Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Бърз въпрос за ENC28J60 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Бърз въпрос за ENC28J60
Като за SPI не изглежда много обещаващо.

Сря Фев 08, 2012 11:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Може и да е правилен - каква честота е това?
Ама кажи какво точно правиш де. Тоя чип трябва да го конфигурираш първо за да почне да работи. Ти конфигурирал ли си го?

Чет Фев 09, 2012 12:18 am
Профил
Аватар

Да, то поне честотата да се знаеше каква е :) Ама много триъгълно ми се стори та затова първосигнално така реагирах. То никакво плато няма пусто.

Чет Фев 09, 2012 11:12 am
Профил ICQ
Аватар

Dimitar написа:
Може и да е правилен - каква честота е това?
Ама кажи какво точно правиш де. Тоя чип трябва да го конфигурираш първо за да почне да работи. Ти конфигурирал ли си го?

Еми аз ползвам готов код бе, Митко. :) Там има сигурно 100 реда инициализация, да не съм луд да го пиша аз.
Иначе сега гледам че spi е пуснат на х2 клока на процесора, което ще рече 32 МХц, пък чипа го дават до 25 МХц. :) Ще го махна това х2 и ще пробвам пак.

Пет Фев 10, 2012 12:10 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Еми аз ползвам готов код бе, Митко. Там има сигурно 100 реда инициализация, да не съм луд да го пиша аз.

Еми значи, ако всичко си направил както казват в апликейшъна би трябвало да бачка. Ама tcp/ip стека трябва да е бая повече от въпросните 100 реда, та кой знае. Ти цял готов апликейшън код ли ползваш или само инициализацията си взел и/или стека?
Иначе тия 32МХз може да не можеш да ги видиш добре с твоя скоп и затова да излизат така на триъгълници, което най-вероятно значи, че клока си е ОК. С какъв скоп ги мъчиш тия 32МХз - някаква платка, закачена за компа ли е?

ПП. Чак сега видях, че е скоп с тръба :) .

Пет Фев 10, 2012 5:23 pm
Профил
Аватар

Стек няма. :) Или поне не виждам нещо да прилича на стек.
На физическо ниво мисля, че го подкарах, но на протоколно нещо се дъни. По-нататък ще потърся някъв друг код да пробвам с него.

Чет Фев 16, 2012 12:15 am
Профил
Аватар

На кое викаш протоколно ниво?
Иначе как така няма да има стек пък ще искаш да виждаш какво върви по мрежата. Нали трябва нещо да го конфигурира, да му даде IP адрес и като почнеш да обменяш пакети тогава да видиш нещо? Няма ли някакъв апликейшън с него, който да включва всичко SPI процедурите, конфигурирането и стека. Ти ще подмениш само драйверите за SPI-я за да стане за твоя контролер и после вече ще ползваш стека на готово.

Чет Фев 16, 2012 12:20 am
Профил
Аватар

Добре де, има. Те стек наричали всички модули за обработка. :)
Значи това е реализирано до транспортия слой, но като го пингвам, стига до някъде, където нещо не му харесва пакета и се приключва. Ако имате желание, ще постна дъмпа на пакета, който се получава.

Чет Фев 16, 2012 1:20 am
Профил
Аватар

И да го пуснеш едва ли ще мога да ти помогна. Никога не съм работил с тоя чип. Според мен последователността ти на работата трябва да е следната - първо пускаш SPI-я и се убеждаваш, че работи като записваш/четеш регистрите на чипа. Като го подкараш него, после се прехвърляш на стека и почваш да го мъчиш. Така като не си сигурен кое точно работи и кое не, аз поне не виждам как ще тръгне работата.

Чет Фев 16, 2012 4:16 am
Профил
Аватар

хммм... рек, доколко си наясно с TCP изобщо? дали не ти се губи някой главен герой?

щом иде пакета, значи някой трябва да го обслужи този пакет. в случая с 'пинг' това е ICMP сървър. т.е. трябва да имаш част от кода, която да разбира от ICMP изобщо (като транспортен слой) и от пинг в частност. провери дали е конфигурирано това. всички уважаващи себе си малки стекове могат да се оптимизират като размер, като в жертва пада функционалност. мисля, че ще е по-лесно да пращаш пингове от пика (като клиент).

малко вероятно е да не му харесва пакета по някаква транспортна причина - грешна контрола сума, друга мрежа и подобно. за това си има статус в стека, просто го прочети вместо да дъмпиш пакети

по-лесно ще е да го пуснеш пика да прави http заявки примерно. към някой твой сървър, дето може да ги логваш.

Чет Фев 16, 2012 10:03 am
Профил
Аватар

Това е идеята. Пакета се дропва преди да стигне до icmp, поради няква неясна за мен причина. Убеден съм, че ако ви постна условието, където се случва това, на вас ще ви е също толкова неясно. Нямам никво намерение да навлизам в хилядите детайли как се обработва ip пакет и съм убеден, че и вие едва ли сте толкова навлезли.
Както казах, важното е, че подкарах физически чипа, сваляйки двойно честотата на SPI, от там нататък протокола ще се подкарва с налучкване и пробване на парчета код, които успея да намеря.

Чет Фев 16, 2012 5:20 pm
Профил
Аватар

Виж тук kiid беше постнал някакъв много малък според него стек, може с него да стане по-лесно:
viewtopic.php?f=22&t=9377
Щом си пуснал SPI-я и си сигурен, че бачка, значи другото все ще го налучкаш лека-полека :D .

Чет Фев 16, 2012 5:33 pm
Профил
Аватар

майкрочипския стек не съм го чел дори по диагонал, така че нямам идея кое къде влиза...
мисля, че много народ тука си е играл с тях.

другото, което помня като мъгла на витоша е, че SPI клока не може да е под 8MHz

Чет Фев 16, 2012 5:40 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Виж тук kiid беше постнал някакъв много малък според него стек, може с него да стане по-лесно:
viewtopic.php?f=22&t=9377
Щом си пуснал SPI-я и си сигурен, че бачка, значи другото все ще го налучкаш лека-полека :D .

Сигурно ще пробвам и този код. :) SPI-я изглежда работещ, тоест получавам разни пакети, които ми се струват читави.

@ДедоБоре
В момента е на клока на процесора, тоест 16 МХц, тоест според всички критерии трябва да си работи, и то изглежда да си работи. :) Не знам дали е взъможен вариант, в който всичко идва окей, с изключение на някой бит по средата. :)

Чет Фев 16, 2012 6:48 pm
Профил
Аватар

да бърка битове ще е по-рядко от шестица от тотото с джакпот.

трябва някъде да има статус на приетия пакет

едит;
ся са загледах в
Код:
Function:        void ICMPProcess()

ако пакета е входящ пинг или отговор на клинетско питане, прави нещо.
ако е непознат пакет - не прави нищо.

погледни и ICMPGetReply() какво връща. според мен плямпа нещо смислено единствено като клиент.

ПС: гледам някакъв древен стек от 2008-ма, може и да са го развили от тогава.

Чет Фев 16, 2012 7:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща