Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Аналогово / цифрова маса 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ToHu ами измисли де да ти ги кача и ще ти ги кача. Пак и ще прегледам какво си струва от тях да се чете. Но мисля че има интересни неща и за теб.

Значи то добре е не само кварца да ти е на чиста земя ами целия процесор. Но в случая когато трябва да вързваш само кварцовия генератор на чиста земя си отделяш от останалата земя максимално близо до останалите пинове на процесора една писта на която ти е пина GND на осцилатора и кондензаторите на кварца. Останалите пинове на процесора при всички положения е добре да се навързват под процесора.

Пет Дек 23, 2005 12:04 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Цецо, най-вероятно за твоите проекти наличието на подобен шум не е било толкова важно за самото устройство. Всъщност в един огромен процент от случайте схемите не се влияят твърде зле, но по-важно е изискването за ЕМС, което се мери ИЗВЪН устройството. Схемата ти може да работи перфектно и да бъде отказана поради непокриване на ЕМС норми.
Разбира се, че ако са ти далече аналоговата и цифровата част можеш смело да си ползваш полигон. Но в общи линии печалбата ти не е голяма от това. Общата ти екранировка на у-вото не трябва да идва от аналоговата земя разбира се.

Пет Дек 23, 2005 2:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мда все едно ми четеш мислите. Това щеше да ми е втория въпрос. Не как да предпазя устройството от външни влияния, а как да пазя околните от него. За ЕМС изискванията иде реч. Ама можем да отворим нова тема. :lol:

Пет Дек 23, 2005 3:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ух тоз проблем е неприятен. Поне за мен щото нямам с кво да ги меря. На такава тема бих се зарадвал ако някой дето има практически опит поразкаже. Иначе на теория и по дкументации ясно,ама практиката често друго говори.

Пет Дек 23, 2005 4:20 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Здравейте!
Гледам че темата не е разисквана от доста време и реших малко да я посъживим.
Сега пърево: явно аз не съм съвсем в нещата /все пак съм музикант/ и много неща от прочетеното не ми станаха ясни. Имам опит с контролери - ама за първи път ми се налага в едно и също устройство да имам едновременно цифрова и прецизна аналогова част.
За какво става въпрос...

Правя си микрофонен предусилвател - в който ползвам PGA2500 на Texas Instruments. Това е микрофонен предусилвател - управляван цифрово. За пояснение - в нея влиза аналогов сигнал и на практика излиза пак готов аналогов сигнал. Тоест входовете и изходите на цялото устройство би трябвало да са само от една част на масата - аналоговата. По принцип цифровата част е само за управление на усилването. Всичко по самото управлението ми е ясно - освен въпроса с отделните захранвания - маси и т.н.
Имам някои конкретни питания:
Първо за масите. Самата схема PGA2500 си има отделни пинове за аналогова и цифрова маса. Не ми е ясно сега това 2 отделни маси ли са - или не. Кажете на по-разбираем език как по-точно се прави - от практическа гледна точка. Аз доколкото разбрах - трябва всичко което е в аналоговата част да е свързано заедно и всичко дето е в цифровата част също - като двете /псевдо маси/ да са свързани само в една единственна точка. Ако е така, къде да е тази точка - щото то нали на практика захранването им е общо и в самото захранване масите така или иначе са свързани.
Сега за захранването. Предполагам като се говори за захранване на цифровата и аналоговата част, не става въпрос за 2 реални отделни захранвания. Как тогава се прави така че се говори за захранване на цифрова и аналогова част. На практика как става. От писаното до тук аз го разбрах така - от захранването на цялото устройство се захранва първо цифровата част - и след това от нея през допълнително филтриране се захранва аналоговата. Така ли е - и ако е така - как точно става - дайте някакъв практически пример. Ако пък не е така - тогава как е.

Целта при мене е цифровата част /процесор и LCD дисплей/ да не ми смущават аналоговата част на схемата.
Устройството ще се захранва с +/-5В и +48В за фантомно захранване на микрофона.

Пет Май 18, 2007 3:09 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Обикновенно в документациите на A/D компонентите има препоръчителна информация за това което разисквате...

Пет Май 18, 2007 7:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
juzisound написа:
Имам някои конкретни питания:
Първо за масите. Самата схема PGA2500 си има отделни пинове за аналогова и цифрова маса. Не ми е ясно сега това 2 отделни маси ли са - или не.

Това са две отделни маси, но с галванична връзка между тях.
juzisound написа:
Аз доколкото разбрах - трябва всичко което е в аналоговата част да е свързано заедно и всичко дето е в цифровата част също - като двете /псевдо маси/ да са свързани само в една единственна точка.

Правилно си разбрал.
juzisound написа:
Ако е така, къде да е тази точка - щото то нали на практика захранването им е общо и в самото захранване масите така или иначе са свързани.

Точно така трябва да има галванична връзка между тях. В твоя случай най-добре да се свързват там където захранването влиза в платката.
juzisound написа:
Сега за захранването. Предполагам като се говори за захранване на цифровата и аналоговата част, не става въпрос за 2 реални отделни захранвания. Как тогава се прави така че се говори за захранване на цифрова и аналогова част. На практика как става. От писаното до тук аз го разбрах така - от захранването на цялото устройство се захранва първо цифровата част - и след това от нея през допълнително филтриране се захранва аналоговата. Така ли е - и ако е така - как точно става - дайте някакъв практически пример. Ако пък не е така - тогава как е.

И тука си на прав път. Цифровата част взима директно от + на захранването. Аналоговата през обикновен "low pass" RC или LC филтър. Като стойността на резистора трябва да е ниска - няколко ома. Цифровите схеми трябва да имат максимално близо до себе си 100 nf "low ESR"(например керамичен, най-добре SMD) кондензатор на захранването. И ако са по-далеч от захранването и по един електролитен минимум 10 uF. Разположението на развързващия "low ESR" кондензатор трябва да е такова че "+" и "маса" да влизат първо в неговите изводи и непосредствено от неговите изводи с максимално къси и дебели писти/жици да взима захранване цифровата ИС. По този начин бързите сигнали се затварят през този кондензатор и не се разхождат по платката.
Изглежда си чел доста по въпроса и си на прав път. В конкретния случай мисля че лесно можеш да спазиш всички изисквания.

Съб Май 19, 2007 9:10 am
Профил

Мнение 
Мнооого много благодаря. Нещата почнаха да се поизясняват. Много работа свършиха и описанията на различни ADC-та. Не се бях сетил да чета там. Отново много благодаря! :)

Съб Май 19, 2007 9:40 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4