Отговори на тема  [ 97 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Помош за синтаксис или още нещо... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Помош за синтаксис или още нещо...
Ами то има тулове и тулове. Aduc-a примерно го конфигурирам само с такъв тул. Но там е много специфичен чип и още по специфичен софт. За голям и сложен чип също може би някакъв конфигуратор е за предпочитане, визирам настройка на портове периферия и т.н. Но каквото и да правиш не виждам логиката да ползваш графичен тул. Абе... Всеки с вижданията си.

Пет Ное 13, 2015 9:46 am
Профил

stefan63 написа:
Имах предвид да пробвам - инициализацията малко по-леко да я карам :-)
Не че се надявам, ама да съм информиран.

Иначе - за Миро- из оня ден четох с моя английски статия като "Програмистите, не се представяйте като инженери!" .

Те ST имаха подобни тулчета, по-горе от линка на Мичев може би е по-нова версия, имаше и едно дето го рекламираха много в linked-in ама там търсенето е ужасно и не мога да ти го изровя. Значи ако работиш в стила на ST вероятно техните тулчета ще ти помогнат. Друг е въпросът, че като цяло техния стил е ужасен, но това е друга бира.

Колкото до разликата между програмисти и инжинерите... аз мисля, че почти няма инженерна област, която да не се свежда до някакъв вид програмиране (по някакъв начин, не е задължително да е Ц/Ц++). Така че ако един инженер не може да програмира то аз силно се съмнявам дали е инженер наистина ;-)

Пет Ное 13, 2015 11:01 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

miro_atc написа:
... Така че ако един инженер не може да програмира то аз силно се съмнявам дали е инженер наистина ;-)

Ако приемем ,че смятането с калкулатор е програмиране, то тогава си 100% прав. :wink:
Но те това звание "инженер" не го ли ликвидираха у нас? Сега има само магистрал и баклавар. :)

Пет Ное 13, 2015 12:26 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

miro_atc написа:
Колкото до разликата между програмисти и инжинерите... аз мисля, че почти няма инженерна област, която да не се свежда до някакъв вид програмиране (по някакъв начин, не е задължително да е Ц/Ц++). Така че ако един инженер не може да програмира то аз силно се съмнявам дали е инженер наистина ;-)
Е, не – прекалено много обобщаваш. Това, че един инженер може да програмира, изобщо не го прави програмист. Както проектирането на платки и лепенето на елементи не прави някого инженер. Това са си две различни професии, които на практика нямат много допирни точки.

Пет Ное 13, 2015 1:18 pm
Профил

Ами примерно в смятането на една метална конструкция няма нищо свързано с програмиране, може да я сметнеш на лист хартия с молив, може със солида, а може и да си направи ултра мега сложен модел и да я сметнеш в матлаба .... това си е все така инженера дейност поне по нашенското тълкувание на думата инж. Инче на запад това понятие оикновенно има доста по различен смисъл.

Пет Ное 13, 2015 3:39 pm
Профил

Reader написа:
Е, не – прекалено много обобщаваш. Това, че един инженер може да програмира, изобщо не го прави програмист. Както проектирането на платки и лепенето на елементи не прави някого инженер. Това са си две различни професии, които на практика нямат много допирни точки.

Зависи какво разбираш под "програмиране"... тук често проблемите дето дискутирате са на ниво кодиране. Аз имах колеги от софийския дето много обичаха да цитират някакъв професор, според който кодирането било работа за чираците ;-) В случая аз говоря за майсторите ;-)

Информатиката се занимава с доста фундаментални неща като логическо мислене, обработване на информация и т.н. Една част от тях са всъщност дялове от математиката, така че едва ли може да се спори за фундаменталността. Но и чисто информационните теории са важни и са приложими почти навсякъде. Даже някои се онагледяват със съвсем тривиални примери. Любимият ми е една теорема (казвал съм я) според която не може да има надеждна синхронизация по ненадежден информационен канал. Това се онагледява с две армии, едната е обсадена, а другата е разделена на две и между половинките няма друга връзка освен пратеници през вражеска теория. Условието на задачата е двете половинки да си договорят точен час на атака, защото ако само една половинка атакува ще загуби, а после и другата ще бъде победена. Командирите разполагат с неограчен брой пратеници и неограничено време и все пак задачата е нерешима.
Подобен проблем може да възникне пред всеки, който конструира някакви машини или процеси. И това далеч не е някакъв изчанчен изолиран пример. Напротив, целта на информатиката като наука е обработка на информация от **други** области. Може би само при биткоините се правят изчисления заради самите изчисления, но дори и това не е самоцелно...
Така че всяка наука, която борави с информация, а това май включва всяка наука, може и следва да ползва теорията на информатиката. А от гледна точка на практиката пък не знам има ли смисъл да коментирам в коя наука не се ползват компютри. Някой можел да смята с лист и молив... Е, нормално е да може. Всеки инженер принципно трябва да знае как стават нещата. Знанието е по-важното разбира се. Но знанието струва пари и тоя инженер трудно ще си заработва голямата заплата ако я кара само на молив...

Пет Ное 13, 2015 6:13 pm
Профил

Миро, задачата е решима но не с програмистки методи. Щом разполага с неограничен брой пратеници просто ще почнат да се труат един в-у друг докато стигнат нужната височина за да има пряка видимост, а другио парактическо решение е да започнат да "флудят" противника с пратеници, ресурса за залавяне и убиване е краен, да не говорим че смаият неограничен ресурс на пратеници е достатъчен сам да се справи с противника :D . нека сме разицонални.

Иначе съм съгласен че писането на код в много от случаите не е прогрмаиране, и е точно работа за чираци. Типичен пример са web драскачите които не могта и еидн алгоритъм да напишат в повечето случаи но се имат за програмисти, горе долу същото е и положението с повечето приложни програмисти, създаването на форми и визуализирането на информация не е прогрмаиране и си е работа за чираци.

Пет Ное 13, 2015 7:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 97 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7