|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:09 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами това имам предвид. На доста места препоръчват да се върже нещичко между масите. Даже съм виждал и препоръка за малък резистор (до 1ом). Което според мойте теоретични познания е вредно. Та затова питам кой какво знае по въпроса. Пък може и да съберем една поредица от препоръки, пък после то е ясно, че е въпрос на опити. До сега май стигнахме до следното:
1. Отделни земи за аналогова и цифрова част.
2. Съединени максимално близо до ADC конверотра.
3. Съединяват се с 0805 (просто пример), та да може да се сложи някакво елементче ако е нужно.
4. И двете земи е добре да са широки полигони. Най добре отделни ground plane.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 22, 2005 11:15 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
1. Ами само на първото правило можеш да заложиш че е твърдо.
2. Общи линии за голяма част от случаите е така.
3. 0805 наи често се слага от гледна точка на удобство при работата с CAD-a.
4. ground plane в общия случаи е грешка. Това се отнася и за чистата земя и за аналоговат земя. Получават се капацитивни връзки които трудно можеш да предвидиш. Описано е на много места там където става дума за препоръки свързани с устоичивоста към електростатични разряди.
|
| Чет Дек 22, 2005 11:38 am |
|
 |
|
Цецо
|
4 е грешка???
Че аз от 5 години запълвам всяка дупка в географията на платката с земя. Сега мисля да минавам на 4 слойни и един цял слой да е земя. А и 99% от комерсиалните продукти със които съм се сблъскал са на тоя принцип - земя навсякъде където може.
Естествено че това поражда паразитни капацитети (а доколко са паразитни?), ама в повечето ми схеми капацитети от по някой и друг пикофарад към земя нявсякъде по схемата не пречат, даже помагат. Е досега не ми се е налагало да правя схеми работещи на над 100МХз, там правилата вече са извратени. Но за една платка работеща до 100Мхз, малките капацитети към земя какво пречат?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Чет Дек 22, 2005 11:59 am, променена общо 1 път
|
| Чет Дек 22, 2005 11:58 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ако може да отбележа само, гроунд плейне не е лошо, зависи как се проектира, ако минав аот слоий на слой внимавай да не се полуцават рамки, или контури които могат да генерират, там спасението е повечко прехоси м-у слоевете, но и това си има разни недостатъци, самите преходи се явяват индуктивност.
|
| Чет Дек 22, 2005 11:58 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Значи от 5 години проектираш не особенно смислено в това отношение.
ground plane e е добре като за общата земя на устроиството. Чистата тряба да е с малка площ. И проектираш така че да е с минимален паразитен капацитет спрямо общата. Това се отнася и за аналоговата в случая ти.
|
| Чет Дек 22, 2005 12:04 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Това е вярно за аналогова замя, и май само за нея. Хм, може и за по-мощните вериги. За цифровите схеми, колкото повече маса, толкова по-добре. Така е и за Vcc. А капацитетът на сигналните линии към маса си е факт, с който трябва да се примиряваме. По-добре малко повече паразитен капацитет, вместо инцидентни грешни състояния поради дропвания в захранването.
|
| Чет Дек 22, 2005 2:57 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ами чиста земя е добре да се прави винаги когато те вълнува устоичивост на смущения. Минимум се прави за кварцовия генератр или външен генератор. И тая област чиста земя не трябва да има голяма площ също.
Задължително се прави отделена чиста земя ако устроиството се връзва с 2 или повече други устроиства.
Кръга които се получава между масите на кабелите дето идват от устроиствата трябва да се отдели по възможност дори.
Е разбира се могат да се ползват и по устоичиви процесори от типа на MSP430 по малко да се вълнуваш от такива работи 
|
| Чет Дек 22, 2005 3:13 pm |
|
 |
|
Gost
Ранг: Новодошъл
|
Цецо, не нам защо си мислиш, че това което ти се казва тук не е теоретично:). Ако ми беше студент и да ми извадиш подобен аргумент на изпит си изгорел бързо:)
Сега - всичко, което ти се предлага тук го има в Теоретична Електротехника 1, някои неща в 2 - например - токови контури - при ниски честоти закон на Ом - без значение Вцц - масата се връща по най-краткия (резистивен) път, при по-високи - по пътя на най-малката индуктивност - тоест, в повечето случай под линията в ширина на пистата отдолу 2-3 пъти ширината на сигналната писта. Това зависи много силно от дебелината на платката. Кросс къплинг пежду 2 паралелни съседни писти зависи много силно освен от дължината на пистите и от дебелината на платката, тъй като елетрическото поле е по-силно концентрирано и се разсейва настрани по-малко. Ефекта от дебелината на платката не е само положителен, но е дълго да се спрем тук на това.
