| Автор |
Съобщение |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Е значи те е хванала зарибявката ! Разгледай как е направен Мутрон ефекта там има стейт-вариебъл филтър  . Сетих се за мутрон заради квадратурния филтър на Бонго.
Книги за ОУ има много , примерно:
Handbook Of Operational Amplifier Active Rc Networks
Op Amplifier Applications handbook ( Walt Jung, Analog Devices)
Designing with Operational Amplifiers (Jerald Graeme , Burr-Brown)
Op Amps for everyone ( Mancini - Texas Inst.)
Добре е да се запознаеш и с документацията на CA3080, CA3094, LM13600/13700 - с тях също се правят управляеми филтри за ефекти.
|
| Сря Ное 24, 2010 10:12 pm |
|
 |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
т.е. към каквото е свързан той, към това е свързан "виртуалният" кондензатор?
притеснява ме също и този крак 1 на десния оу.
|
| Сря Ное 24, 2010 10:42 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ъхъ! Ама пак напомням че схемата не е развързана по DC и да внимаваш с постояннотоковия режим за да не стане неработеща заради някви стотина миливолта или недай Боже повече.
А краче 1 и C2 те интересуват само ако ползваш конкретния древен ОУ. Обаче C3 си го слагай навсякъде - ако понякога не помага няма и да пречи ама без него какви бели можеш да си докараш...
|
| Чет Ное 25, 2010 12:30 am |
|
 |
|
egasimus
|
ей тва ми трябваше
пак сглобих прототипа (части от който вече бяха отишли за други цели), проверих го дали работи, премерих където трябва - кьорав миливолт няма. утре на свежа глава ще си направя сметките и започвам да проектирам платката за втората версия  благодаря на всички за помощта. колко неща ми просветнаха само 
|
| Чет Ное 25, 2010 2:12 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Манияк такъв!
Обаче да не забравиш да ни светнеш какво си искал и какво си направил - поне като идея, де.
Едит за манията: драпай докато можеш и колкото повече и разнообразно толкова по-добре. Щото ще дойде времето когато само ще завиждаш на тези които го правят.
Напр. аз от дете бях любител на коя ли не наука и все ме упрекваха че непрактично си губя времето. Стана така, че с дипломата си и два лева не изкарах но с всичкознанията ми съм дялан камък навсякъде 
|
| Чет Ное 25, 2010 8:05 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
egasimus, една молба: колегата е китарен маниак, скоро ще си сглоби новата китара и от всички електронни ефекти иска единствено Boost ама нещо не можа да ми обясни какво точно прави и в нета не открихме сигурна информация.
Че е регулируем усилвател разбрах ама допуска ли се да криви, иска ли нещо по-специално, как точно работи за да не си играя 5 пъти да го правя...
|
| Пет Ное 26, 2010 3:29 pm |
|
 |
|
sigkill
|
Бонго , отиваш на :
http://buildyourownclone.com/boostinstructions.pdf
германиевата третинка може да я спестиш , също класическа схема която може да налепиш е linear power boost на електро-хармоникс.
Също може да потърсиш схема с повишено захранване HV boost имаше разни ама сега не мога да ги търся , захранват се с 20-30 волта от вграден преобразувател или некитарен захранващ адаптер (>9в.)
Може да криви малко , ама целта му е да накара ламповото нещо след него да криви 
|
| Пет Ное 26, 2010 5:53 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ааа, къде бил ключът за палатката! Пък аз много се смеех/чудих защо усилвателя на колегата има и вход минаващ през ламБов триод...
Всъщност историята на електрическата китара е история на несъвършенството в електрониката обаче всички са свикнали с него и най-вече музикантите, в днешно време е трудно да докараш автентични несъвършенства дори с компютър.
