|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:47 pm
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Семплиращ или стробоскопичен? 
|
| Чет Фев 12, 2026 6:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Уфффф не мога да се сетя какточно е превода на Български, sempling osciloscope, например Agilent 86100 или HP 5412xT. Обикновенно имат аналогова част с голяма честотна лента, прецизен тригер и клок, и семплират в различни периоди от време след което възстановяват сигнал. Това разбира се работи само при переодични сигнали. Примерно на лекрой скопците има режим RIS, който на практика е нещо подобно, но там е малко безмислен тъй като имаш ограничен по честотна лента фронтенд, докато sempling или digitizing скоповете са правени с тая идея. Сега дали на БГ стробоскопичен е правилния превод .. по скоро не, защото ефекта на стробоскопа идва от тригера, ама знам ли, може така да му казваме. Те на статийка по въпроса от keysight : https://www.keysight.com/blogs/en/tech/ ... ifferences
|
| Чет Фев 12, 2026 9:02 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Името идва от се-се-се-ре-то, затова не вмъквай упадъчна западна терминология, за да не пътуваш с еднопосочен билет за Сайберия. При периодичен сигнал с период Т, семплирането се извършва с период n.T + T/m, където n = 1, 2, 3, ..., а m е броя семпли за период. При n=1, семплиране се извършва през всеки период. При n=2, семплиране се извършва през всеки втори период и т.н. По този начин, е необходима само бърза S/H схема и бавно по отношение на периода на сигнала АЦП. Освен периодичен, сигнала трябва да е с малък дрейф на честота и амплитуда поне за времето на измерване на един период, което е n.m.T Това имах предвид под "стробоскопичен".
|
| Пет Фев 13, 2026 11:02 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе аз харесвам Сибир, ама студеничко зимъзка и много хищни комари лятоска ... не ме влекът студени места вече.
|
| Пет Фев 13, 2026 6:19 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Да, за периодичните сигнали определено е по-лесно , да се реконструира вълната от множество периоди. Или пък аз си мислех и за нещо друго - дали не може да се ползва принципа на хетеродина: sin(a)*sin(b) = [ cos(a-b) - cos(a+b) ] /2 . Т.е. - осцилатор на по-ниска честота дето скопа лови (b), опамп миксер и лоу пас филтър да изреже високочестотната cos(a+b). Ама май ще трябва да се ползват специфични MMIC компоненти. Или само си фантазирам.
|
| Нед Фев 15, 2026 2:38 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
На това си има шопски отговор, който е общовалиден за кажи-речи всичко: "Козата си сака пръч!" Трябва скопа да има минималн честотна лента поне в 2 пъти от тази на изслеваният сигнал(според Найкуист, който все оше не са го отменили). Иначе ще мериш и онегледяваш някакви бози, но не и не и сигнала койтобте интересува. Не си писал точно каква честота искаш да мериш(поне аз не видях)
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Фев 15, 2026 4:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Еее Муха, ти с лека ръка затри няколко серии скопци на HP и Tek  Има и с хетеродин, Тек имат down-converter, и кийсайт имат, но и те си имат специфики, та пак въпроса е какво точно мериш.
|
| Нед Фев 15, 2026 5:37 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Нищо конкретно за момента , размишлявам си да минава времето. Периодичните ги оправихме, ами апериодичните бърстове? (X-ray, Y-ray) , бах тоя 'пръч' за 1 милион долара 
|
| Нед Фев 15, 2026 6:12 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за апериодичните... има си аналогови Тони си мълчи.
|
| Нед Фев 15, 2026 6:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Убу де ...има ...ще си призная, още не мога да го оборудвам със закъснителна линия SCD5000 например, еквивалент 200 gsps, правен за единични импулси. Е, вече има и цифрови с подобни възможности но все така са доста скъпи дори и трета употреба, а и никак не се намират лесно.
П.с. то много зависи какво точно мериш, има всякакви случаи и универсално решение май няма. Дори цифров с много gsps не е панацея. Тоя дето го споменах в едно решение, това е доста ...лабораторен уред, конкретно 5000 е орязан от доста неща в името на честотна лента, например няма усилвател на Х, директор подавал на пластините, резултат малък капацитет, добър респонс. Имаш 4.5 ghz, лента, но реално нищо не я ограничава до там, да почваш да губиш стръмноста в един момент, но все така хващаш всичко останало ..аналогово adc ..11 бита, при 200 gsps това май все още в недостижимо за цифровите. Но това за да мериш, си иска да го сeтнеш, не е прост декстоп скоп. Отделно тругерирането също е специфично, 1000 модела и а повече възможности но пък доста по-ниска честотна лента. На моя му търся закъснител а линия, дава малко повече възможности при тругерирането. Но това е чук за специфичен пирон, ако нямаш такива пирони и а и други опции, например iwatsu ta-80600 или 8100. И друг път съм го споменавал, това е интересен хибрид, реално целия тракт е изцяло аналогов, вкл.заоаметяването. Аз се докопах до 80600, и 81000 се намират но цените все още са неприятни. Има защо цените да са такива. 80600 до 1 ghz на практика е без грижи, но дори до 2.5 е използваем, ако си наясно със затихването спокойно го използваш. Това си е нормален скоп, не е като тела, много добър тригер, но големия плюс, нямаш дискретизация изобщо, еее имаш визуализирането, което е ccd което снима луминуфора на запомнящата тръба най-общо. Резолюцията се лимитира от точките на тръбата. Въпрос е че хваща бързи сигнали без загуба на информация. Редки ми се налага да го използвам но се налага чат пат, когато 10 gsps на лекроя не стигат по една или друга причина. Но то не е само до скопа, огромно значение започват да имат кабели и сонди, а и цялата постановка. В момента правя едно ...запалване, да го наречем, трябва да меря форма на напрежението при пробив. Не е някакъв ужасно бърз процес, но интересната част много лесно се губи защото е доста кратка, демек много стръмен фронт който капацитивна го убиваш много лесно. Абе ....дръвца много.
|
| Нед Фев 15, 2026 8:24 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Що няма тема за дронове? Никой ли не се интересува?
|
| Нед Фев 22, 2026 5:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Лично аз не, имам един клиент с дронски интереси, но аз се занимавам само с прикачен инвентар 
|
| Нед Фев 22, 2026 7:18 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Вече трета година си прося някой светен дрон да снимам соларките като ги дигнат индианците. Причината е понеже са индианци и няма нито един фец дето да има святна схема кое къде е и от къде му вървят кабелите. Сега ни предстои облитане на една централа дето я прави най-големия ашлак във фирмата (слава на шефа че го махна преди няколко месеца) и имаме да търсим куп съдрани кабели и още един куп запалени конектори.
|
| Пон Фев 23, 2026 2:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
ъъъ,,, отгоре как ще ги видиш? Само не ми казвай, че индианците прекарват кабели над панелите 
|
| Пон Фев 23, 2026 7:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ми що не, така може да се използват и за простор...
|
| Пон Фев 23, 2026 10:13 pm |
|
|