|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:19 am
Програматор..струва ли си ?!
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не му трябват големи процесори в началото. Преподавателят му явно си знае работата,
затова е избрал 08 , права и лесно разбираема моторолска система.
На Димитър предложението сякаш е най-смислено, от 08 може да мине пряко на
coldfire, което ще му е видим и разбираем преход в света на големите - а MCU-то ще
може да е дори в същия корпус и със същите периферии (при подходящ избор,
има ги немалко такива).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 28, 2010 2:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ех, аз не съм казвал с кои да започва, а само че има разлика между малки и големи...
Но днешно време 99.9999% от случаите младежите започват с процесори, щото още от 7 годишни сядат зад компютър. Нали наблюдавам щерката и приятелите й... първо почнаха да пишат с емот-икони, постепенно по-сложни неща... Докато стане време за следване, тия които ги влече вече ще са прописали на нещо
Контролерите идват на по-късен етап, след като се научат да държат поялник  Ако не изчезнат междувременно, щото както е тръгнало... да слагат в прозт телефон няколко ядрен кур на над 2GHz с 64 бит аритметика. Не им стига вече само зелената и червената слушалка 
|
| Вто Сеп 28, 2010 3:23 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да бе и утре като ти пльосне тука 3 страници код за 08 и пита "това що не работи", хората които могат да му помогнат ще се броят на половината пръсти на едната ръка. А дали ще имат желание пък е съвсем друг въпрос.
За това му препоръчвайте не архитектурите с които вие сте си свикнали и работите и смятате за най-добри, а тези които са най-удобни за начинаещи. Като основния елемент на това удобство е да има в "комуната" достатъчно хора които имат желание да отговарят на тъпи въпроси. Щото никой не се е родил научен. Това му е хубавото на Пик - а, че е масовка в БГ и има кой да му удря рамо на човека ако иска да учи. Има откъде да го купува, без да се търси особенно. Има и достатъчно евтин развой. Това е важното. Че е по-чепата архитектура в случая няма никакво значение, за него е все тая.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 28, 2010 3:25 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е да, на въпроса му кой програматор да купи ти му казваш да си смени преподавателя.
Впрочем далеч не е да няма кой да му помогне тук за 08 или coldfire, нищо, че на тебе ти
изглежда така  .
Със сигурност ПИК няма да го отведе надалече, още не съм видял човек почнал на ПИК
да е стигнал особено далече.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 28, 2010 3:37 pm |
|
 |
|
Цецо
|
 |  |  |  | tgi написа: Е да, на въпроса му кой програматор да купи ти му казваш да си смени преподавателя. Впрочем далеч не е да няма кой да му помогне тук за 08 или coldfire, нищо, че на тебе ти изглежда така  . Със сигурност ПИК няма да го отведе надалече, още не съм видял човек почнал на ПИК да е стигнал особено далече. |  |  |  |  |
1. Никъде не съм казал такова нещо. Чети преди да пишеш!
2. http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... E0&start=0 (когато цифрите говорят, даже и ти е добре да замълчиш).
3. Това е най-голямата ти глупост която съм прочел до сега!
Аз спирам по темата. Просто си мислех, че този път дървените пикомразци може и да си позадържите глупостите зад зъбите и да се роди нещо конструктивно. Ама по добре да си отворя една бира, по ползотворно ще е. Аре....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 28, 2010 3:48 pm |
|
 |
|
relsys
|
@tgi:
Дефинирай: "особено далече".
|
| Вто Сеп 28, 2010 3:59 pm |
|
 |
|
tgi
|
Най-добре си отвори бирата и си спести агитацията на тема пикове наистина,
и не пречи на преподавателя на хлапето. Оставам с усещането, че ти се плаща
за такъв вид агитация.
|
| Вто Сеп 28, 2010 4:02 pm |
|
 |
|
tgi
|
Няма да го направя, само ще напомня, че става дума за техническата част и уменията.
Инак светът е достатъчно отворен и всеки може да сравни това, което прави с това, което
вижда направено, и да си направи сметка колко далече е стигнал.
|
| Вто Сеп 28, 2010 4:04 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
ей, ама веднъж не може да стане дума за различни микроконтролери и всеки път се хващате за гушите
на човека му дадохте алтернативи, нека и той си каже така като гледа и чете, какво най му допада...
|
| Вто Сеп 28, 2010 7:12 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не сме се хванали за гушите. Просто някой хора като чуят думата пик и се чувстват длъжни да демонстрират колко са по-по-най. И кой знае защо си мислят, че като ни обяснят колко "тъпи" са пиковете, ние ще решим, че те са на космическо ниво в познанията си.
Ей, винаги съм се опитвал да подпирам начинаещи. Давам им каквото имам в излишък като процесори, подарявал съм цели китове на хора от форума. Обаче един такъв екземпляр като се намери и темата отива за боклука. Ти се опитваш да помогнеш с някой съвет. То идва и ти обяснява да си мълчиш щото си тъп по презумпиция.
И само за протокола - нямам нищо общо (комерсиално) с Комет и който и да е друг дистрибутор. Процесорите и китове които отвреме на време раздавам са мои лични от които вече нямам нужда. Мисля че това е добра практика вместо да събират прах. На мен така или иначе вече не ми трябват, а да искам пари за тях ми е тъпо. Ако някой може да извлече полза - какво по добро?
Съжалявам за лиричното отклонение, ама просто ми кипнаха...... Нещо не ми е ден. Отивам за още бира. Айде със здраве. Момчето като си избере и има нужда от нещо ще каже.
|
| Вто Сеп 28, 2010 8:46 pm |
|
 |
|
tgi
|
Цецо, не съм съгласен. Никому не съм натрапвал или казвал нещо свързано с мене в тая тема,
говориш простотии (и не ти е за пръв път).
Мнението ми е и продължава да бъде, че няма по-подходяща архитектура за учене от
моторолските. Съпоставима с нея - много подобна, всъщност - беше 6502 - и наблюдението ми е
че хората, почнали на нещо такова умеят много повече неща от пикоборците.
Впрочем и ти навярно знаеш, че е така, инак нямаше да скачаш толкова.
|
| Вто Сеп 28, 2010 9:04 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами то освен една подбрана каста от хора, другите нямахме достъп до други освен 6502. Та вероятно голяма част от хората занимващи се с подобни неща за започнали именно с него. Ама и голяма част пък от тях с пикоборци. Та това май няма нищо общо.
Ама ти като видиш преимуществата на пик-а и ще зарежеш всички останали платформи 
|
| Вто Сеп 28, 2010 10:10 pm |
|
 |
|
student122
Ранг: Минаващ
|
Ех..... аз реших да попитам нещо,пък то май предизвиках някаква война из форума,за което съжалявам.След толкова много положителни и отрицателни мнения относно един или друг тип контролери съм повече от объркан честно казано и май най-доброто което мога да направя засега е да поизчакам известно време да навлезем по-подробно в архитектурата на моторолата и да преценя..А относно преподавателя ми,знам че има доста добри отзиви за него,в смисъл наистина е наясно с нещата,а не е някой тебеширен майстор  ,има доста спечелени и реализирани проекти.Смятам да говоря с него тия дни да видя какво му е и неговото мнение по въпроса.Чудя се дали,ако в университета учим моторолата и а вкъщи си взема ПИК примерно,няма ли да стане някаква каша в главата ми и накрая само да се объркам.Знаете поговорката за този който стои на два стола.. 
|
| Вто Сеп 28, 2010 10:10 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
С пик-а е лошо. Малко е башкъ от другите и както казват някой колеги "придобиват се лоши навици". Архитектурата му е леееко изчанчена и при първо поглеждане е много странна. Лошото е като и свикнеш и другите ти се струват "не на място". Всъщност моите първи сблъсаци с процесор бяха именно със споменатия 6502 преди повече от 20 години.
А за войната : ако смяташ да посещаваш този форум - свиквай. А ако искаш да гледаш сеир само подхвърли нещо за PIC vs ATMEL.
|
| Вто Сеп 28, 2010 10:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
кой е? някой от ТУ Варна?
стана ми интересно и прегледах сайта им... сефте го виждам сайта, иначе като гледам повечето хора са същите като преди 20г, разгледах и учебния мат'риал, все същия.... май само VAX-те ги няма, а са добавили Microsoft shit...
Иначе по темата, щом имаш даскал за 08 не го мисли, учи го! Но не оставай само с него 
|
| Вто Сеп 28, 2010 11:43 pm |
|
|