| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Въпрос за Ардуино и DHT22
Ще се повторя-потретя-почетвъртя и не знам вече колко пъти съм го казвал това : ако въобще ще се пуска I2C по някакъв кабел различен от меден слой нанесен върху стъклотекстолит, най-успещно става със "сотаджийски" кабел 4/6/8х0.14. Най-голямото дърво е да се пуска по UTP и подобни. На 10 метра UTP при 100kHz I2C на другия край се вижда само шум (без разни филтри описани по горе) - стигнах до 860 ома пулъп - все тая. На сотаджийски кабел съм слагал и на 30 метра и работи криво ляво. За протокола съм пробвал и с ШВПС 4x0.5 - и с него не става. Някога се мъчих да ги слагам така датчици, въпреки че всички все ми повтаряха че не става, ама аз инат - учих се по трудния начин.
|
| Вто Яну 26, 2021 1:09 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Има какви ли не I2C екстендъри. Последно гледах такива през CAN. Две чипчета, от едната им страна влиза I2C, а комуникацията между тях, по дългата жица става през CAN. Решението е изцяло хардуерно и за да се подкара не се изисква да се знае какво е CAN и т.н. Запояваш - ползваш. А не като пипилица - запояваш, и се чешеш по главата защо не работи. 
|
| Вто Яну 26, 2021 1:14 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
То това не е I2C. Малко прилича на 1 wire, ама не съвсем. Не съм сигурен, че ще стане с I2C - CAN - I2C ехтендер. Малко му трябва още, за да успее. Дали ще е смяна на кабел, терминатори или захранване - не знам. Основното е, че не разбира от софтуер и някой друг му го е писал и не е наясно какво става. Ако софта беше написан като трябва, с обработка на грешките и съобщения, а не гол NAN, отдавна да е ясна причината.
|
| Вто Яну 26, 2021 1:36 pm |
|
 |
|
itso.t
|
И аз не знам дали ще стане, а в момента нямам време за да задълбая в особеностите на тия чипове.
|
| Вто Яну 26, 2021 1:53 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Джаджата отказа тотално, ся дали е DHT-то или Ардуиното няма как да разбера, но отчита nan дори и след като изключа и включа USB-то, преди се оправяше. Четох по въпроса не е много сложно, тия дни ще взема нов датчик и ново ардуино и ако се запъна ще помагате. Е ся докато пиша се сетих и спрях тока на датчика, преди нали беше към ардуиното а сега е на адаптер, и тръгна пак. Което ме кара да си мисля че датчика е фалшив, въпреки че има новите притурки като RC група и кондер на краката на датчика. Другото което ми е чудно е че дава разлика в температура от 0.4 до 0.8 градуса спрямо DS1621, той пък мери на половинки градусите, ама все пак
|
| Пет Яну 29, 2021 7:09 am |
|
 |
|
stefan63
|
DS1621 Accuracy (±°C)=0.5
Ако и другият датчик има същата точност - без проблем показанията могат да се различават с 1.0 градус
|
| Пет Яну 29, 2021 9:03 am |
|
 |
|
itso.t
|
Еб@ти изненадата... 
|
| Пет Яну 29, 2021 10:15 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Добре де, а колко е трудно да провериш комуникацията между двете? Вероятността проблемът да е в ардуиното е голяма, а вероятността да е в софтуерната част на ардуиното е огромна. Но то с това ардуино и с масовото копиране на всевъзможни примери и библиотеки от интернет, дори и автора на софтуерната боза ще се чеша по главата в недоумение.
|
| Пет Яну 29, 2021 11:21 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Върни датчика към ардуиното, че с това допълнително захранване кой знае какво още се внася, напр. Loop-ваш веригите. Питай твоя човек какво значи това "nan" и кой го пише. Виж Cekins какво е писал горе.
PS CarBeta писал междувременно...
|
| Пет Яну 29, 2021 11:23 am |
|
 |
|
syscop
|
nan - Not a Number
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Яну 29, 2021 12:11 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Значи проблема се оказа в самия датчик, като пуснах това търсене https://www.google.com/search?q=dht22+s ... e&ie=UTF-8маса народ се оплаква че DHT-22 спира да работи след известно време и то на различни контролери. Ся одеве даде пак nan и след това откачих само + на сензора за 5 секунди и го закачих обратно следващото измерване беше коректно.
|
| Пон Фев 01, 2021 4:24 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ако си беше купил тия дето ти казах вече щеше да си забравил за драмата. Досега от над 200 такива ми е отказвал един и то щото бая серозно го бяха намокрили. Изходите му ги вкарваш в един шмидт тригер, щото са на 3.3 волта, евентуално може едно съпротивление 1-2-3 к. към маса. После след буфера си слагаш RC група да може да ти изглади горе долу (можеш да си я сметнеш като знеш честотата - 470Hz) и вече си го мериш аналогово.
Устройството за което ги правя мери период и запълване и така избягвам значително големия RC заради ниската честота - но аз гоня бърза реакция, тъй като датчика е желателно да е с малка латентност заради PID-a. Честотата е ниска за да мога да ползвам 16-битовия PWM на пикчето директно на 16 бита.
|
| Пон Фев 01, 2021 10:01 am |
|
 |
|
CarBeta
|
По същия начин ако напишеш "arduino stops working" ще ти излязат една камара недоволни. Важното е при теб къде е проблема. Ако всички тия оплакващи се са си правили схемите с летящи оплетени кабели е нормално датчиците да са им проблемни.
|
| Пон Фев 01, 2021 10:45 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ти някога говорил ли си с ардуино маняк? Половин час се опитвах да обясня на един че шепата сбирщайн в ръката му не е осцилоскоп а той продължаваше да твърди че е... Плетеницата от кабели им е като майчино мляко.
|
| Пон Фев 01, 2021 8:32 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Абстрахирайки се от кабелите, явно масата народ вярва, че софтуерът, дето го взимат от разни примери, е безгрешен. А софтуерът явно е поредица от бит-бангове и закъснения. Достатъчно е да влезе някое прекъсване или някоя проверка да отнеме повече време и тайминга отива по дяволите. Резултат - чипът влиза в някакво идиотско състояние или поредицата излиза от синхронизация и ето ти NaN. Трябва да сложиш едно P-канално мосфетче и да управляваш и захранването - като получиш NaN, щрак на захранването. Но някой трябва да вкара в софтуера следене за NaN.
|
| Пон Фев 01, 2021 9:31 pm |
|
|