|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:43 pm
Ел. инсталация в работилница (дървен навес)
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Ел. инсталация в работилница (дървен навес)
щом си дръпнал три жици, в таблото задължително сложи диференциално-токова защита. 25А има комбинирана и с токов предпазител. ако ти трябва по-голям ток, комбинирай защита с предпазител. поне 2 пъти в годината ги тествай (имат си бутонче)
напълни таблото с всички предпазители и пусни гребен да ги захраниш. всеки производител/продавач има за неговите си предпазители, но трябва да са от един производител, че се различават по височина) от горната страна става елегантно, от долната страна влиза по един кабел на предпазител. другите два на кръговете (земя и нула) са на съответните клемореди. трудно можеш да направиш някаква грозотия.
ако не са ти жал парите, сложи и отделни няколко защити+предпазител за определени кръгове. примерно, електрожена, ако даде утечка, да не ти изключва осветлението, че в мрака е гадно да търсиш таблото. най-добре е да сложиш и едно аварийно осветление - да свети няколко минути като спре тока. има китайчета с диоди и малка батерийка, ама устискват поне час. 10лв е. ако ти остане място, може да сложиш и един контакт в таблото. удобно е да имаш ток, когато спреш всички кръгове за ремонт.
нарисувай си схема кой кръг за къде е, номерирай предпазителите и сложи съответните номера и на контактите. сега го помниш, ама след години ще цъкаш да видиш кое изгасва. хартията я сгъваш и я пъхаш в таблото. така и друг човек може да нанесе ремонт, ако се налага.
|
| Пон Юли 23, 2018 8:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
С диференциално токовите или трябва да се престараеш, или да не ги слагаш, една за всички за работилница рискуваш да оставаш без ток заради някой дърт инструмент или компресор. Изобщо ако имаш компресор отделен предпазител само за него без ДТЗ. Ако ти се занимава мога да ти дам принтер за етикети, да си надпишеш контакти, предпазители и кабели, за гребен не се сетих, можеше да ти дам, аз винаги го залагам поне с 15-20% резерв та ми остават излишъци.
|
| Пон Юли 23, 2018 10:51 pm |
|
 |
|
radolin
|
Да, планирал съм ДТЗ, то затова реших и да я правя трипроводна инсталацията. Гребен съм монтирал в таблото, много културно стана с него. Това за описанието е добра идея. Скоро правих това упражнение с цъкане включ/изключ и описах всички предпазители и кръгове в основната инсталация на къщата.
Чак за аварийно осветление не мисля, че има нужда. Идеята за контакт захранен преди таблото е също много добра. Трябва да вкарам и съществуващата инсталация на осветлението в тръби.
Имам компресор, но е малък и го включвам в който контакт дойде в зависимост къде ми трябва. Ще видим дали дава утечки.
Мерси за предложението за принтера. Имам един най-прост ръчен Dymo Embosser, с него ще номерирам контактите, а останалото на един лист хартия.
Не знам кога ще мога да продължа работата по проекта, че сега имам малко други задачи. Но дори и в текущото състояние ми беше много по-голям кеф като са ми включени бормашината, циркуляра и другите машинки без да размятам разклонители.
|
| Пон Юли 23, 2018 11:32 pm |
|
|