Какво се случва, ако срежеш масата на сигнална линия отдолу - по всякакви причини. Получава се слот, който кара тока да го заобиколи - с 2 думи създава токов кръг и той индуктира в нещата наоколо-ако кръга е голям и близък до четвърт ламбда си правиш хубава антена и се кефиш - големината на индуцираното едн, както и разтоянието са сложни зависимости, които е дълго да ти обяснявам сега пък и нямат значение (За повече подробности си прегледай отново уравнението на Био-Савар в някоя книга по физика и ще си обясниш доста неща). Представи си двумерен (плосък) токов кръг - израза за стойността на полето B дава попорционалст на тока и обратна пропорционалност на радиуса на рамката (в малко по-сложна експоненцилана зависимост, тъй като е функция на 2 променливи)
Сега - почваш да клатиш тока в рамката и стигаш до закона на Фарадей - получава се самоиндукция - защо и как е отделен въпрос. С 2 думи - ЕДН-то в тази рамка = равно на промяната във времето на магнитния поток Ф, (който по дефиниция е поърхностен интеграл от В по повърхността, чиято граница е този контур - виж само колко сложно:)). Почваш да клатиш рамката с ток с по-висока честота и хоп идва Максуел, като система описваща от ДС до Оптически обхват.
И т.н и т.н - всико, което ти се предложи тук като съвет си има едно теоретично обяснение - законите на Максуел и техния еквивалент за ниски честоти - законите на Кир(х)ов:):) и Фарадей. Едва ли моето кратко обяснение ще ти помогне, но поне една бегла представа ще получиш за произхода на паразитните ефекти.
Накрая, ще ти дам накратко едно схематично обяснение на един много интересен физичен принцип.
Представи си една система от заряди или токове - произволни, свързани един с друг по някакъв начин. Дипол примерно с разстояние r между 2-та заряда. Ако се доближиш близо до този дипол, полето Е, можеш да получиш от закона на Кулон, посредством векторно сумиране (не е интересно). Какво се случва, ако почнеш да се отдалечаваш от дипола. Полето все повече и повече се доближава до полето на точков заряд със заряд сумата на 2-та заряда - тоест нула. Колкото повече се отдалечаваш, толкова по-малко значение има "локалното" разпределение на източниците и полето се доближава до полето на техния нет-ен ефект. Същото се случва и при системата от токове. Това означава, че ако имаш 2 тока на разстояние х (с обратни знаци разбира се), то за да имаш нетен ефект, който е нула - алгебричната сума т.е 0, е нужно да се отдалечиш доста повече отколкото ако разстоянието беше наполовина примерно. Отнесено към цифровите схеми - ако + и - шината са една до друга - техният ефект ще бъде значим само ако си близо до тях - колкото по-далеч си толкова повече няма "да усещаш" тяхното присъствие защото далеч от тях за теб те са 0!!!. И обратно, ако ги раздалечиш трябва да преместиш съседните ти проводници по-далеч за да избегнеш влиянието им.
Това макар и схематично обяснение, ще ти обясни доста неща (надявам се) при правенето на платки, както и ще ти даде едно по-добро разбиране на "практическите съвети" дадени ти от хората тук.
Поздрави.
|
| Пет Дек 23, 2005 12:13 am |
|
 |
|
ToHu
|
Хубаво обеснение, но доста академично, въпреки че няма ни една формула. То тея неща е и малко трудно да се обесняват не академично, затова е добре да се спазват правила, погледни някъде имах един линк към курс на ренесас, там леко е засегнат и този въпрос и просто дават пример ка да става без много обеснения, имах някъде и един друг линк ама не мога да изкопая, а някъде тук имше и линк към една руска статия където доста разбираемо беше обеснено защо е добре да имаш полигон под процесор и кварца който да не е вързан с ощия полигон ан земята и как да го вържеш, в това отношение там имаше интересни писания. Изобщо EMC е доста сложна на теория, и много мммммм как да го нарека, стъкмистика, на практика, въпреки че всичко до което е стигнато практично си има физично обеснение, ама мен малко ми куца тая част от математиката.
|
| Пет Дек 23, 2005 12:57 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Цецо по добре ли ти стана след научното обяснение
В курса дето ти говори ToHu има доста неща. Доста добре са обяснени доста детаили. От него ще придобиеш обща представа. За съжаление и аз не откривам нито къде съм го бутнал на компа нито линк към него съм запазил.
Руската статия е на сахара май но не е особенно съдържателна. От руските имам една сканирана книга около 30мегабаита има доста добри обяснения на доста неща но бяха пръснати по цялата книга и много време губи да я прехвърлиш цялата,но пък има други интересни неща дето ще прочетеш доде я прехвърлиш  Отива цял ден поне.
Много интересни неща има по подобни курсове като тоя на ренесас на други фирми но там изчиташ един куп страници за някои дребен детаил.
И накрая четеш четеш и пак усета на първо място 
|
| Пет Дек 23, 2005 2:09 am |
|
 |
|
ToHu
|
А да... с курсовете е така, тоя на ренесанс пак доста неща казва, има някои дето 90% си рпавят реклама, и останалите 10 говорят общи неща, и примерно 1% от тиа 10 ти е от полза но мисля всичко ново си струва, все човек намира един два часа да изслуша нешо подобно, да докато обядва, де докато се приспива ....  , полезни са. Аз линка с курса на ренесасн съм го сложил в .. хм .. май тук в академия е, или в библиотека, неудобо е че не зарежда целия курс на куп, а зарежда точка по точка и 1 мин слушаш две минти чакаш, не знам на какъв сървър е и каке направено, флаш някакъв, ама аз тегля оббкновенно с 200 kB и пак си е чакане 
|
| Пет Дек 23, 2005 3:12 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Абе аз го бях излъгал да го изсмуча,ама де го сложих после. Утре ще си погледна и архива по дисковете дали не съм го прехвърлил.
Всъщност има една книжка дето маи има доста неща накуп но е на англииски и е сканирана кофти. Че и доста голяма. Hi Speed Design. Така бегло я гледах ама има интересни неща по темата. Аз не съм я чел че като видя сканиран текст на англииски ми се отщява,трудно се ползва така речника
Ама докато разглеждах по дисковете за курса открих че всичко по темата дето съм го теглил съм го набутал в една директория и не съм го пръснал още. Около 140Мб разни четива. Ако ти се задълбава мога да ти ги пратя да четеш
Всъщтност не е толкоз страшно. Обема идва от сканираните неща. Иначе са към 20-30 неща.
|
| Пет Дек 23, 2005 3:23 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да, мен това ме интерсува, винаги има какво да се научи в повече, особенно за ЕМС, имах достъп до една университетска библиотека, и част от книгите бяха в електронен вид, ама защо не ги дръпнах всичките докато можех .. имаше мисля една точно за това имислех тя няма да ми избяга ама на ...... а по долу има част от една книжка, има описани някои неа, дано са полезни.
|
| Пет Дек 23, 2005 4:26 am |
|
 |
|
Цецо
|
Хе-Хе, утепахте ме признавам.  Излиза, че половината ми проекти работят на магия.
Gost, добре че не съм ти студент. Аз между другото бях лош студент.  Личи ми.
Кольо, а като вържа кварца на процесора на отделна чиста земя, как после тая земя да я закача към мръсната земя. Щото на мен процесора ми е см/см и кварца е едва ли не отгоре му, място няма. Но така или иначе цифровата ми част не мисля че ще проблем.
Обаче продължавам да не разбирам идеята аналоговата земя да не е на полигон. Така или иначе тя е отделена от цифорвата. На всички нива на платката аналоговата част е в единия край, т.е и вертикално няма големи капацитивни връзки. Защо аналоговата земя трябва да е с тънки писти.
Тони, не мога да намеря тоя линк към ренесас.
Кольо дай да прочетем нещо. Ама как да стане с тия 140 Мб
|
| Пет Дек 23, 2005 10:50 am |
|
 |
|
ToHu
|
Интересното е че и аз не я виждам а я бях пуснал, в това съм сигурен ......
http://e-mails.techonline.com/emails/a. ... _id=475473
ето от тук става регистрацията.
п.с. тя е повече относно чифрови схеми, най вече микроконтролери.
п.с.2 относно въпроса за масата на процесора, в една точка към полигона който ти е отдолу.
п.с.3 преди малко гледах два курса, така преди заспиване на TI, и двата относно EMC в SMPS, първия не беше лош, втория беше за опроводяване но нещо не ми хареса.
|
| Пет Дек 23, 2005 11:03 am |
|
|