Re: токов шум на диференциален усилвател
Oбъркването ти идва вероятно от това, че се смесват понятията. Токовият и напреженовият шум за които говориш, вероятно са ти дадени в някой справочник. Те обаче си имат своята физическа природа. Ако се разгледа модела на транзистора, ще се открият източниците им.
Напреженовият (топлинен, бял) шум е причинен от шума на което и да е съпротивление при температура отлична от абсолютната нула. Имаш базово съпротивление, омически съпротивления на преходите, контактни съпротивления. Всички те шумят.
Токовият шум (дробинков шум) се дължи на флуктуациите на тока, който тече . Колкото по-голям ток пуснеш през транзистора, толкова по-голям ще е и токовият му шум. Сиреч шумът зависи от избраната рабитна точка на транзистора.
Освен това има и фликер (розов, 1/f) шум. Дължи се на контактни и бог знае какви други явления. Понякога той се използва като за избор на по-надежден конкретен елемент от партидата. Обикновено този шум има значение до честоти 1-10kHz.
С една дума шумувите параметри, които се дават в справочниците за транзисторите са за конкретна работна точка и условия и трябва да се ползват с много внимание.
Шумовете не могат да се изваждат. Няма как единият шум да бъде инверсен на другия.
Със сигурност не съм изчерпателен, може и грешка да съм допуснал (годинките...), но дано съм бил полезен все пак.