Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Програматор..струва ли си ?! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
miro_atc написа:
Но не оставай само с него ;-)

Това според мен е най-ценното мнение. Не съм на вътре в нещата с микроконтролерите и имах до скоро предпочитана марка. Но сега си признавам, съм сгрешил. Моето мнение е да започне с всички 8 битови контролери до които може да се докопа. Да си прави сам програматорите, някой изискват няколко резистора и паралелен порт, други искат един транзистор и сериален порт. И да почне от простите неща и послепенно да минава на сложните. Да размига бутонче, да прочете копче ... И да прави едно и също нещо на всички платформи.
Човек се учи като прави грешки. Докато не мине през собствените си грешки, грешките на IDE-то, грешките на компилатора/интерпретатора, грешките на програматора/дебъгера, грешките на хардуера и накрая грешките на силиция, няма да се научи.
Всички микроконтролери си имат предимства и недостатъци. Някой например са по-бързи, другите пък фирмата която ги произвежда има няколко милиона долара излишни. Каквато и платформа да си избере човек, идва момент в който нещата не зависят от него, когато шефа/клиента му заявава, че трябва да го направи с конкуретната платформа. И това, че познава човек повече платформи ще му е само плюс.
За да се научи човек, трябва да направи всички възможни грешки. И колкото по-бързо ги направи толкова по-добре.

Сря Сеп 29, 2010 1:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
ike, тук си говорим за програматор/дебъгер и ако лесно може да се направи програматор за всеки контролер, то с дебъгерите не стои така въпроса. А аз смятам, че да се почва само с един прост програматор просто няма смисъл и ще има доста загубено време, затова е по-добре да се похарчат малко пари. Отделно дебъгера ще помогне доста в учението и най-вече в разбирането на някои абстрактни неща. Относно какви процесори - след като това ще му е първия процесор на човека, съвсем сериозно предлагам да се концентрира единствено върху 08-цата за сега. Аз също споделям мнението, че е идеален да се започне с него и да се придобие истинска представа за едната архитектура. Моторолите наистина винаги са били добри за тая цел. И понеже не може да избяга от 08-цата, защото нали ще я учат в университета - намесването и на втора архитектура и то коренно различна каквито са и ПИК и АВР само ще обърка човека още повече. Затова нека първо с 08, после ПИК/АВР и после каквото го кефи. Както са казали хората - първия процесор се учи за 3 месеца, втория за 3 седмици и всеки следващ за 3 дена :D . Не е без значение и факта, че за 08 има напълно безплатна среда (Code Warrior) с асемблер, компилатор на С, дебъгер и процесор експерт за генериране на код, който в случая много помага да се разберат някои неща, а и да се свиква как се пише кода прегледно и как се документира :) . Та аз все още съм на първото си мнение, а за после има огромен избор - PIC/AVR, MSP430, ARM и т.н. та чак свят да му се завие на човек. Лично мое предпочитание (без това въобще да значи, че другите не стават) е да се тръгне по следния път: S08->MSP430->ARM/Cortex. Като сега да се концентрира само на S08, а след 5-6 месеца примерно да погледне вече към 430-ките и после към ARM/Cortex-те :) .

Сря Сеп 29, 2010 1:57 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Така....реших да остана на тоя контролер,който ще изучавам в университета,но възникна проблем.Не мога да си намеря тоя usbspyder discovery kit.Звънях във фарнел,а оттам ми казаха че го нямат и скоро няма май да имат.Разглеждах други фирми из бг,но не успях да го открия.Моля някой,който може да ми даде информация откъде мога да си го набавя да каже.Мислех,че покупката на програматор ще е по-лесна.Не знам колко са достъпни също и поддържаните контролери на бг пазара и конкретно във Варна.Всяка информация ще ми е от полза. :)

Пет Окт 01, 2010 12:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не е ли най-лесно да питаш даскала от къде може да се снабдите с такива програматори/дебъгери :? ? Ама пак ти казвам - напъни се още малко и си купи истинския програматор, дето ги поддържа всичките иначе по-добре не си купувай нищо :) . Между другото само - ако успееш да си намериш някоя развойна платка/кит с S08 контролер, те обикновенно имат и вграден програматор/дебъгер на тях, който поддържа всички процесори. Прекъсваш му пистите към процесора на платката, извеждаш ги с жици навън, слагаш един куплунг и си имаш програматор. Понякога тези платки могат да се намерят много евтино, а даже и някой от форума в БГ може да има такава и да не му трябва :D .

Пет Окт 01, 2010 3:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Напоследък работих с това и много ми хареса, а и цената на кита е около 100$:

http://focus.ti.com/lit/ml/swru235a/swru235a.pdf

Пет Окт 01, 2010 4:47 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3