Отговори на тема  [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
С или Basic, каква е разликата? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Карай си с бейсика Румнечо. Той уврежда процеса на мислене но при тебе такова нещо не се наблюдава. Значи за теб няма опасност. Пък и както разбрахме имаш вече ще се доказваш на друго поприще че не си посредствен. Там дали си писал на Бейсик или C няма значение.

Но нека останалите не тръгват по пътя на Румен. Не води към нищо добро.

Чет Дек 11, 2008 12:45 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Наздраве!

Чет Дек 11, 2008 11:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз наблюдавам тука една зависимост...
Имам двама познати - многоуважавани, заклети писачи на асемблер, с купища изписан код за различни процесори. В един хубав ден на всеки от тях им се наложи по една или друга причина да минат на "език от по-високо ниво"(както те самите се изразяват). И като дойде неволята и двамата прописаха на ... BASIC. Предполагам, че и двамата са свършили работата която им е трябвало. Но забравих да спомена, че и двамата са пълни индивидуалисти.
Всичко което можеш да напишеш на BASIC, можеш да направиш и на С. Нека някой ме поправи ако греша. На BASIC съм писал по времето на Правец-82. Всъщност това бяха първите ми опити за програмиране. По спомен BASIC-a на Правец имаше оператор PEEK(addr), който четеше директно клетка от паметта. Някакво подобие на достъп чрез указател. Имаше оператор и за запис на определен адрес. Но съвсем друго е ако кастнеш адреса на един буфер към указател към структура и след това ползваш удобен достъп до членовете на структурата чрез този указател. Освен указателите и другите разлики които изброи setoy, да попитам тези които са работили и с двата езика и имат повече опит. Има ли някакъв начин при BASIC да контролираш разпределението на паметта, така както се прави при линкването? Например ако искаш дадена променлива да е на точно определен адрес да го укажеш.
От предишните теми за BASIC-a където пак @rumen подскачаше не стана ясно той кое смята за качества на самия BASIC и кое за качества на средата на Proton.
Нещо обяснимо за човек, който ползва само една среда и тя му е напълно достатъчна за задачите които решава. Румене ако не си си изяснил тези неща, ако не си работил и с други среди освен Proton, нямаш какво да кажеш в една такава дискусия и премерено лаконичните ти постове са чисто и просто тролене.

Чет Дек 11, 2008 2:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ЕЕЕЕЕЕ а стига де.

Много скучен филма днес. Никъв екшън няма. Изпих си бирата и ви зарязвам, то по добре да гледам сериала на баба ми, по динамичен е :)

Чет Дек 11, 2008 3:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Еееее... ти пък! НАли виждаш, че правим каквото можем :) :roll:

Чет Дек 11, 2008 4:00 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Всичко което можеш да напишеш на BASIC, можеш да направиш и
Всичко което можеш да напишеш на BASIC, можеш да направиш и на С.
---------------------------------------------------------------------------------------
Да так е,но обратното не е вярно,ВСИЧКО КОЕТО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ НА С НЕ МОЖЕШ ДА ГО НАПРАВИШ НА БЪЗИК.
Аз имам повече от скромен опит и на двата езика,но ровичкаето из нета,а и руската школа (щтото знам само руски и то лошо)ми доказаха,че за микроконтролери се пише на асемблер,да ама аз не искам да се гърча и като алтернатива остава само С.Освен езика обче трябва и процесор ровейки из разни места стигнах до заключението,че най правилния път за мене е: С и АВР процесор,но пак казвам за мене.Ако пък искаш само тъка на шега дето се вика да пописваш нещо то може и на бъзик.Ако пък нещо греша(както писах опита ми е скромен)то по-опитните предполагам ще ме поправят.успех.

Чет Дек 11, 2008 8:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Верно че масовката при мужиците беше със С и атмел.
Тука в България масово хората се заблуждават че пик-а бил процесор и тук там някой че с Бейсика програмирането му е по лесно.
По назапад обаче почва тотален олигофренизъм там она ми ти тъпунгери предстиви си ползват и софтуерни симулатори.
Абе мани.. направо .. не ми се разправиа.
Наккъде е тръгнал света бошкееее...

П.П.
Като написах атмел и се сетих тях има ли ги още..?

Пет Дек 12, 2008 12:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
А каква е разликата между MCU и PIC?

Пет Дек 12, 2008 1:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
Zdrav написа:
... По спомен BASIC-a на Правец имаше оператор PEEK(addr), който четеше директно клетка от паметта. Някакво подобие на достъп чрез указател. Имаше оператор и за запис на определен адрес.

POKE 8)

И поради особености на 6502/AppleSoft, всеки достъп през него резултира до двойно излизане на адресът на шината.

