш - с конски косми. Космите се опъват и в зависимост от влагата, се разширяват/свиват, от там следиш опъна и готово.

Съб Юли 17, 2010 8:45 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins , не е чак толкова сложно, виж an1016 . Гледах и датчик на Хъниуел за 3.5e във Фарнел.

bongo_x2, под логер обикновено се разбира нещо автономно, това с централно ПЦ вече си е система. Така хардуера откъм датчика се опростява много, за сметка на централния "сървър".

Нед Юли 18, 2010 11:45 am
Профил
Аватар

Мнение За чесане на езика:
Шефът има истински музеен експонат: слагаш специално разграфена хартия върху вертикален цилиндър който се върти чрез часовников механизъм. Конските косми са мнооого, оформени на лентичка, сигурно за да се усреднят показанията им. Дърпат късия край на лостче, на другия край има писец като флумастер. Играл съм си с него - въпреки годините си е безотказен, само дето вече не мога да намеря мастилото за писалки което му ръгах.

Иначе повече от година имам механичен баро-термо-влагомер оформен като стенен часовник. Влагомерът работи по-добре от електронните евтинджоси и днес ми дойде музата да го отворя и 8O Разликата между термометъра и влагомера е в материала на спиралната пружинка, на влагомера е нещо като месинг - ?

P.S. ji4ka, къде ти бе идеята когато juzisound се чудеше как да си направи свирка... Принципът е стар, но появата на евтини mcu-та дава съвсем друг привкус.

Edit: а за точно мерене на разстояния вече беше писано за китайските шублери които дори изход по RS232 си имат. Просто заместваш тялото на шублера с платчица на лентички :idea:

Нед Юли 18, 2010 1:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз даже си взех два за проба. Единия вече го уништожих. Пробвах го в по-елементарна схема, като се надявах да работи ама нъцки. Сложих го на един 555 като осцилатор - до 70% влажност бива и след това отива по дяволите. После нещо му стана - излязаха едни петънца по него (като дупки в слоя) и капацитета му отиде в някви недокументирани стойности. Другия сякаш е по добре все още, ама като ми остане време ще си поиграя с тази схема от an1016. От SHT-то съм доволен като цяло ама цената си е ее..... м...... Като имам нещо от фарнел пак ще заръчам два-три да си поиграя по сериозно.

Нед Юли 18, 2010 3:25 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща