| Автор |
Съобщение |
|
dexterJr
Ранг: Новодошъл
|
 Управление на дроселова клапа
Здравейте, за лични нужди искам да си направя управление на една дроселова клапа. За кола ще се ползва. управлението се взима от няколко сигнала и накрая се получава от 0-5V отворена напълно затворена. Клапата е с възвратна пружина и мотор с редуктор който я завърта на определено положение. За обратна връзка има 2 потенциоментъра хванати за оста. направих си проста установка 12V oт PC делител на напрежение 0-5 с потенциометър, пид контролер с малко ОУ за управление ШИМ DRV102 Когато го вързах мога да управлявам клапата но имам осцилация на 4-5Кх (пищи) Харчи 1.6 -2А зада държи клапата в зададено положение и колкото повече се отваря токова повече намаля тока когато опре (напълно затворена) тока скача до 3А.
Ако махна пид и управлявам само с ШИМ зада променя ъгъла на клапата ми трябва запълване близо 90% което води до тока описан по горе, за да я задържа на едно място ми стигат 0.5А което е съвсем разумно. Едит: без ПИД няма досадното пищене на 4к Шима е на 24к Идеи за управление?
|
| Вто Юни 19, 2012 4:13 pm |
|
 |
|
Пушека
|
 Re: Управление на дроселова клапа
А ако обърнеш нещата механически не е ли по-добре? При мах отворено да е голямата консумация и големите волтове. Обикновено рядко се кара с мръсна газ  Дори си мисля, че от гледна точка безопасност трябва при изчезване на управлението клапата чисто механично да се замозатвори. Сиреч пружините да я затварят. А мотора да служи само за отваряне.
Последна промяна Пушека на Вто Юни 19, 2012 7:23 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Юни 19, 2012 5:38 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
|
Вероятно коефициентите на ПИД-а не са подбрани правилно. Опитай първо само с П (И- и Д- изключени) като започнеш от малки усилвания към големи докато започне да реагира с отскок на промяна на заданието. След това върни усилването с около 30% (най-добре е, ако можеш да намериш максималното усилване, при което клапата реагира без отскок). След това може да прибавиш малко И-, за да отстаниш статичната грешка. А Д- може и да не трябва въобще за такова управление.
Друга възможна причина е някакво възбуждане в схемата на самия ПИД - погледни с осцилоскоп при статичен вход какво има на изхода, разбира се, изхода не трябва да е в насищане (може би с това трябва да започнеш).
Edit: Когато моторът опре до упор, е нормално да имаш максимален ток - това при положение, че регулаторът не "знае", че клапата не може да мръдне повече. Може би трябва да имаш някакво ограничение за такъв случай, напр. ако потенциометърът е вече в крайно положение да не се подава ток на мотора с тази полярност.
|
| Вто Юни 19, 2012 6:12 pm |
|
 |
|
dexterJr
|
мерси колега. но е точно обратното това е дросела на възвратния клапан на компресора  не исках да изпадам в детайли. замислям се за по слаба пружина, но това няма да реши проблема с осцилацията
|
| Вто Юни 19, 2012 7:15 pm |
|
 |
|
dexterJr
|
Благодря за съвета. Ще се опитам да настроя ПИДа по този начин (отново). Има подобно описание как трябва да се раз балансира системата на П и после да се донапасне с Д. За съжаление осцилоскоп нямам това с насищането може и да е вярно, защото схемата е за полярно захранване (-/+) а аз го права на 1/2 но там искат да постигнат и обратен ход на мотора. При мен това играе роля възвратната пружина. За тока при пълно отваряне мисля да сложа един ограничител, но компонентите взеха да геят много т.е. да ползвам много силови компоненти (Мос за управление на мотора транзистор за следене по ток....) Принципно това е от мерцедес компресор и като гледам тънките пинчета на купунга почва да ме е страх с тези тоци 
|
| Вто Юни 19, 2012 7:23 pm |
|
 |
|
teglicho
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 09, 2005 11:08 am Мнения: 245 Местоположение: Blagoevgrad
|
|
| Вто Юни 19, 2012 8:41 pm |
|
 |
|
dexterJr
|
мерси изходните параметри са екстра но входа е с ШИМ. трбва да преобразувам напрежение към честота на запълване аз гледах това но ми трябва по-мощно http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 3030-D.PDFправих опити с TLE4209 което е част от електрониката за местене на фарове. Но имам осцилации видими когато започна да затварям. Позабравил съм я електрониката 
|
| Вто Юни 19, 2012 9:27 pm |
|
 |
|
teglicho
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 09, 2005 11:08 am Мнения: 245 Местоположение: Blagoevgrad
|
|
| Вто Юни 19, 2012 9:59 pm |
|
 |
|
Пушека
|
Ей с това се решава просто проблема напрежение към ШИМ http://www.linear.com/product/LTC6992
|
| Сря Юни 20, 2012 7:38 am |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Да не е от мицубиши тая клапа. 
|
| Сря Юни 20, 2012 4:10 pm |
|
 |
|
dexterJr
|
Експереиментирам с моста за управление на мотора. успях да направя 1/2 мост (ако така се казва) с два мос транзистора irf530 единия отпушва + (high side) а другият окъсява мотора (brake) вързах ги през един руски чип с няколко НЕ-И. Така, че когато пид -а дава сигнал затвори да има напрежение на мотора а когато е 0 давам спирачка. ефекта е 1,3А докато се позиционира, след това пада до 0.9мА, но още има акустичен шум.
Работя в две насоки, да настроя параметрите на ПИД-а както е обяснил колегата нагоре. Да подкарам мотора с ШИМ, след като съм доволен от ПИД.
Въпроси: 1. системата трябва да е подредена управление(аналогов сигнал)->ПИД(обрантна връзка аналогова напрежение)->ШИМ(запълване по напрежение)->логика за управление на моста на двигателя->МОС->Двигател
2. Дали скапах DRV102, на първо краче трбва да има ТТЛ управление, при мен излиза напрежение равно на това за двигателя, и когато се опитам да го замася ми дава 1,2А ток да протича и чипа почва да пече?
3. Как да позная дали управлявам МОС транзисторите правилно т.е. дали се отпушват на 100%?
П.С.
не е от Мицубиши, по нагоре съм писал че е от компресора на мерцедес и ще си работи с него. Ако успея да и направя управлението
|
| Нед Юни 24, 2012 6:43 pm |
|
 |
|
dexterJr
|
|
| Вто Юли 31, 2012 11:41 pm |
|