Пет Дек 12, 2008 2:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
POKE :)
верно че така беше.
Сега като си мисля, на BASIC имаше ли функции? Май само процедури има. Тоест предаване на параметри чрез глобални променливи и няма връщана стойност. Да не говорим за указател към функция.
@владин рашев
Разбира се това имах впредвид. Възможностите на БЕЙСИК-а са подмножество на възможностите на С. Тоест на С можеш да пишеш така все едно пишеш на БЕЙСИК без да използваш останалите възможности на С.
Доколкото разбирам БЕЙСИК-а който ползват за ембедед системи е добре подлатен с готови библиотеки, които за някои хора изглеждат като част от езика. И се пънат да го хвалят и да го сравняват с други езици. Като че ли на С няма тонове готов изписан код, който можеш да портнеш и да използваш на готово.

Пет Дек 12, 2008 7:32 am
Профил

Мнение 
Предполагам готовите библиотеки са наистина една от причините толкова да му се радват на този бейсик, като там би трябвало да не става въпрос за библиотеки за за функции един вид, т.е. пише оператора който прави еди какво си, примерно извежда текст на екрана и той го извежда. Не виждам никаква логика да се казва че бейсика е по сложен в нещо от С-то. Ако сравниш да речем бейсик среда, която явно е доста потребителски направена, с много визарди и др подобни, с HT С компилатора който работи под ДОС /за новите им версии не съм сигурен как са/ сигуро наистина ще ти се стори страшно по лесно, реално това HTC и аз не го харесвам много. Но да речем за PIC а и за всеки друг контролер има доста други среди, които не са толквоа неудобни, а освен това си имат и визард, примерно CCS за пиклювци. Според мен м-у него и протона едва ли има някаква разлика като сложност при използване, т.е. хората които ги мързи или им е трудно да направят конфигурацията на процесора там могат да бъдат улеснени.
Като начин на писане С с нищо не се отличава от бейсик, т.е. акто си пишеш на бейсик така може и да си пишеш на С, с малка ралзика в синтаксиса.
Та аз си мисля че тези хора не са си и дали много зор да видят как става всъщност на С и дали няма да им даде нови възможности които да им улеснят работата.

Пет Дек 12, 2008 9:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Всъщност във Бейсика понятия процедури, функции и библиотеки няма.
Там както и в асменблера има само команди.
Това прави прехода от асмеблер към Бейсик безкрайно лесен.
Който е писал на асемблер прописва на бейсик напрактика заучавайки новите команди които му дават новите възможности.
За програмиране на контролери това е напълно достатъчно.

Пет Дек 12, 2008 12:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Достатъчно е за "Иследователи" /както разбрахме така определяш себе си/. За хората които реално вършат работа не.
И спри да дрънкаш глупости че някой ден ще ми паднеш на живо,пък аз имам проверени методи за лекуване на простотията.

"Колкото и да биеш глупака по умен няма да стане. Но за това пък ще стане по опитен." Руска поговорка в мой превод :)

Пет Дек 12, 2008 12:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Zdrav написа:
Сега като си мисля, на BASIC имаше ли функции? Май само процедури има. Тоест предаване на параметри чрез глобални променливи и няма връщана стойност. Да не говорим за указател към функция.

Зависи от варианта, няма да се учудя ако има и БАЗИК с обекти. :)

В AppleSoft (този на Правец) има "DEF FN" което позволява малка аритметична функция на една променлива. :idea:

Много от мутациите отсвирват номерацията на редовете и се появяват "истински" процедури и функции.

Пет Дек 12, 2008 2:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
На хората които релно вършат работа със С, Бейсик им не требе.
Поради тази причина те не знаят колко са се развили Бейсик компилаторите, просто не ги интересува.
За тях Бейсик е бейсика на правц 82.
Всъщност съвременните Бейсик компилатори предлагат команда за всичко което се налага да направи човек с контролер.
Тъй като не искам да ви обременявам с четене на хелп ще изброя основните възможности:
USB, RS232, I2C, SPI, SIRC, RC5,Dallas Semiconductor 1-wire protocol - команди за комуникация
Писане четене по флашки и хард диск.
Графични и знакови дисплеи
Клавиатури и бутони
Измерване на съпротивления и кондензатори работа с потенциометър.
Работа с импулси
Като в общия случай може да се използва хардуера или да се инициализира софтерно генериране на импулси и комуникация
Останалото е класика от едно врмене
Генериране на звук
математика и тригонометрия.
класически команди

И всичко това човек го получава от раз, практически без усилието да свиква със синтаксис и да навлиза във същноста на нови понятия.
Наздраве!

Пет Дек 12, 2008 2:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща