Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Помощ за RS485 протокол? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
В случая се предават по-малко от 5 байта. И CRC8 е достатъчно. Освен това има комуникация с 10 платки. Ако предава на ниска скорост, примерно 9600 (то от повече няма смисъл), спокойно може да си смята чексумата и то не по табличния метод. И контролера пак ще стои без работа.

Чет Фев 08, 2007 11:21 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами реално за 5 байта и CRC8 е ок, прав си, но 8 или 16 в неговия случай е все там, но за да станат неата както трябва малко повечко трябва да предва на бутон по два бита или цял байт, кактому е по лесно да го организира. Идеята ми е да предава статуса на бутоните, въпреки че това не е задължително. В тази система която правих всеки бутон си има два бита като комбинацията от тях дава състоянието му, 00 нормално, 10 - прекъсване, 01 - късо, 11 - натиснат. Системата е реализирана по сходен начин но не е със сериен а с паралелен интерфейс. Имам еднин бекплейн който управялва дисплей комуникира с РС следи заряд и др такива. Отделно има до 8 модула, като всеки модул контролира до 64 бутона, та там модула сам взма решение кога има прексване ,късо или натиснат бутон, и предава статуса към бекплейна. Той пък не праив нищо друго освен да изобразява информацията.
При мен всичко е на ендо място каот електроника и има кабели до всякастая, та поради тов аима ммлко повече филтри на сигнала, първо като меря тока вземам усреднена стойност от 32 измервания, и после има определена продължителност за всяко събити която ако не е достигната събитието не се отчита, може да помислиш за нещо подобно. Също така зависи как ще си еализираш и съхранението на данните, дали у-вата по стаите ще са само еидн вид интерфейс, или ще помнят събитията. При мен не се помнят, но както казах връзката ми е паралелна и комуникацията е бърза, та всичко се помни само в управляващия модул като той постоянно сканитра подчинените, но то тук зависи и това колко бързо ще откриеш натиснат бутон примерно. Бутоните не са задържащи и трябва да ги полираш на не повече от 20 мс, иначе може да изтърваш някое бързо дрпване на шнурчето/

Чет Фев 08, 2007 4:00 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
RS 485 май се използваше за индустриални приложения, защото работи не с напрежение като 232, а с токов кръг, което би трябвало да значи, че се отчитат нива на ток, а не на напрежение. В случая отчетеното напрежение е само източник за тока. От това се получават и по-големите разстояния на които могат да се предават данни. Пък бита в случая едва ли е най- съществен.

Чет Ное 15, 2007 12:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
Oфффfftopic : bisko_73 - нов си във форума, но първо гледай от кога са темите преди да вадиш теми от 2005 година. Щом отдавна не е писано по темата явно човека си е решил проблема.

Чет Ное 15, 2007 10:15 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3