|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:30 am
Размисли за 9V батериите...
| Автор |
Съобщение |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
 Re: Размисли за 9V батериите...
tgi, NiMH–та не съм отварял, но вероятно е да не са цилиндрични, а нещо такова - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... attery.jpgЧе 7 цилиндъра чисто геометрично не се уплътняват добре в паралелепипед  Иначе аз се кефя основно за капацитета, просто на NiMH-тата от този формат е смешен. Как може за AA, NiMH да са почти колкото алкалните като капацитет, а за 9V да е 3 пъти по-малко? Ето една графика как се държи Li-Ion-ката на различни тоци: 
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Пон Дек 24, 2012 1:51 pm |
|
 |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Да бе, вярно, че трябва да са 7 (хем го бях смятал  ). Ама бях забравил а помнех нещо четено, че били от някакви незнам какви си клетки. То защото са от толкова много дребни и не може да стане добър капацитетът може би, къде да слагат обелката къде самите вътрешности. А и пазарът за такива е микроскопичен спрямо АА та не е чудно.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Дек 24, 2012 2:43 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
А за това какво ще кажете
|
| Пон Дек 24, 2012 2:47 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ша ма навийш да си купа ... Добре изглежда. А цени, продавачи в Бг ?
|
| Пон Дек 24, 2012 3:44 pm |
|
 |
|
tgi
|
И това е повече от впечатляващо разбира се ама май не е презареждаемо? Или просто не личи от брошурата де.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Дек 24, 2012 4:26 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Е, не е акумулатор. Бате, търси ENERGIZER Ultimate Lithium L91, VARTA Professional Lithium или DURACELL Ultra Lithium. По-горе писах за експериментите с GSM. Правени са с VARTA Professional Lithium. По-скъпи са, но дори литий-тионил хларидните нямат този капацитет, да не говорим за тоците.
|
| Пон Дек 24, 2012 5:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Свинявам се, днес се сетих да вляза: неалкалните след поизтощаване са длъжни да потекат, изтощените алкални след време също без голяма разлика в марката. А лидълските ги намирам забравени на ON от години и нито една потекла. Сега подреждам джунджуриите и к'во ли не изкопавам... А на Duracell само рекламата е голяма! P.S.: С литиеви (Axx size) не съм си имал работа което е разбираемо при цените които имат - бих си купил десетина лидълски за цената на две.
|
| Сря Дек 26, 2012 9:35 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Бонго, наистина на диво място си попаднал, щом само в lidl може да се купи читава батерия...
|
| Чет Дек 27, 2012 11:05 am |
|
 |
|
ji4ka
|
"Оригиналните" 9 волтови са цинк-мангановите 6F22. Те са 6x1.5V ,а производителите ги нормират до спад от 0.9V на елемент, в случая до 5.4V . Реално през по-голяма част на разряда напрежението е между 7-8 волта. Освен напрежението, при разряд е важно и вътрешното съпротивление. Практически всички акумулаторни заместители "бият оригинала" по параметри. Акумулаторите имат изразено плато ,а когато се изтощят се получава рязък спад на характеристиката, докато при еднократните батерии, спадът е почти линеен. За крайно напрежение може да се приеме 6 Волта за малки токове(до 10мА), и 6.5-7 при по-големи консуматори.
|
| Пет Дек 28, 2012 1:29 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Лео, той в Занзибар Лидл може и да е бил ок, ама тука... Аз доколкото разбрах си е някъде в региона Добрич - па там и други магазини имат сигурно.
|
| Пет Дек 28, 2012 4:01 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Ползвал съм ги, и действително държат на минусови температури. Алкалните загиват под -10 градуса безвъзвратно. Купувах от магазана на Бриколаж, а също и от вносител, с офис на Стамболийски, близо до МОЛ-а. Не му помня името - беше отдавна. Спрях ги, защото се оказа, че пък се дънят при температури над +60 градуса.
|
| Пет Дек 28, 2012 5:25 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
[quote="Syrius-BПолзвал съм ги, и действително държат на минусови температури. Алкалните загиват под -10 градуса безвъзвратно. ... Спрях ги, защото се оказа, че пък се дънят при температури над +60 градуса.[/quote] Сподели (ако е възможно) опита си с тези батерии. Какъв е проблема при темпертури над +60 градуса. Сигурен ли си, че са наистина LiFeS2 и горе-долу кога ги използва? Питам, защото доколкото намерих инфо по въпроса, Energizer са пионерите на масовото производство на тази химия, Varta ги произвежда от началото на 2011, а Duracell - Бог знае от кога, а жълто производство не намерих (не че съм търсил кой знае колко - обикновено излизат дейта и апликейшън ноти от Energizer). Налага ми се да ги използвам, първите впечатления са добри, но няма време за пълни тестове. 
|
| Пет Дек 28, 2012 6:45 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
От зимата на 2007-ма до средата на 2009-та, правих серия непрекъснати измервания на открито - в т.ч градска среда и поле в сев Б-я. с автоматични сензори с дейта-лоджери и записи през 10 минути. Задачата беше за 24 месеца, като ги наглеждахме по веднаж месечно. Заради ниските температури вместо алкални, си харесах литиевите на Енергайзер - по литературни данни. Намерих няколко комплекта в Бриколаж, и после намерих вносителя. През зимата нямах никакви проблеми. През лятото, обаче, от 3 табла (стандартни Шнайдер шкафове IP66), две регеистрираха срив в захранването. Бяха на припек, на открито. Третото беше под един мост. Усъмних се в температурата - сложих маскимален термометър - регистрира 68 градуса и това ми струваше отново нови батерии. Второто го покрих , стигна до 48 грд, и на батерийте им нема нищо. Впрочем, сега слагам 19000мАч тионил хлорид, слагам на шкафовете на открито по един сенник отгоре и нямам проблеми с батериите
|
| Пет Дек 28, 2012 7:37 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ясноо... Li/FeS2 са специфицирани за -40°C/60°C, а Li-SOCl2 за -60°C/+85°C. Отделно, че за 3,3V захранване трябва една Li-SOCl2 срещу 2 или 3 Li/FeS2, а и Li-SOCl2 ги има в размер D, докато най-голямата Li/FeS2, която съм срещал е AA. Очевидно при тебе е по-добре да се използва Li-SOCl2. При мен основния елемент е GSM-модула и 3 х Li/FeS2 пасват по-добре. Ще огранича температурния диапазон до +50°C и толкоз.
|
| Съб Дек 29, 2012 9:58 am |
|
 |
|
tgi
|
Е то и 50 трябва да ти е предостатъчно на тебе, не че не може да стигне и до 60 - ако въпросното пипе е вече в нечия тенджера обаче... 
|
| Съб Дек 29, 2012 11:41 am |
|
|