|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:28 am
| Автор |
Съобщение |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
 За компилаторите
Здравейте, В момента работя на CCS компилатора, Начинаещ съм и оределено свикнах с него. НО поради това че, е платен и няма законна free версия, вече търся друг. Не искам вече да ползвам Кракната версия на CCS ,или друга подобна (микро с) , поради лични съоражения. А да дам 500$ за да го купя, при положение че ми е само хоби от което не изкарвам пари.... не става. От многото ровене ме заболя главата и стана по голяма каша  Моля ви внесете малко яснота по въпроса. До колкото разбрах Mplab IDE/Mplab X са среди които ползват някои компилатори и работят с тях ( C18, xc8, Hi-tech, CCS, C30......) Основно ми трябва за ПИК 18 и 16. До колкото можах да разбера Mplab X мога да си я ползвам безплатно, а C18 има фрии версия която си е работеща но без оптимизации ( на кода). Правилно ли съм разбрал? И каква е разликата м/у C18 и XC8 и Hi-tech - от към сложност за начинаещи? Или ако можете да предложите друго решение което да има повече примерен код ще е супер. Извинявам се за глуавите въпроси но се обърках тотално като почнах да ровя из сайтовете 
|
| Вто Апр 03, 2012 12:24 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: За компилаторите
Нали не мислиш че Hi-Tech е безплатен ? Аз не съм сигурен и за С-то на микрочип, и ... ако е за ПИК, май CCS е най-доброто, IAR може би, но не си струва труда да го разучиш заради това процесорле, но пък той работи на много други платформи та .....
За компилатора какво точно не ти харесва, това че изпозлваш нелегален софт ... ами виж сега, докато се учиш едва ли има някакво значение, а като започнеш да изкарваш пари 500$ ще ги заделиш още от първия проект.
Моя съвет стой си на CCS
|
| Вто Апр 03, 2012 2:10 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Може да опиташ с новите XC8 и XC32 компилатори: http://www.microchip.com/pagehandler/en_us/promo/mplabxc/Те имат безплатни версии.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Апр 03, 2012 2:35 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Щом ти е за учене, ползвай кракнати версии и си свиркай. Няма кой да те закача. Така или иначе като започнеш професионално, ще си наемник и друг ще му бере грижата за лицензите. А ако си отракан и ще почваш сам, то парите за компилатора са ти най-малкия проблем 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 03, 2012 10:23 am |
|
 |
|
amdatlon
|
Благодаря за съветите  Ами честно, да кажа нелегален софт -- мое си вътрешно убеждение, че искам да съм легален, може да ви звучи смешно но когато те гризе съвестта , ми се губи кефа от нещата които правя. А иначи ако си изкарвам пари от това нещо ще си го купя със сигурност  Писах на Фирмата която разработва CCS, за някоя по евтина оферта за хоби проекти, но ми предлагат пълна версия за 50 $ но само за един процесор по избор. Не ме устройва! А да питам ако си взема само компилатора- нещо като дос версията, може ли да се вгради към MPLAB и така да работи?
|
| Вто Апр 03, 2012 4:41 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Абе човек, инсталирай си един XC8 като фри в мплаб и забрави за тия проблеми. Когато направиш малко пари тогава вече ще можеш да си позволиш и пълната версия, но дотогава е безсмислено. Забавлявай се и не ги мисли много тия работи 
|
| Сря Апр 04, 2012 3:17 am |
|
 |
|
amdatlon
|
Да де, те това ми беше основната идея на темата  Инсталирах го вече с MPLAB X, ама сега търся нещо като примерни програми и по-сбито за синтаксиса на ХС8. Във форума на микрочип има някакви теми, но има ли някъде специялно за тоя компилатор, че още ми е мъгла 
|
| Сря Апр 04, 2012 4:34 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Най добронамерено бих те посъветвал да не посягаш към XC компилаторите в следващите 2-3 месеца, освен ако не искаш да ги тестваш. XC са смесица от Microchip и Hi-Tech, освен това ако им погледнеш внимателно схемата на компилация и линкване ще видиш, че са въведени нови междинни етапи с някакви p-кодове. Горните два фактора най-малко са породили доста бъгове, които ще излезнат в следващите седмици.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Апр 04, 2012 10:19 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Не си съвсем прав. XC ще бъдат основните компилатори на Майкрочип в бъдеще. Може и да имат някакви бъгове в момента, но човека се учи. По-добре да свикне с тия, отколкото с нещо дето след година няма да го има вече. Тъкмо докато свикне и се понаучи, и компилаторите ще са в час за сериозни приложения.
