Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Схемичка за цъкане на реленце 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
evc,
ами и аз правя подобни грешки в бързината, ама нещата не са такива каквито на нас ни се иска ;-)

По най-елементарна логика обяснено - енергията на бобината е вследствие на магнитното поле. Магнитното поле е пропорционално на тока и индуктивността.
Ако разкъсаш веригата - да! времетраенето на процеса ще клони към нула.
Само че има един малък проблем - дори и да разкъсаш веригата мигновено, тока няма да спре мигновено, защото енергията на магнитното поле продължава да тласка електроните от единия край към другия. А когато в единия край на бобината се натрупат безумно много електрони, а в другия край безумно малко - получаваш безумно високо напрежение ;-)

Още един бабешки начин на обеснение защо с повишаване на съпротивлението се ускорява разряда: Бобината поддържа константен ток и нея не я интересува през каква верига тече. Ако съпротивлението е нула (късо) - бобината по никакъв начин не променя енергията си. Като почнеш да повишаваш съпротивлението имаш греене I*I*R върху него, което се получава е за сметка на енергията на бобината. Така че с повишаване на съпротивлението ти прецакваш бобината, която се стреми да поддържа тока постоянен ;-)

Пон Авг 14, 2006 4:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Бобината поддържа константен ток и нея не я интересува през каква верига тече. Ако съпротивлението е нула (късо) - бобината по никакъв начин не променя енергията си. Като почнеш да повишаваш съпротивлението имаш греене I*I*R върху него, което се получава е за сметка на енергията на бобината. Така че с повишаване на съпротивлението ти прецакваш бобината, която се стреми да поддържа тока постоянен ;-)

аз не съм фен по принцип на "занаятчийските" обяснения, но това наистина е добро.
иначе ако трябва да сме точни:
dI/dt=U/L
демек, колкото по-голямо е напрежението върху бобината (и по-ниска е индуктивността и), толкова по-бързо се ПРОМЕНЯ тока през нея. при диод напрежението се ограничава до 0.6 волта, докато при резистор може да стигне до произволно висока стойност, в зависимост от това колко сме смели. голямо напрежение -> голяма скорост на промяна (по-бързо спадане) на тока.
и ако още някой не е убеден - бобината може да я разгледаме като тръба пълна с инертна течност, която е засилена. кога течността ще спре по-бързо? когато двата края на тръбата се свържат един с друг през тесен отвор, или когато се свържат с широк, добре проходим отвор? много ясно че когато е тесен отвора, триенето в него бързо ще поеме кинетичната енергия на течността.

Пон Авг 14, 2006 10:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
evc написа:
HCL, заблуждаваш се, защото диференциалното уравнение, което си цитирал, описва RL верига с външен източник.

Не е точно така. Диференциалното уравнение описва RL верига, без значение какьв е вида на източника. В конкретния случай използваме диференциалното уравнение за да опишем процеса при прекьсване на последователното свьрзване между RL-крьг и източник на напрежение. В този случай сумата от напреженията на Ресистор и Индуктивност е 0.

Код:
i*(R+Rl) + L*di/dt = 0

Цитат:
В нашия случай източника на тока е самата бобина - запасената магнитна енергия се преобразува в електрическа.

Точно това описва горното уравнение. Диода не е включен за нагледност.

Цитат:
За съжаление не разполагам с време в момента, но най-кратко - замисли се как зависи тока в този затворен LR контур от активното съпротивление. По твоята логика, ако съпротивлението клони към безкрайност (разкъсана верига, все едно въобще без диод!) времетраенето на процеса ще клони към нула ... което не е така, разбира се.

Нещо повече, тау ще клони кьм 0. Но тау е просто един параметьр, който използваме за да опишем процеса. Цялото решение на горното уравнение е

Код:
i(t) = K*e^-(t*(tau^-1))

От него се вижда, че когато тау -> 0, i(t) -> 0, което е вярно. В отворена електрическа верига не протича ток.

Цитат:
Следващия път ще приложа формули и резултатите от тестови изпитания (наистина от преди 4 години, но не вярвам физичните закони да са се променили много от тогава) на три различни релета с обратен диод, и без.

/бях една седмица в бокса и за това отговарям чак сега/

Ще ми е интересно да ги погледна. Качи ги когато намериш вьзможност.

И аз позакьснях с отговора, тествах чешка бира :) и все още не откривам разлика, всички светли ми се струват еднакви. :?

Нед Авг 20, 2006 2:12 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6