Аз иначе и работещи германиеви ще изкопая а за високоволтовото просто ще редувам няколко 12В батерийки за дистанционно на кола. Ама какво все пак да му сложа на човека? Той не иска излишни копчета: казва че само един път ще настрои Boost-а чрез тримерче и после иска ключ On/Off (аз му подчертах, че ще му трябва отделен ключ за батерията). Пусни линк към описание на ефекта че не намерих такъв.
|
| Пет Ное 26, 2010 7:33 pm |
|
 |
|
sigkill
|
Тез батерийки ги забрави - това са няколко мизерни цилиндрични алкални елемента в обвивка , по-добре две-три алкални крон-ки или ако има място АА в холдерче - ще забравиш че трябва да се сменят! Германиевите са мъка - трябва да подбираш по утечка и бета ( 130-180 ! - но това е за фъз-овете) , аз имам една торба СФД диоди дето го играят много добре в ролята на 33-47килоома резистор  )) , няма да описвам как се блъсках цял ден и мислех че потенциометъра е 47кила вместо 470k ... докато се усетих че диода в паралел на него е отекъл ...
http://www.muzique.com/lab/lowvolt.htm - точно обратното на което питаш :}
http://www.muzique.com/lab/boost.htm - тука пише за вдигането на захранването
http://www.diystompboxes.com/wpress/ - сайт със схеми и ФОРУМА за ефекти , но личен съвет - не гледай галерията ...
не намирам конкретна схема на високоволтов (18-30) бустер , а имах из линковете ...
инак с оп-амп BOSS-FA1 е много добро , оу-то му е някво антично но всеки малошумящ модерен фет амп става .Он-офф-а се прави със входната букса - минуса на батерията се дава на средното краче на стерео-букса , крачето на ширмовката отива за маса на схемата - при пъхане на моно-жак двете се окъсяват и схемата получава точец.
|
| Пет Ное 26, 2010 10:19 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Тез батерийки някой път са 4 литиеви батерийки за часовник в пакетче - могат да дадат сериозен точец, пък колко време за стенд бай не ти е на идея 
|
| Пет Ное 26, 2010 10:29 pm |
|
 |
|
sigkill
|
Ха , не знаех за тоз напредък , иначе тубата е пълна с инструкций как да спестиш пари вадейки елементи от тез батерийки .. да ама като размер не стават никаде  )))
Тука китарните гурута ще ревнат щото те знаят че най-добре звучат (в определени схеми - не се шегувам) източени цинк-въгленови кронки ..това може да се имитира с нискоомен потенциометър последователно на захранването 
|
| Пет Ное 26, 2010 10:41 pm |
|
 |
|
egasimus
|
^ да, ето тук човекът ги продава за 40 долара парчето...
http://www.beavisaudio.com/products/devolt/
клипчето е доста интересно, де.
за буустерите ще добавя и тва от amz:
http://www.muzique.com/schem/mosfet.htm
схеми бол, въпросът е коя ще се хареса на човека чисто субективно 
|
| Съб Ное 27, 2010 11:42 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Баси, не знаех че промяната на напрежението в зависимост от консумацията му викат "деволт". Още малко и нова химия ще измислят - явно въглерод цинковата крона дава някви по-специални електрони.
|
| Съб Ное 27, 2010 1:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Както и предполагах: правенето на калпави усилватели било цяла наука  Поне ми се изясни на какво викат Booster ама без експерименти няма да се размине.
Иначе аз съм доволен от 12В батерийките а в случая консумацията ще е под половин мА.
Едит: а ако сложа автоматично регулиране на усилването регулируемо през тримерче? Как се вика на този ефект?
|
| Съб Ное 27, 2010 4:59 pm |
|
 |
|
sigkill
|
КУМпресор предполагам
Тази тема трябва да се преименува , или да се продължи като 'звукови ефекти' , аз пък се силя да правя подобно нещо с дсп ... колкто като за заминавката ... ама може пък и да се получи добре .. та ще си имам с какво да си играя за известно време ...
|
| Съб Ное 27, 2010 6:52 pm |
|
|