Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Въпрос за MPLAB 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
setoy написа:
Добре, само че асемблера няма откъде да знае коя е текущо установената банка , това е твоя работа. Да речем :

select bank0
//wlizame w prekyswane
movwf porta

Става много весело ако вътре в прекъсването не оставиш банките така както са били.

Да, това е така и е точно описан потенциален проблем. Основната причина обаче е, че когато компилатора изгражда програмата регистрите нямат стойности, а само адреси. Примерно, компилатора вижда PORTA и генерира инструкция, в която е включен адреса на PORTA, като стойноста му е неизвестна. Освен това всички провеки като if, else и т.н. стават в така наречения runtime, т.е. по време на компилиране. И за пореден път казвам, че компилатора, пък и дори симулатора няма как да следят логиката на програмата, в смисъл да ти кажат ч е това което искаш да направиш няма да стане и да дават грешки. Той единствено следи за коректен синтаксис и всички променливи да са дефинирани. Ти искаш някъв хибрид между компилатори и симулатор едновременно :)

А такива файлове, в които са описани всички регистри има, и точно от там компилатора взима адреса.

Най-добре вземи прочети помощната информация за MPASM. Там е описано всичко. :idea:

@Zeus, разбирам напълно идеята ти. Преди като пишех на асемблер, съм имал доста проблеми с тия банки. Но това което искаш не може да стане, мисля че ти обясних достатъчно ясно защо. Що не обмислиш идеята да минеш на С, или пък да ползваш 18-та или по-восока серия пикове?

Вто Мар 27, 2007 10:56 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
В PIC24... няма банки.
Пък и векторите на прекъсванията са колкото прекъсванията

Сря Мар 28, 2007 1:27 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ок, явно не става. Благодаря на всички за мненията. Колкото за С, вече преминавам, но имам една програмка за довършване, в доста напреднал стадии е на асемблер и не ми се преработва. Също съм си набавил и 18 серия чипове и ще почвам да се занимавам и с тях, като остане време. Явно проблемите, дето ме тромозят са тормозили и други, и Майкрочип оправят нещата с времето ;)

Чет Мар 29, 2007 10:45 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3