|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:55 pm
Захранване с автоматично регулиране на тока
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Хора, много се отплесвате.  Мисля, ще още в началото ясно казах какво гоня. Още веднъж повтарям - искам универсално програмируемо захранване за светодиоди. Без значение дали му слагаш 20 или 200 мА, само му набиваш през рс232 терминал стойностите, които трябва да поддържа, и то си го прави автоматично. Мисля, че с ШИМ-а, дето съм си го направил сега, бачка перфектно, но за да се избегне претоварване и каскадно изгаряне на диоди, за което споменах по-горе, се налага да се мери тока. Ясно е, че ще трябва интегрираща RC верига, само че напрежението след нея ще е доста мизерно и няма да мога да правя адекватни измервания с АЦП-то. Сега борбата май е в тая посока.
|
| Чет Яну 19, 2006 11:56 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Пак малко да те върнем на земята, това колкото и да му сложиш да работи няма да го бъде, едно е да поддържаш 10 мА другое 1 А. За да стане с ШИМ, шим ти трябва да е поне с 1024 стъпки, а ме съмнява че той не е толкова. Дори трябва да са доста повече, просто защото тия 20 мА са коефициент на запълване доста близък до 0 при 12 В захранване, и лошото е че 1 А няма да е мнооог по голям поради нелинейната харатеристика на светодиодите ......а това да сложиш едини и 20 и да си мислисш че ато сложиш 20 пъти по голямо запълване ще получиш нужния ток ще доведе според мен до смърта на диодите  мерене на ток си трябва, но това пак по никакъв начин не ти гарантира постигане на тоя диапазон.
|
| Пет Яну 20, 2006 7:25 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами така като го гледам, малката резолюция на ШИМ-а спокойно може да се компенсира с по-висока честота.  За килохерците, на които си фен, действително ще трябва 10 битова резолюция, но за мегахерците, на които пък аз съм фен, и 8 са достатъчни.
А това защо е така?
Да, определено, тук съм 100% съгласен, но нямам ни най-малка идея как може да се мерне. Ще съм ти благодарен, ако дадеш някоя идейка. 
|
| Пет Яну 20, 2006 11:32 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Честототата няма нищо общо, дали е 1 Мхц или 100 Хц токът зависи единствено и сао от коефициента на запълване, честотота няма никакво влияние, разбира се ако предположим че транзисора продъжва да работи като ключ и пренебрегнем индуктивноста на кабелите. Освен това, тия вградените ШИМ бикновенно имат по голяма резолюция при ниска честота. 8 бита обаче не виждам начин да ти стигнат, с тях няма да може да подържаш тока в нужните границис приемлива точност при този товар и в широк диапазон. А за по въпроса защо, защото на диода му е таква VA характеристика.
|
| Пет Яну 20, 2006 7:01 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ще ми трябва малко време да го осмисля, но чувствам нещо гнило. Все ми се струва, че 1% запълване не е едно и също при 100 Хц и 1 МХц. 
|
| Съб Яну 21, 2006 12:07 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Помисли малко да видиш, че е едно и също - като интегрираш 1-я процент на 10 пъти по голямата честота, получаваш 1-я процент на по-малката честота. По-голямата честота ти дава по-добра резолюция, но не и различна стойност на тока. Отделно пък колкото е по-голяма честотата, толкова става по-лошо за други неща - така, че трябва да се търси оптимума, а не абсолютните стойности.
|
| Съб Яну 21, 2006 12:27 am |
|
|