Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
ATmega bootloader 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение ATmega bootloader
Нещо не мога да схвана как да си спретна bootloader за Атмега. Досега не ми се е случвало при атмегите да не мога да се ориентирам за нещо по документацията но ето че нещо тук зациклих,нещо не е описано достатъчно ясно. Поне за мен :D .
Най вече не мога да схвана как от моята програма да превключа в boot mode и след смяна на софта да си стартирам вече упдеитваната програма.
И също така откъде в IAR се указва колко голяма ми е Boot Memory size и как изобщо се прави boot loader с IAR. Никъде не успях да намеря описано как става.

Пет Сеп 16, 2005 3:26 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
www.microsyl.com

MegaLoad 3.0 има и сорсове и обяснение

Нед Сеп 18, 2005 4:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не искам да ползвам готов а да си пиша мой. Някой не се ли е блъскал с това?

Нед Сеп 25, 2005 2:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Писал съм си за PIC16 и PIC18, не виждам някаква особена разлика в ATmega, ако това може да ти помогне с нещо :wink:

Нед Сеп 25, 2005 4:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По добре ще да е някой дето е писал специално за АТмега да сподели опит. Най вече ме интересува вариант без ресетване на процесора. Тоест да влиза в боот режим при получаване на команда по USART. Тоест аз ще си обработя и опозная командата от USART-a но нататък как да вляза в боот моде не ми стана ясно. И най вече за това как се реализира bootloader с IAR-a никъде не намерих да е споменато. Не че няма да го изнамеря с предположения и проби но така гълта супер много време.

Нед Сеп 25, 2005 4:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Намерих каквото ми трябваше.
За които му предстои такава задача може да прочете как става тук
www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc1644.pdf
а примера за IAR е тук
www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/AVR109.zip

Вто Сеп 27, 2005 6:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И ми остана само едно нещо дето не можах да разбера. То е особенносt на IAR. Явно че с IAR и AVR никой в форума не се е занимавал сериозно но предполагам че точно това което ме интересува е същото и при другите платформи на IAR.

Първо си пиша в отделен проект bootloader. Записвам си го в процесора и активирам битовете за защита областа на бутлоадера.
След което си работя с този процесор в основния проект. Тъй като съм си защитил вече записания боотлоадер тои не се изтрива при работата с процесора. Но проблема е че трябва да се окаже на линкера че горната граница на флаша е началото на bootloader-а. А това се оказа проблем. За да се конфигурира да е така трябва линкера да се настрои не от диалога а от xlc фаил. И там трябва да си изпишеш всички настроики на ръка. Което е неудобно а и е доста сложно. Ето след няколко часа играчка не можах да си конфигурирам текущия проект да работи чрез този xlc фаил.
Че въпроса е има ли по лесен начин да се укаже тая горна граница на флаша без да се пише всичко в този XCL fail

Сря Сеп 28, 2005 1:54 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]