|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:11 am
С или Basic, каква е разликата?
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
бонго: ще ме извиниш но си личи че не си мръднал от 8-те бита, няма значение на какъв език пишеш, времената се мерят с таймери, всеки процесор с кеш може да изпълнява програмата за различно време взависимост какво има в кеша, т.е. инструкциите ти без значение дали са писани на асемблер или C ще се изпълняват всеки път за различно време и затова си има таймери
|
| Съб Дек 13, 2008 4:43 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Това е вярно, разбира се, но и до ден днешен понякога ни се налага да преценяваме
колко време ще отиде в критичната част. Вярно, че не може да се предскаже - кешове,
преподреждания и кво ли не - ама някакъв предварителен ориентир откъде да почне
човек понякога трябва.
Инак ако трябва да се знае времето за изпълнение само мерене върши работа,
в Power архитектурата има "вътрешен" 64 бита timebase регистър, който прави
нещата доста лесни; но и без него не е голям зор, я някой таймер ще се намери,
я свободен изход и осцилоскоп....  .
А инак Бонго е прав за чалгата, ако и да не е вникнал във всичките и детайли,
тя си се чува отдалеко (както повечето от нас знаят)  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Дек 13, 2008 5:00 pm |
|
 |
|
zaphod
|
диалози да водят интелектуалците, мене за такова не ме търси 
|
| Съб Дек 13, 2008 6:04 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Тука с колеги и приятели си имаме един израз: индийско програмиране. Той се появи, когато някой каза, че на индийците-програмисти в някаква хамериканска фирма им плащали за ред написан код. И за да има повечко редове и повечко парички, те пишат ли пишат... "носят от 9 дерета вода, вместо да пият минерална от шишето, което е на една ръка разстояние"  , за да им насмогнат на "програмирането", Интел и другите правят все по-бързи и по-бързи процесори (може би), иначе новите РС-та с новия софт ще са по-бавни от старите със стария. Е това ако не е чалага...
Между другото, винаги съм се чудил, защо програми които ще се изпълняват само и единствено на РС, се пишат на "ждаба"?! Има много такива случаи - и на програми и на чудене... 
|
| Съб Дек 13, 2008 6:10 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Дори и битовете нямат значение - даже и инструкциите да са с еднакво време на изпълнение , програмата не винаги се изпълнява за еднакво време просто защото се променят началните условия. Рабира се винаги може да се нагласи времето да е еднакво но обикновено не се налага, само в редки случаи и то за малки периоди , примерно равни на 20-30 инструкции за някоя критична синхронизация. Иначе се работи с хардуерните таймери , те нали затова се казват Времемери.
При "висшите езици" С-то е асемблера за компютрите (не за процесорите) защото борави с основните понятия на всеки компютър - паметта (променлива и постоянна) и логиката. С-то е нещо като асемблер в усмирителна риза- въвежда правила за организирането на паметта и структурата на кода, както и стандартни процедури за използване на вече написан код (библиотеки). Иначе като го погледнеш има нищо и никакви 40-80 "инструкции" ( мнозинството асемблери имат повече) , но добрата му организация позволява на компилаторите да правят ЛЕСНО много ефективен код и то за различни процесори. Даже подозирам ,че С-то е мислен не да се пише лесно на него ,а да се компилира лесно. Но и той не е панацея , наличието на още 200 "висши" езика го доказва.
Концепцията на Бейсика е съвсем друга - на ПОТРЕБИТЕЛЯ се предоставя предварително написан код за конкретна задача ,капсулиран в подходяща опаковка - ако ти върши работа - добре , ако не - чакаш следващата версия. Не се позволява да се пипат много командите ,защото се предполага ,че нивото на ползващия го е начално/бейсик/ и по-скоро ще обърка нещата отколкото да ги подобри. Даже не знам дали трябва да му се казва език , по-скоро е нещо като среда за програмиране или ако спазваме аналогията с език - стихчета за наизустяване. Но и за този влак си има пътници и то немалко.
|
| Съб Дек 13, 2008 6:33 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
След тези писания в крайна сметка разбрах че Никола е мъЖ. Скача на бой и вади гилотини.
В крайна сметка на какво човек да си пише програмите за ПИК ? С, С++,Кобол, АДА, Паскал, Фортран, бейсик, VHDL, делфи, дот-нет или перфокарти ?
...
Хм.. Не може ли да направят компилатор от блок-схеми ? Така поне всичко ще е ясно и кристално. А защо не и микроконтролер който се програмира като му редиш блокчета като лего?
Отивам на коледното парти на фирмата, а вие да направите темата поне 50 страници та като се върна да има какво да чета. И току виж съм си избрал език за програмиране на ПИК. 
|
| Съб Дек 13, 2008 7:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Gogo - това е толкова абсурдно, че чак идея си нямаш. Поредната легенда, измислена от някой умник  .
|
| Съб Дек 13, 2008 8:48 pm |
|
 |
|
zaphod
|
димитре, наистина е имало мениджърски опити програмирането да се мери на код (хората обичат измеримите величини), обаче са заебани по очевидни причини. разбира се това няма нищо общо с интел - те си правят процесорите бързи, защото иначе хората ще купуват амд 
|
| Съб Дек 13, 2008 10:20 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Къде го е имало това - кажи ми фирма и кога е било. Не случайно тук такива позиции са на годишна заплата и няма овъртайми. Точно защото никой не може да те ограничи как, кога и за колко време (да не се бърка с крайния срок) ще направиш нещо. Дето се вика, аз мога да програмирам и докато съм в кенефа. Това кой ще ми го плати и на колко реда код се равнява  . Всяка дейност, за която може да се измери производителността може да се замени с машина , на която нищо няма да плащаш  .
