Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Бобини, кондензатори и мотори 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Бобини, кондензатори и мотори
Тъй като наскоро открих, че електромоторите палят трудно с последователно вързана филтрираща бобина реших да разпитам малко за тях. Преди известно време някой каза че му гърмяли импулсни захранвания от електромотори. може и да е заради филтър индуктивност. Та има ли опастност за мотора от импулсни захранвания и кога? Тъй като мотора си е една бобина и познанията ми по електротехника са слаби не мога да предвидя как да се пригоди най-добре импулсно захранване за електромотор(че). Интуицията ми говори - никакви филтращи индуктивности и големи кондензатори за да поемат пусковия ток /на мотора/ (като се уверя че импулсното има софт старт за да ограничи пусковия ток /на самото захранване/).

Нед Юни 03, 2012 12:48 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Бобини, кондензатори и мотори
Пелов, Пелов ... Откривателю ...

Нед Юни 03, 2012 9:30 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

'Тъй като мотора си е една бобина и познанията ми по електротехника са слаби '...
Ако опитваш по метода проба-грешка ще ти излязат скъпо предвижданията.
Пробвай с някоя книжка от книжарницата на ТУ. Направо без пари ще ти се вържат за единица предвиждане :)

Пон Юни 04, 2012 9:07 pm
Профил

е аз опитах с въпрос тук защото обикновено е доста по ефективно, но в случая нямах успех.

Сря Юни 06, 2012 6:43 pm
Профил WWW
Аватар

Че признай к'во искаш, де! Ако чакаш тук да ти се обясни електротехниката... А колко вида електромотори има :rolleyes:

Сря Юни 06, 2012 11:31 pm
Профил

А бе не ща цялата електротехника ... но ако ви прави кеф да се бъзикате с мен - давайте. Усещам че хората в този форум ги е налегнала някаква скука и май им е писнало от електроника.

Аууу... ама верно ли не съм казал че става дума за постоянен ток. Моя грешка. Да, постоянен ток с четки (не-стъпкови). За тях ме интересува. Не знам дали има различни видове постоянно токови мотори с четки, които не са стъпкови. Аз поне не съм чувал. Е сигурно има, но става въпрос за малки моторчета до 1-2А, не за мотор за велосипед например

А мотора дето палеше трудно с филтрираща бобина е на винтоверт и има регулация с мосфет транзистор и (поправете ме ако греша) когато има филтрираща бобина тока да изостава. Най-вероятно регулацията работи със сензор на ток и изоставането на тока го обърква. Е, не съм проверил дали е мосфет, но радиатора беше 1х2 см, а това нещо харчи 2А без товар и около 4А ако го затормозиш. Ако е плавна регулация с би-полярен транзистор ще му трябва доста по-голям радиатор.

Иначе трябва ли да внимавам за нещо ако захранвам (четков) DC двигател с импулсно захранване. Примерно ще му пречи ли ако пулсациите са прекалено големи (от евтино китайско захранване). Без да им сменя кондензаторите 5 волтовите китайски адаптерчета дават по 0.6V пулсации. Не съм мерил 12 волтовите, но няма да се учудя ако са 1-2V.

Пет Юни 08, 2012 2:06 pm
Профил WWW
Аватар

Пулсацшште на напрежението няма да влияят. По-важното е да осигуриш пусковия ток, който е да речем 5-10 пъти над номиналния. Кондензатори помагат само при микродвигателчета.

Пет Юни 08, 2012 2:51 pm
Профил

Това с пусковия ток си е голям проблем при четковите мотори и може да обърква защитите на захранването. Според мен 10 х номиналния е мек вариант, особено за мощни мотори. Турни му едно съпротивление последователно от порядъка на поне 5 х собственото му вътрешно (на мотора). Поне да отсееш от какво е пушека :)
Постояннотоковия мотор има освен простата си индуктивност и резистивност и едно обратно електродвижещо напрежение, което зависи най-общо от оборотите на вала. Може би трябва да помислиш и за него и как се вписва в цялата система със захранването. За целта трябва да се знае и схемата на захранването за да се види пътя на тока към мотора и от него към захранването.
А бе в детайлите е всичко. Във википедията е пълно с инфо на народен език.

Пет Юни 15, 2012 7:40 pm
Профил

Това на винтоверта за да не грее трябва да е със ШИМ, а импулсното може да гори от обратни напрежения, то най-добрия вариант е да кажеш какво точно искаш да се получи, каква е идеята.

Съб Юни 16, 2012 10:56 am
Профил
Аватар

Те филтрите на четковите се слагат заради смущенията от искренето, не се е родил кондензаторът който може да обере пусковия ток пък и да ръгнеш няколко фарада най-много да потрошиш мотора.
Онова дето гърмяли импулсните ще да е от самите импулсни - там вече е дълга и широка.
А във винтоверта най-вероятно бобината (или нещо друго) е дала фира. В тези които съм разглеждал управлението е тъп ШИМ и обратната връзка се прави от човека. Е, може и с мцу и датчици да има ама не съм виждал.

Нед Юни 17, 2012 2:14 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Те филтрите на четковите се слагат заради смущенията от искренето, не се е родил кондензаторът който може да обере пусковия ток пък и да ръгнеш няколко фарада най-много да потрошиш мотора.
Онова дето гърмяли импулсните ще да е от самите импулсни - там вече е дълга и широка.
А във винтоверта най-вероятно бобината (или нещо друго) е дала фира. В тези които съм разглеждал управлението е тъп ШИМ и обратната връзка се прави от човека. Е, може и с мцу и датчици да има ама не съм виждал.

Бе така е, ама обясни го на Томас Халва Едисон.

Нед Юни 17, 2012 2:30 pm
Профил
Аватар

Ми на работа имаме едно бош-че дето има и някакъв токов регулатор - няма съединител а спира натягането по ток и почва да пиука :) Освен това като натиснеш спусъка тръгва доста нежно. Иначе е с литиев акумулатор.

Нед Юни 17, 2012 9:36 pm
Профил ICQ
Аватар

А, тези Бош-мени отскоро се появиха на пазара, дори силата регулират електронно, ама цената им е такава (логика...?!) , че изчаквам поне SP2 преди да ги пробвам. На Лидъла вече за трети-четвърти път пущат евтинджос отвертка с литиева и механично щракало а аз още на първата не съм изпил мозъка :) Пък при мен се винти яко.

Нед Юни 17, 2012 10:27 pm
Профил
Аватар

Ами какво да ти кажа - тука колегите я тормозят от около година и половина - две... Засега няма грижи. Само дето не е със сменяем акумулатор - батерийката е вградена в дръжката. Но държи пущината - що болтове е завила и развила само тя си знае...

Пон Юни 18, 2012 4:57 pm
Профил ICQ

Трябва да отворя някой Hilti, да видим там как са го измислили. Спирачките мисля са механични защото държат постоянно. А иначе за читаво, за наистина здрава работа, говоря за монтажна работа Hilti е най-доброто на нашия пазар, Bocsh са далеч от истината, макита е малко по добре но отново няма издръжливостта на Hilti. За US Rigid не са лоши особенно за цената си, подобри са от Bosch може би и от макита но на 1/2 или 1/3 от цената, иначе за наистина добро или Hilti или DeWalt, американците казват второто било по издръжливо, ама може техните хилтита да са по менте от тукашните. За прецизна работа Макита не са лоши, но найуниверсалното и доброто е Festool, особенно ако е за разни дърводелски истории са незаменими, сами дето не са така идиотоустойчиви като Хилти.

Вто Юни 19, 2012 9:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща