Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Удачна ли е тази схема? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами тригер на шмид ОК, ама къде го слагаш, директно а бобината, през оптрон или как ... аз мисля има две решения, ървото изцяло изолирано, второто без да е изолирано. Първия вариант най лесно ще стане с оптрон, т.е. резистор, светодиода на оптрона, паралелно на него нещо за защита, тук варианти много, 4-5 бързи шотки в права посока ако не може да намериш достатъчно бърз супрестор. Аз бих сложил супрестор, имайки в предвид че светодиодите издържат кратки претоварвания от 10-15 пъти без ниаккъв проблем при продължителна работа един супрестор ще сработи достатъчно бързо за да ограничи напрежението под тази стойност на тока, твърде възможно е и прост ценеров диод да свърши тая работа. Изхода бих го подал към вградения компаратор или външен компаратор с подходящ хистерезис, и от там нататък цялата обраотка бих я направил софтуеро, вкл. и филтрация. Сега ако гониш да 'автоматизираш" някакъв процес, имам в предвид да позлваш тоя сигнал за CCP модул или нещо подобно, тгва е добре да си филтрира сигнала преди да го подадеш там.
Ако не с етърси пълна изолация ... ами аз бих заложил на същата схема ама без оптрон, защитния елемент на входа на компаратора.
Напреженията там не са ниски, то се вижда на осцилограмата, но това зависи според мен до голяма степен и от индуктивността. 400В не са толквоа страшни на пипане, преди седмица две не само пипнах ами хванах, малко обърках UPS и нормалното захранване и както си ръчках спокоен че предпазителя е свален получих лек за ревматизъм :). Не е приятно ама чак пък да се помни дълго .... най-кофти спомен имам от връзването на еидн вентилатор у нас на банята, свалям бушона, фентилатора спира, почвам да разкачам, хващам кабела а в същото време другата ми ръка опира на водопровода и ...... светна ми , доста ми светна, ако се бях хванал за водопровод а да не се бях подпрял сигурно дълго щеше да ми свети .... за съжаление не разбрха как саго постигнали тоя ефект, в пристъпна ярост изкормих цялото табло и си го направих на ново.

Пон Юли 07, 2008 9:41 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Реконструктор написа:
Ето това ме интересува по принцип:

Не съм напълно сигурен,а и никой не може да ти каже със сигурност колко е защото това много зависи от запалителната бобина която се ползва,но е някъде около 3-5 милисекунди.Обикновенно се отчита по високоволтовия пик който стига нормално между 300-400 волта.

Пон Юли 07, 2008 11:51 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
А аз си мислех, че зависи от оборотите и типа "чукче-наковалня" или с к'вото са го заместили там. Едно време то се регулираше и аз го правех на слух по-добре от сервизите :) За съжаление дойде 21-и век и не можах да натрупам пари :)

Ако ще е без галванично развързване: на мен ми хареса една схема с транзистор включен с Обща База, т.е. генератор на ток.
Обаче Реконструктора посочи, че го интересува периода на замасяване. Амиии, анода на светодиода на оптрона към +12V (взети от бобината/те) а катода: през резистор и високоволтов (поне 1000V) диод към комутатора. Резисторът да е разчетен за от 10 до 15V напр. EDIT: СЕГА видях, че това е и 1-я пост на Реконструктора :!:

P.S.: Пак си забравих приказката :) . Тук най-големите полемики стават като се споменат мръсните думички "котлон" и "бобина". Явно сте прескачали часовете по електротехника. Не, че ви упреквам ама почти :) . А аз написах в Google "tachometer" (тъпо, а?) и резултатите само от 1-вата страница ми бяха достатъчни :P

Вто Юли 08, 2008 7:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3