А за процесорите - според мен в моемнта за пръв път наблюдаваме осезаемо изпреварване на хардуера спрямо софтуера. На времето нямахме търпение да излезне новия процесор за да тръгнат програмите по-бързо, докато сега имаме бързодействие колкото си искаме. Особено с тая новата играчка i7. И мнго ми е интересно кой е тоя фен, дето би писал на асемблер за нещо подобно с 4 ядра, пък било то и с правилната архитектура. Ейпъл май не случайно изоставиха PowerPC и минаха на Интел. Ако е била толкова много по-добра щяха да си стоят на нея.
tqi одавна съм го признал за голям фен, но това не трябва да се бърка с масовия пазар, където е много важно не само аз да си разбирам това, което съм направил. Много искам да видя една система аналогична на днешното РС със всичките му възможности и мултимедии написана на асемблер. Бих искал и много да видя на какво е заприличал създателя и след като я е завършил  .
|
| Съб Дек 13, 2008 11:28 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
РАзбира се! Някъде да съм написал, че е вярно!? 
|
| Нед Дек 14, 2008 12:24 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Има го и това, трудно е да се каже кое кога е било или е вярно. Например на времето 640к изглеждаха много - наистина много. Нямаше софтуер да ги запълни. Но пък и нямаше достатъчно бързи редактори за layout например, моята бабичка с прастария 6809 и моя графичен редактор беше над 5 години пред тогавашните (около 85-а) PC-та и съответния софтуер към тях. Причините за това остават неясни за публиката. Приказки имаше за това как от IBM не могли да ги захранват с процесори и т.н. безсмислици; истината е, че процесорът, който тогава спряха да ползват - 970, пълноценен 64 бита Power процесор - е далеч пред всякакви размазаности излизащи от Интел и сега. Вероятно някой някъде е решил, че е в интерес на сигурността такива работи да не се разпространяват много, друго смислено обяснение досега не намирам. Пуснаха power процесори и в PS3, и в XBOX, но последният - 3 PPC ядра - е секретен, а тоя в PS3 е със секретна периферия около него. Епъл държаха перифериите и те секретни (сигурно още го правят), но за толкова години няма начин да не са изтекли.
А видял ли си как изглежда създателят на такава система, написана на език от високо ниво?
Не?
Ами щото няма, един размазал едно, друг друго и ето ти бозата.
Каквото съм написал аз е на по-ниско ниво от C, и ми предстои да видя някой писач
на друг език, който да е написал подобна по размер част от популярните бози.
И моят код е десетки пъти по-компактен и ефикасен.... И далеч не само аз мога да го
чета, коментиран е повече от достатъчно, за да е *лесно* разбираем (при това количество и
аз не бих се оправял в него ако не беше, десетки мегабайта текст писани през годините е).
Забележи, че това, на което пиша не е просто "асемблер", ред сорс=инструкция; то е доста
едро нещо, кодът си живее в DPS средата, която поддържа runtime ОО код и куп неща,
просто *най-ниското* ниво текст, което се съдържа в кода ми, е асемблер, оттам нагоре
когато и както потрябва нивото се "извисява" - било с "do еди-кво си" върху обект (един ред), било
с най обикновено обръщане към подпрограма и разни градации помежду им.
Предполагам -всъщност знам - че не е лесно човек да почне да пише имайки толкова много
свобода (чуди се накъде да хване, инак в строя няма толкова такива чудения), но ако го може
и е станал добър, никакви писачи на език от високо ниво не могат и отдалеко да се мерят по
ефикасност с него.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Дек 14, 2008 1:55 am |
|
 |
|
zaphod
|
ще ти кажа каква ще да е работата - евреите са ги натиснали да го направят. казали са им "не може така момчета, ако всички правят така на гоите ще им остават парички по джобовете, засрамете се." 
|
| Нед Дек 14, 2008 10:07 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
@tgi виждам, че те сърби езика да разказваш за твоята среда, но винаги ли си работил сам? Писал ли си някога на С?
Щото когато си "Light Years Ahead..." нямаш друг начин освен да сравняваш отдалече. Не мислиш ли че пропускаш нещо гледайки така отдалече и отвисоко?
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Нед Дек 14, 2008 1:14 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ааааа яко. Два дни не пускам телевизора и изпуснах екшъна  Добре че мога да гледам повторението  Браво.
Качихте се до нивото на нискобюджетна продукция с Стивън Сегал снимана в Бояна
Но ако дерзаете, скоро да качите до нивото на Биг Брадър....
Чалгата е пълна.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Дек 14, 2008 1:29 pm |
|
 |
|
zaphod
|
не се кахъри цецо, още не си изтървал как никола изкормва румен жив, казват че щели да го дадат три пъти под различен ъгъл и на бавен каданс 
|
| Нед Дек 14, 2008 2:14 pm |
|
|