|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:54 pm
Стабилизиран PLL осцилатор
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Стабилизиран PLL осцилатор
Цък, не разбрал! Аз ги зачеркнах от гледна точка на ВЧ тока, т.е. не може да мине  Също така окъсих там където ще мине като у лелини си. Въпросителна има където ще му се наложи да помисли. А за избор на генератор бях пуснал линкче. Подаване на "противоположен" сигнал пък става с два варикапа. И т.н.
|
| Чет Яну 04, 2018 2:01 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Roncho, тъй като си публикувал този пост в "Академия", ще си позволя да направя няколко забележки. Първо, има някои неточни понятия. Би било по-правилно да наречеш темата PLL- стабилизиран осцилатор" , т.е осцилатор, стабилизиран чрез PLL . Има и други методи за стабилизация. Всъщност думата стабилизация също може да отпадне, защото PLL говори достатъчно, все пак имаме следене с точност до фаза. Относно т.нар. "Фазов компаратор" - в схемите за PLL се използва фазов детектор - устройство, което дава на изхода напрежение, пропорционално на фазовата разлика, доста по-различно е от фазов компаратор. На едно място го наричаш го дори и честотен компаратор, което пък е съвсем погрешно. В съвременните схеми всъщност се използва Честотно-фазов детектор, на английски е PFD (phase-frequency detector) , оставям те сам да прочетеш какво е. Относно така наречената от теб "резонансна честота" - това вече е много сериозна грешка. Няма никакъв резонанс там, не е даже нещо подобно. На български това се нарича "Честота на сравнение", на английски обикновено е PFD frequency. Казано най-просто, това е честотата, на която се сравняват двете фази. Честотата на сравнение се избира при проектирането и е много важен параметър. Относно схемите - Дедо вече ти каза. Може да се нарисува по много начини, но трябва да е прегледно, лесно разбираемо и нещо близко до общоприетото. Може да ти изглежда като дребнавост, но термините и схемите са нашият език. Добре е да говорим на един език. При разглеждането на блоковата схема би било добре да споменеш и ролята на филтъра след фазовия детектор и неговото влияние върху параметрите на цялата система. Ще ти подскажа малко - стойностите на филтъра са пряко свързани с честотата на сравнение. Относно схемата по същество - имал си голям късмет, ако без изчисления си успял да пуснеш PLL схема и да получиш захват. (Lock Detect). Проблемът е в това, че всеки PLL представлява една класическа система за регулиране с обратна връзка и за нея важат общите принципи за устойчивост на управлението. При един PLL най-важните параметри са стръмността на ГУН-а и фазовото закъснение във веригата за управление. Очевидно нямаш представа какви са им стойностите, затова е цяло чудо, че не си направил широколентов смутител. Има още много точки, по които може да се коментира, но казано накратко - не е лошо понякога да се чете и малко теория. AD и TI имат много и полезни материали по въпроса.
|
| Съб Яну 06, 2018 6:25 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
И като спомена Ицо за схемите и изчертаването им, ето един перфектен пример ... как не се чертаят схеми, най-трагичното в случая е че това излиза от един от най-големите SBC производители в света ....
|
| Съб Яну 06, 2018 7:25 pm |
|
 |
|
roncho
Ранг: Минаващ
|
@Ицо Действително в моите обяснения има свободни думи и изрази. Съжалявам, ако това обърква някого. Няма как човек като мен да знае всички конвенции за имена на ситуации и схеми. Затова се опитвам да поясня всяка фраза, дори и да е измислена от мен. Мога само да дам коментирам: Резонансна честота е превод на фразата "Natural frequency", често срещана в документите на Фуджицу. Не е далеч от истината. В действителност става дума за съвпадение на две честоти с различен произход. Това априори е резонанс. Разликите между "фазов" и "честотен" компаратор не са толкова големи. Устройството реагира на временна разлика между два пулса, съответни на двата сигнала. Ако първият пулс е преди втория, възниква положителен импулс-резултат и обратно. Изместването на фазата на единия сигнал води до промяна в ширината на пулса-резултат. При честотна разлика резултатът е същия, доколкото разглеждаме малка поредица единични пулсове. Ако поредицата е по-дълга, при поглед по-отдалеч, при честотни разлики се вижда "биеща". Ако има само фазови отклонения, резултантните импулси остават с един и същ поляритет, варира само ширината им. Това е и PLL казуса. Не зная как точно е реализиран фазовият детектор вътре в чипа, но със сигурност работи като честотен и като фазов. Това, че успях да подкарам схемата си е късмет - но само доколкото схема от тази сложност предполага трудна сглобка от прима виста. Иначе бях предвидил трудностите по настройката. Затова ми трябваше втори настройващ елемент (C2 в схемата). Този втори кондензатор е ключов. Без него щях да увисна в мрак и дълга безответна поредица опити с честоти от теорията. Филтъра за погасяване на управляващия сигнал е за мен главен проблем. Не съм намерил начин да премахна сигнала. По идея това е уж несложен нискочестотвн филтър (Low Pass Filter). Но засега не съм успял да го елиминирам. Във всеки случай разбрах, че ако изместя резонансната честота в нечуваем диапазон - над 12 khz, надолу сигналът остава чист. Правих успешни опити с 14 kHz и с 19 kHz. @Тони и Боре Що се отнася до "как се чертаят схеми" - нямам никакви извинения, може да ме ругаете на воля. Просто аз така мога. Причината е, че опитвам да скъся пътя от схема до платка на на CNC-то. Украсата преди публикуване е минимална.
|
| Пон Яну 08, 2018 6:55 pm |
|
|