Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Фазово отместване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Hehe
miro_atc написа:
plameniv написа:
Човека не ти говори за механични тунингования , а само за корекция на ъгъла на запалване , това със сигурност няма да му причини такава бърза смърт на двигателя :lol: :D

Ако е за пробата, мисля че двигателят ще изтърпи и малки и големи корекции... Обаче в дългосрочен план и малка корекция в грешна посока съсипва двигателя. Издънките стават при съвкупност от много фактори - претоварен, леко прегрят двигател и като добавиш и кофти ъгъл на запалване и може да се наложи да вадиш мотовилки от блока ;-)
Иначе поотделно сам по себи всеки фактор не е фатален и може да се експерементира... Както и да е, това което исках да кажа е че добре човек да разполага с двигател който може да прежали, да потества, да покара и чак като се убеди че няма издънки да рискува на нещо по-скъпо...

Не си прав , то ако ако смяташ че ще прегре заради тази джаджа , за мене това значи че ще прегрее и без нея , за да се случи това значи че си имаш съвсем различен проблем и то в този случай ти се е случило случайно съвпадение , което ще е невъзможно да се случи ако до този момент всичко си е било наред и след това трябва да е наред :)
Според мен или ще пали или не , пак ти казвам това нещо с нищо няма да навреди ако само се бъзика ъгъла на палене :wink: :roll:
Дерзай , преди 2-3г и аз имах идея за подобно нещо , но не ми остана време за това , а и си смених колата с по нова и новата газова я купих модерна с отделен комп , трябва да ти кажа че действително разхода като литри почти винаги е колкото на бензин 1:1 , дори в някои случай гори по малко газ :)

Съб Юни 02, 2007 10:35 pm
Профил

plameniv написа:
Не си прав , то ако ако смяташ че ще прегре заради тази джаджа , за мене това значи че ще прегрее и без нея , за да се случи това значи че си имаш съвсем различен проблем и то в този случай ти се е случило случайно съвпадение , което ще е невъзможно да се случи ако до този момент всичко си е било наред и след това трябва да е наред :)
Според мен или ще пали или не , пак ти казвам това нещо с нищо няма да навреди ако само се бъзика ъгъла на палене :wink: :roll:

Евентуално бъгясване на една такава джаджа има 2 ефекта:
1) Межахнично натоварване на двигателя - ако изместиш твърде рано искрата набиваш буталото в мотовилката, ако е твърде късно набиваш клапаните...
2) Промяна на кпд-то. Целта на цялото упражнение е да преместиш момента на топлината (съответно налягането) тогава когато са най-полезни. Излизайки от оптимума топлината не се преобразува в работа а в загряване на двигателя, съответно ти натискаш повече газ и още повече топлина влиза в двигателя.

Разбира се, идеята е да се получи обратното на тези два ефекта - по-малко механично натоварване и по-малко разсейване на топлина... Но човек винаги трябва да е готов и за бъгове. Пак казвам двигателят обикновено не се скапва от един проблем. Нормално е една кола да се прегрее леко - особено в задръствания. Нормално е да се пренатовари - случва се като ми "натежи" крака... Кофти става като се съберат накуп няколко проблема.
А евентуален бъг в тая джаджа може да създаде накуп няколко проблема... пак не е задължително да са фаталани, но ако се случи и блондинка зад волана която да не поглежда таблотo и да й харесва "чукането" на двигателя... :D

Нед Юни 03, 2007 11:02 am
Профил

miro_atc написа:
plameniv написа:

Евентуално бъгясване на една такава джаджа има 2 ефекта:
1) Межахнично натоварване на двигателя - ако изместиш твърде рано искрата набиваш буталото в мотовилката, ако е твърде късно набиваш клапаните...
2) Промяна на кпд-то. Целта на цялото упражнение е да преместиш момента на топлината (съответно налягането) тогава когато са най-полезни. Излизайки от оптимума топлината не се преобразува в работа а в загряване на двигателя, съответно ти натискаш повече газ и още повече топлина влиза в двигателя.

Разбира се, идеята е да се получи обратното на тези два ефекта - по-малко механично натоварване и по-малко разсейване на топлина... Но човек винаги трябва да е готов и за бъгове. Пак казвам двигателят обикновено не се скапва от един проблем. Нормално е една кола да се прегрее леко - особено в задръствания. Нормално е да се пренатовари - случва се като ми "натежи" крака... Кофти става като се съберат накуп няколко проблема.
А евентуален бъг в тая джаджа може да създаде накуп няколко проблема... пак не е задължително да са фаталани, но ако се случи и блондинка зад волана която да не поглежда таблотo и да й харесва "чукането" на двигателя... :D

Офф сякаш ти говоря на чужд език , ако колата си е наред няма какво да и стане , не си мисли че буталата се държат на дъвка , или че няма термоклапа или че няма вентилатор на радиатора за да прегрее !!!

Човеко ако колата си е добре преди джаджата няма какво да и стане след като се сложи , мотовилки не хвърчат от малко повече детонация - просто няма да работи , трябва да си изключителен идиот за да не разбереш че не върши работа това :evil:

Нед Юни 03, 2007 11:33 am
Профил

Мнение 
Ами в този случай нямаш особен проблем, просто времезакъснение в зависимост от оборотите но ако е само за октан кореция и фиксирано дори ще стане, но за да е ефективно трябва да е в зависимост от оборотите.
Относно градусит рек ... какво им е по различно на градусите на колата от градусите при синусоидата, аз все си мисля че са си същит градуси, дали ще е синусоида, трапец, правоъгълни ипулси ли нео друго, градусите са си градуси.
При условие че си ограничиш границта на регулиране, съответно е и по малко вероятно да скапеш нещо. Ако изоставаш не е страшно, това трудно ще скапе двигателя, ако дойде в повече предварението ... зависи от двигателя, ако има детонационен датчик може и да го отчете, но това само по себе си не е точно детонация, по ранното подаване на искра не мисля че задължително води до детонации. Ако е много рано е твърде възможно нищо да не стане, в смисъл няма д има негативен ефект освен загубата на мощност, но в една определена област наистина може създаде достатъчно висока скорост на горене за да почне да товари котовилките и коляновия вал. Клапаните няма начин да се ударят в буталата от ъгъл на запалване, те са свързани механически с полоението на буталото, т.е. единствено неправилно зацепване може да доведе до това, или скъсан ангренажен ремък, не и неправилен аванс.

Нед Юни 03, 2007 3:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аз пък съм протов тунинговането по принцип.
ако производителя е направил бензинов двигател - карай го на бензин.
ако го е направил да работи на метан - карай го на метан.

съгласете се, че е малко смешно да слагаш на ягуара или мустанга газова уредба.

Нед Юни 03, 2007 4:32 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
ееее ми ние нямам мустанзи и ягуари а фиати така че... :)

Нед Юни 03, 2007 8:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
не съм изчел цялата тема, може някой да го е предложил вече

един статистически филтър + PID регулатор трябва да свършат работа

Нед Юни 03, 2007 8:50 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Значи, няма начин мотора да прегрява при промяна на предварението. Тоест има, но в доста екстремни ситуации, които няма да разглеждам.
По другия въпрос - газта има огромно октаново число и няма начин да детонира. Тоест има, но отново в екстремни ситуации. ;) В общия случай, добре направен и мапнат октан-коректор (или аванс-процесор) няма никакви недостатъци, само предимства.

Пон Юни 04, 2007 9:38 am
Профил

Реконструктор написа:
Значи, няма начин

plameniv написа:
ако колата си е добре

И ако Ботев беше с каска и ако Левски беше с ботуши :D

Като човек който има опит със скапване на двигатели (2бр.) ви казвам че единичен проблем не скапва двигателя! Колкото и ЗЛЕ да е направен аванса двигателят няма да се скапе само от това.
Двигателите издържат на отказ в някоя от системите без проблем - носят и на прегряване, държат известно време и без масло, носят и на детонации и т.н. Скапват се едва при достатъчно продължителен единичен проблем или при внезапен отказ в няколко системи.
Сега някои ще кажат - ама то е малка вероятността да възникнат накуп няколко проблема. Да малка е! Затова ако само се бъзкате с двигател - смело, няма проблем. Но двигател който се кара му се случват какви ли не неща и е само въпрос на време да му се случи случка.

Неправилно е да се разсъждава че след като дефектите в аванса не са фатални, значи всичко е наред. Не, не е наред! Защото рано или късно ще възникне проблем в друга система и тогава ще замирише лошо.

Да верно е, че идеята на аванс процесора е да подобрява нещата. Един добре направен процесор точно това прави. А един зле направен процесор въпреки че в 99% от случаите може да подобрява, достатъчно е в 1% от случаите да ги влоши. Проблемът е, че много трудно човек който няма нито теория, нито практика да успее от раз да настрои всичко за всякакви режими - натоварване, обороти и т.н. Не казвам да не се бъзика човек с тия работи - напротив, голяма краста е... но трябва да си готов да прежалиш един двигател ;-)

Апропо, имаше 1-2 open suorce пректа за ECU+разни допълнителни процесори (аванс, турбо и т.н.). Не е зле да им се хвърли по един поглед, най-малкото хората са срещнали някои проблеми които няма как да предвидиш предварително. Примерно сещам се че някакви имаха проблем да докарат по-голямо предварение, защото се скъсява времето за зареждане на бобината и се получава кофти искра.

Пон Юни 04, 2007 11:14 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Колкото и ЗЛЕ да е направен аванса двигателят няма да се скапе само от това.

