|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:55 am
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
не ме кефи така.
предложения от тебе метод наистина може да се ползва за проверка на твърдението ми, само ако ротора (в случая на шпиндел статора) е поставен в хомогенно магнитно поле. техническото изпълнение на двигателите е такова че това не е гарантирано, макар че на прост ДЦ двигател от количка е доста близо по спомен.
ще ти кажа какво смятам за произхода на позицията ти - чел си технически книжки описващи как се конструират едните и другите машини, и дотолкова доколкото се ползват за различни неща, има значима разлика в конструкцията на едно динамо за кола и един двигател за шпиндел. виждайки това, ти си решил че са две неща "нямащи нищо общо едно с друго". аз от друга страна като човек редукционист, казвам - ДЦ моторът е синхронен мотор + система за разпределение.
|
| Пон Мар 02, 2009 10:18 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Това "нямат нищо общо" наистина го казах малко пресилено,
за да изплуват разликите, но ти след като си редукционист, естествено е да опростяваш
нещата и да търсиш едно начало. Няма смисъл тогава да дискутираме тънкости,
те ще са важни когато трябва да се пише програма за управление на реална
конструкция и се гони пеформънс.
|
| Пон Мар 02, 2009 1:52 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Синхронен двигател работещ със самосинхронизация когато намотката 2 не се използва.Източник: Ермолин Н.П "Електрические Машинь" М. 1975г
|
| Пон Мар 02, 2009 2:44 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Безконтактен двигател за постоянен ток - Източник : Дончев Д. "Специални електрически машини" Т. 1990
Да направим съпоставката и уточнението и повече стига с глупостите. Синхронната машинка се управлява от трифазно напрежение. Това си е синхронен двигател и цялата теория за синхронните машини важи за него,включително и частта за разпределяне на магнитната индукция под полюсите на машината.Такъв е шпинделния двигател на харддисковете.
Безконтактния постояннотоков двигател - има си специално устройство което следи положението на ротора и в зависимост от него управлява мостовата схем а която също е в чипа. Съществуват конструкции със Н и трифазен мост.Управлението е с импулси а не със синусоида. Разглобявал съм точно такъв вентилатор за охлаждане на РС.
|
| Пон Мар 02, 2009 2:49 pm |
|
 |
|
kasparov
|
Еее, Кичо, най-сетне стигна до верния извод. Остава само да разбереш , че и харддиска се управлява с правоъгълни
импулси, и затова го причислявам към постояннотоковите.
Ето и от къде да четеш:
http://www.allegromicro.com/en/Products ... /89027.pdf
The A8902CLBA is a three-phase brushless dc motor controller/
driver for use in 5 V or 12 V hard-disk drives...
|
| Пон Мар 02, 2009 3:16 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
kasparov,пак не четеш внимателно.Двигателя на харддиска е синхронен ! Това казвам. И се управлява със синусоидално напрежение,т.е чрез ШИМ формираш синусоидалната форма а не с импулси като безконтактния постояннотоков 
|
| Пон Мар 02, 2009 4:31 pm |
|
 |
|
kasparov
|
Точно това имах предвид за да напиша предния си пост, и приведох пример, за да видиш , че НЕ се управлява със синусоидално напрежение, а с правоъгълни импулси.
|
| Пон Мар 02, 2009 4:47 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ее, кичо едва ли е със синусоидално напрежение. според мен си е с правоъгълно, защото е най-просто.
|
| Пон Мар 02, 2009 6:23 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
kasparov - помисли си пак какъв е двигателя
Това,че може синхронен и асинхронен двигател да се управлява и със правоъгълни импулси не означава че е удачно - греят повече и някой от хармоничните на правоъгълния сигнал пречат,макар и малко.
|
| Пон Мар 02, 2009 7:45 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
Ки40 - ако един мотор е истински синхронен, то като генератор ще трябва да вади чиста синусоида ... съмнявам че ако развъртиш един шпиндел на hdd ще искараш синусоида ... което пък ще рече че конструктивно не е предвиден за синусоидално у-е ... т.е. не е сингронен по дизайн, макар че прилича !
мисля че ... трябва да черпиш @kasparov (още повече че @zaphod вече смени фронта  ) 
|
| Пон Мар 02, 2009 8:18 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
@ps66,а ако развъртиш един синхронен реактивен или хистерезисен двигател дали на статора ще получиш синусоида ?Отговора на този въпрос ще ти даде отговора на същия който ми задаваш 
|
| Пон Мар 02, 2009 8:32 pm |
|
 |
|
kasparov
|
съвсем за балъци искаш да ни вземеш?
|
| Пон Мар 02, 2009 8:44 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Да съм казал някъде такова нещо,че ме обвинявате?
@ps66,никъде не се говори за "истински синхронен двигател" !
Това,че някой машини не могат да са обратими (или поне при специални условия),
не означава че не принадлежат към съответния клас.
|
| Пон Мар 02, 2009 8:56 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ако един мотор е истински синхронен, то той се върти с честотата на подаваното захранване. затова се казва синхронен. ако беше както ти казваш, щеше да се казва синусоидален.
|
| Пон Мар 02, 2009 9:37 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
синхронни мотори се казва на тези при които има AC & DC магн. полета (статор ротор или обратно!)
BLDC са си синхронни по природа - но са проектирани за DC у-е ... това не означава че с AC няма да работят, но едва ли ще са толкова ефективни
Степерите съшо са синхронни мотори ... ама всички им казват степери и никой не се сеща да ги ползва по друг начин
както беше казал @kasparov ... детаили
@zaphod - не заслужаваш да ти отговарям 
|
| Пон Мар 02, 2009 9:58 pm |
|
|