|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:40 am
Някой да разбира интернета на ниско ниво?
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Някой да разбира интернета на ниско ниво?
По-специално ICMP пакетите? 
|
| Чет Авг 16, 2012 11:57 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Някой да разбира интернета на ниско ниво?
Потърси от къде да си купиш тази книга http://www.google.com/search?num=100&hl ... trated+pdfEdit: Направо питай, някой може и да знае.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Авг 16, 2012 12:27 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами въпроса не е теоретичен, конкретен проблем е. Значи идва icmp пакет за ping и изглежда наред, с едно изключение. Полето тип съобщение правилно е равно на 8, но поради някаква причина кодът е 6, вместо единствения допустим 0. И понеже стека проверява тип==8 && код==0 този пакет се дропва и не се обработва нататък. Та въпросът е защо кодът е 6, и безопасно ли е просто да премахна проверката за кода?
|
| Чет Авг 16, 2012 12:44 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
с какво успяваш да произведеш такъв пакет (с code=6)?
щом в RFC-то не се споменава код 6, би трябвало да игнорираш пакета.
|
| Чет Авг 16, 2012 3:18 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Наизуст не ги помня, писах tcp/ip преди над 5 години, а съм навън и гордо се обаждам от грамофпна (смартфона). Но съм 90+% сигурен, че icmp пакетите бяха описани в rfc791. То и няма пинг като понятие всъщност, така се казва юникс командата. Името е ICMP ECHOпакет, има ги и други видове, може би баш това питаш ама не съм ти гледал линка.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 16, 2012 3:19 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
792 е за ICMP. текста за type=8 e следния: демек - ако code не е 0, за пакета няма стандартизирано поведение и е най-добре да не му се отговаря
|
| Чет Авг 16, 2012 4:36 pm |
|
 |
|
tgi
|
Погледнах го сега rfc792 (мислех, че са в едно с IP в 791, бая време мина). Има някакво условно споменаване за кода "ако" е 0 когато говорят за идентификатора. Възможно да има стекове дето да ползват кода за идентификатор, то rfc792 и то е от 1981 (последна редакция на тия работи, после има добавки до ден днешен но не и към ехото). Опитай да му отговориш както подобава, със същия идентификатор и същия код, но тип 0 вместо 8 та да е отговор - не че знам какво очакваш да се получи ако му хареса отговорът или ако не му хареса  . Впрочем wireshark как го коментира като го види? Там има бая натрупано знание през годините, впечатляващо добре съм ги виждал да разплитат какво ли не.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Авг 17, 2012 2:22 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Абе оправих се, беше моя грешка.  Парсва се пакета идеално. Сега забих отново на enc-то, не ще да предава. Но съм близо вече. 
|
| Пет Авг 17, 2012 12:14 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Добре, оказва се, че преди icmp пакета се праща ARP пакет. Стека си го парсва коректно, сглобява отговор и го праща обратно, но нищо не се случва.  Къде може да се прочете от-до какво е необходимо за да може два хоста да си комуникират по tcp/ip?
|
| Съб Авг 18, 2012 11:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ако ти се чете, ти препоръчвам Illustrated TCP-IP - A Graphic Guide To The Protocol Suite ... Хубава е, достатъчно подробна (за да разбереш всичко), но не и прекалено (че да ти е скучно). И най-важното има много картинки  Истината е обаче, че ако тръгнеш сам да си правиш стек или ползваш измислен такъв, ще изгубиш много време. Струва си, само ако целта ти е чисто образователна. От друга страна има работещи стекове - lwIP за по-сериозни неща и uIP за по-непретенциозни. Препоръчвам ти първия, подкарва се много лесно. В общия случай подкарването на ethernet е по-лесно и бързо отколкото коя да е друга периферия.
|
| Нед Авг 19, 2012 2:06 pm |
|
 |
|
tgi
|
ARP (Address Resolution Protocol) е под IP-то, само в Ethernet го има да разбере пращащият към чий MAC адрес да прати пакета със съответен IP адрес. Ако трябва и това да правиш не е много работа но вече отиваш към някакво разслояване, не е като просто да съшиеш един ICMP пакет и да го пратиш към долното ниво. Трябва да broadcast-иш ARP питането, да слухтиш за отговор който я дошъл я не, я до тебе я не и т.н. Трябва и да отговаряш на ARP питания за да могат другите да те намерят. Можеш разбира се твърдо да зададеш връзките и на двете страни и да спестиш целия ARP трафик, това е лесно. ARP е описан е в rfc826.
|
| Нед Авг 19, 2012 4:37 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има и такова нещо, нарича се arping (ping по arp). няма IP адреси, протоколи и такива ми ти работи. директно от MAC адрес ping-ваш МАС адрес. това е да поискаш ехо пакет на ниво 2, докато tcp, icmp и т.н. работят на ниво 3.
но ми се струва, че тръгваш по грешна пътека. преди да се научиш да летиш, трябва първо да проходиш. иначе (от пълзене към летене) резултата е трагичен. намери някоя не много дебела книжка и виж кои са главните герой като за начало. после може да се задълбочаваш в детайлите.
|
| Нед Авг 19, 2012 8:21 pm |
|
 |
|
tgi
|
Не му трябва книга. Аз като писах tcp/ip-то за DPS съм чел само rfc-тата. rfc-index.txt като има човек и знае кое да търси нататък  . Вярно, аз първо го направих да върви с ppp, после му писах Ethernet-и отдолу, ама това не прави особена разлика. Отне ми към 6 месеца от 0 до работещо tcp/ip с DNS и т.н. де.
|
| Нед Авг 19, 2012 8:55 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Подкарах и lwIP със сто зора. За съжаление, неуспешно.  Ако на някой му се занимава да помага, ще съм му много благодарен и ще направи голямо добро на обществото. Ето това е пакета, който пристига като напиша "ping 192.168.0.11": Това е отговора, който се праща от lwIP: Ако е правилно, остава физически да не излиза нищо от контролера? 
|
| Съб Авг 25, 2012 11:48 pm |
|
 |
|
tgi
|
Тия двете са само ARP размяната, първото бродкасти питането, второто му отговаря на кой MAC адрес е IP адресът за който пита.
Тоя дето пита не праща ICMP пакет въобще, нещо не му работи ARP-приемането или нещо подобно, във всеки случай IP нивото не праща нищо.
|
| Нед Авг 26, 2012 2:14 am |
|
|