|
| Чет Апр 05, 2012 1:49 am |
|
 |
|
¶
|
Времето ще покаже  , за пръв път Microchip обявиха XC преди повече от 2 години ... трябваше още с появата на MPLAB X beta да ги има.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Апр 05, 2012 2:08 am |
|
 |
|
amdatlon
|
И двамата имате право, тъй като сега се уча , няма опасност да открия някой бъг в компилатора  , просто защото няма да го забележа Докато свикна вече ще е стабилен предполагам  Само кофти за мен че хелпа на CCS беше супер , а и форума е добър, а ХС много малко намирам като примерен код.
|
| Чет Апр 05, 2012 8:33 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Ще го забележиш... ама няма да знаеш дали е от компилатора, дали от хардуера или твой. Не се занимавай. Колкото до предположението, че докато им свикнеш и те ще са си изчистили бъговете - логично е, но логиката май няма много място в света напоследък. Не разчитай и на това.
|
| Пет Апр 06, 2012 2:01 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Стой си на CCS и не се занимавай с глупости, или тов аили нещо друго което е изпитано, IAR примерно, безплатни обяди няма, те винаги си имат цена, а точно ти катоначинаещ няма нужда да плащаш цената, евентуалните бъгове значат че вместо да учиш нещо ще се бориш с вятърни мелници. Ако е човек с опит може да открие бъга и да не му пречи, при теб ще е точно обратното.
|
| Съб Апр 07, 2012 11:26 pm |
|
 |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
Евалата, човече! Постове като твоя ме карат да се надявам, че има надежда за един по-добър свят (откъм софтуер)! Сега, на практика - от половин година ползвам MPLAB X (и то под Линукс), тази версия, която свалих аз, върви с Hi-tech C. Компилаторът е безплатен за некомерсиална употреба и фрии версията генерира суобптимален код (доколкото разбрах, като размер, не като скорост). Твърдят, че било към 30%. Според мен е идеалният вариант за хора като теб и мен. Дъртите кучета тук ще те изядат, че няма грях в ползването на нелегален софтуер за такива цели, ама принципите са си принципи и много добре те разбирам, какво те води към "белите" решения. Като отзиви - аз също намирам малко примери и хелп за Hi-tech C, но manual-а е добър иначе, а субоптималния код - е голямата работа, ако не ти стигне flash паметта, ще вземеш по-голям PIC - както направих аз. Тук дъртите кучета пак ще те изядат, че това са ХХ цента на бройка, ама отново това са 1х ХХ цента, а не 10000 х ХХ цента, така че не му бери грижа  Бъгове в компилатора не съм забелязал досега.
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Пон Апр 09, 2012 11:18 pm |
|
 |
|
¶
|
Ако попиташ някой адвокат ще ти каже, че всеки използва легален софтуер, до доказване на противното  Преди 20г., когато дъртите кучета бяха на годините на днешните сукалчета, нямаше и помен от развоен безплатен софтуер за персонална употреба, с изключение може би на някои асемблери. Та тогава, за да научиш нещо, трябваше да си затвориш очите. Днес Ви е лесно да приказвате за "бели" решения 
|
| Пон Апр 09, 2012 11:26 pm |
|
|