Ми не, набримчен аванс, нискооктаново гориво и бедна смес стапят буталото за няколко горивни цикъла. :) Обикновено докато настройваш много мощен мотор, като чуеш силно чукане, направо можеш да го отваряш да му сменяш перфорираните бутала.

miro_atc написа:
Двигателите издържат на отказ в някоя от системите без проблем - носят и на прегряване, държат известно време и без масло, носят и на детонации и т.н. Скапват се едва при достатъчно продължителен единичен проблем или при внезапен отказ в няколко системи.
Сега някои ще кажат - ама то е малка вероятността да възникнат накуп няколко проблема. Да малка е! Затова ако само се бъзкате с двигател - смело, няма проблем. Но двигател който се кара му се случват какви ли не неща и е само въпрос на време да му се случи случка.

Абе един мотор на старо струва 100-200 лв., ако правиш нещо сериозно, спокойно можеш да съсипеш и 10. :) Да се занимаваш ти трябва само хубаво помещение и добри инструменти.

miro_atc написа:
Неправилно е да се разсъждава че след като дефектите в аванса не са фатални, значи всичко е наред. Не, не е наред! Защото рано или късно ще възникне проблем в друга система и тогава ще замирише лошо.

Това па как го реши. Ако горивото е пропан-бутан, предварението не може да съсипе по никакъв начин механиката на двигателя, още по-малко нещо друго.

miro_atc написа:
Да верно е, че идеята на аванс процесора е да подобрява нещата. Един добре направен процесор точно това прави. А един зле направен процесор въпреки че в 99% от случаите може да подобрява, достатъчно е в 1% от случаите да ги влоши. Проблемът е, че много трудно човек който няма нито теория, нито практика да успее от раз да настрои всичко за всякакви режими - натоварване, обороти и т.н. Не казвам да не се бъзика човек с тия работи - напротив, голяма краста е... но трябва да си готов да прежалиш един двигател ;-)

Може да го влоши единствено по посока намаляване на мощността.

miro_atc написа:
Апропо, имаше 1-2 open suorce пректа за ECU+разни допълнителни процесори (аванс, турбо и т.н.). Не е зле да им се хвърли по един поглед, най-малкото хората са срещнали някои проблеми които няма как да предвидиш предварително. Примерно сещам се че някакви имаха проблем да докарат по-голямо предварение, защото се скъсява времето за зареждане на бобината и се получава кофти искра.

Доста зле са направени, и май никой друг освен авторите не може да разбере кво е написано. :)

Пон Юни 04, 2007 11:35 am
Профил

Реконструктор написа:
miro_atc написа:
Колкото и ЗЛЕ да е направен аванса двигателят няма да се скапе само от това.

Ми не, набримчен аванс, нискооктаново гориво и бедна смес стапят буталото за няколко горивни цикъла..

Рек спорим за глупости, аз ти казвам ЕДНА причина ти ми изборяваш ТРИ: аванс + нискооктаново + бедна смес....

То няма и спор и спор де... всички се изредихме да твърдим че сам по себи си аванса не е фатален... и после хоп примери как се чупи двигател ;-)

В твоя пример добавяш нискооктаново гориво и бедна смес, ами да ставах хубав "бум" ;-) Ако махнеш и дроселната клапа да се понапълни цилиндъра става още по-готино... Съгласен съм с примера ти въпреки че е малко спорна ролята на аванса, защото в случая пораженията идват от взривната вълна, а тя при бедна нискооктанова смес ще възникне без значение къде е момента на запалване - даже без искра ;-)

В моя пример също не казвам че аванса директно чупи двигателя. Казах само че аванса играе важна роля за кпд-то и кофти момент на запалване определено води до ниско кпд, което пък неминуемо води до по-голяма топлина. Нормално 5-10% топлина че и повече не са никакъв проблем, освен ако не са онези 5% над допустимите... А те биха могли да станат и без повреда в охлаждането, защото ако задържиш натоварването за по-дълго време двигателя ще отдели повече топлина отколкото радиатора ти може да разсее...
И това е съвсем реална ситуация - достатъчно ти е лятно време да попаднеш в задръстване на Витиня или прохода Шипка... виждал си предполагам колко коли си остават в подобни случаи край пътя ;-)

Пон Юни 04, 2007 1:20 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

miro_atc написа:
\

А-а-а, с това трябваше да започнеш - скъсявало се времето за зареждане на бобината :)
Ми определено подозирам, че хората вместо да местят по фаза, гасят импулса и така получават предварението. Да, ама запълването на импулсите намалява пропорционално с изпреварването и съответно и тяхната енергия.
Абе опън-сорс аматьорщини ! :lol:

Пон Юни 04, 2007 6:38 pm
Профил
Аватар

solenoid написа:
... Абе опън-сорс аматьорщини ! :lol:

мисля че си доста зелен за да даваш каквито и да е определения ... още повече за всичко дето е "опън сорс" !
(няма да ти коментирам и ... писанията по-горе)

Пон Юни 04, 2007 7:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хайде коментирай, може да разберем кой е по-зелен :wink:

Пон Юни 04, 2007 8:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да се скъсява импулса е кофти идея имайки впред вид че газта се пали по-трудно.

Пон Юни 04, 2007 8:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща