| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: PY2ME - Python 2 Micro Edition
знам - работил съм с кернел - апликация доста
ся дали ще е нативна C/C++/Rust, Arduino блах приложение ... може апликацията да е Питон, Джаба, Луа... скрипт ( така или иначе го налагат разни умни меринджеи )
вторите са бавни заради интерпретацията, но за "бавен" IoT стават, особено ако поддържат висока абстракция на стрингове, листове, вектори ... IT-то работи по лесно
BTW: някои микроПитони подържат API за RTOS и много-таскови операции ( пример: джигитайския Куектел, но той е за LTE - липсва: роботиката и тнтм )
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Апр 07, 2025 1:39 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
BTW: плюсове и минуси на скриптови ..... са почти ясни аз питах дали някой разбира питон байт кода, pyc пакети ... ниско ниво играя си с chatGPT - омаза се с логиката, но даде "идея" какво да се прави сканира се pyc, извличат се всички необходими обекти "линкира" се всичко в линеен BIN ... нещо като: - обекти - параметри и офсети в бина - секция байткод за емулация ( изпълнение на кода ) - секция константи, стрингове... MCU-то трябва да сканира бина за променливи и да създаде рам секцията ... и да изпълни байткода на вид "просто", но мотики - много 
|
| Пон Апр 07, 2025 1:51 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Не разбирам за чий ... ти е да ровиш в байт кода. Имаш питонски сорс. "Превеждаш" го на С за компилатора на конкретния контролер, компилираш и програмираш. Е, ще трябва питонски редактор и дефиниции на хардуера на съответния контролер за този редактор. Така пишеш на Питон, вместо на С (или каквото поддържа дадения контролер).
|
| Пон Апр 07, 2025 2:50 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
- Вероятно нямаше да съществува microPython - Първия джигитаец ще ти каже: "пази" кернела - и аз се питам защо използват змия, жаба и луа за ембед - правиш го нативен за платформата честно казано аз лично не бих използвал скрипт в ембед ( освен ако не се налага ) и общо взето си "губя" времето...
|
| Пон Апр 07, 2025 3:43 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
от 2 дни "човъркане" ... ще стане яко мазало просто - липса на знания, но PY2ME не е невъзможен ако имам време ще го "чопля"
|
| Пон Апр 07, 2025 6:33 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
нищо не съм тествал от папката прaви някакъв BIN файл ... ииии цък цък - просто проверявам идеята А идеята е: Питон файлове се компилират до pycпосле се "линкрат" по подобие на C до бинарен файл ( блах ELF ) който bin ... MCU-то ще "разпознава" и изпълнява ( ефективност - беш ли маааму - уча змията ) лузера печели, че може да изпълнява PY на компа и ще вижда какво прави "програмата" нящо като симулатор - после : я стане я не  ( време малко - между бутане на Кауфланд колички )
|
| Вто Апр 08, 2025 7:29 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
На юзъра му е през оная работа как си го направил, а се интересува с какво ще му улесниш работата/живота, защо точно питон и защо точно твоя питон 
|
| Сря Апр 09, 2025 1:01 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
аз нищо не съм направил правя си само експерименти...
|
| Сря Апр 09, 2025 1:07 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Би могъл да измислиш по-полезно занимание, защото от тези експерименти няма да излезе нищо читаво - просто си губиш времето по не особено приятен начин...
|
| Сря Апр 09, 2025 1:09 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
от къде си толкова сигурен че нищо няма да стане
|
| Сря Апр 09, 2025 1:25 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Защото така и не се разбра каква е целта на задачата...
|
| Сря Апр 09, 2025 2:30 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Чат пат поглеждам темата... Въпроса, " за чий йух е питон за микроконтролер" още е хот топик  и все още е нерешен 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Апр 09, 2025 3:04 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
|
| Сря Апр 09, 2025 4:56 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
некой модератор да забърше темата ... Моля
BTW: хуй целта е: обучение, ресърч, експеримент ... реално си губя само и единствено моето време
Вие за какво си губите времето? да спамите тема от която дори сантиметрите на УЯ не са ви ясни ( особено на Desert Leo )
|
| Сря Апр 09, 2025 6:09 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз мога да разбера смисъла на питона за микроконтролер, но не самия питон. Идеята е човек да се съсредоточи върху решаване на проблем, а не да се бори с тулсовете и после половината от времето да мине в сетъп на регистри и т.н. докато види първи наченки на живот в програмата. В това отношение разбирам напълно концепцията на питона и всичките подобни на него интерпретатори а дори и някои компилатори. Но самия питон е (според мен) зле замислен език
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Апр 09, 2025 9:26 pm |
|
|