Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
n00b-ски въпроси за електротехника 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение n00b-ски въпроси за електротехника
Не знам дали е за тук темата, ако не - моля да се премести.

Вероятно ще питам в някакъв момент глупости или очевидни неща. Предварително моля за извинение.

Имам Raspberry Pi и искам да вържа на GPIO порта нещо подобно на това.

На няколко места прочетох че ми трябва буфер за да не изгоря порта. Предлагат се подобен тип схеми. Изображение

Първия ми въпрос е как мога да си избера транзистор и да си изчисля размера на съпротивленията. Всеки пин ми подава 3.3в и 8мА.

Другото което искам да вържа е лед дисплей за цифров часовник. 2 такива или комбинация от тези плюс 2 от тези. Обаче за такова нещо не ми стигат пинове.

Втрия ми въпрос е има ли чип(май ми трябва нещо което се връзва на I2C шина) който да командвам с 4-8 пина а той да командва ледчетата.

И последно за момента. Препоръчайте ми други магазини подобни на Комет в София.

Вто Сеп 18, 2012 1:48 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: n00b-ски въпроси за електротехника
За да свържеш LCD-то, не ти трябват никакви буфери - закачай го директно на пинивете (3.3в и 8мА). Само захранването му трябва да е директно от "системнното" 5V (или 3.3в, ако дисплея е за такова захранване).
За LED индикаторите, лично аз бих ползвал динамично управление. Но, щом не стигат пинове, разгледай как работи инт. схема 74HC4094. Можеш да навържеш няколко такива последователно, а за буфер към индикаторите да ползваш ULN2003.

Вто Сеп 18, 2012 3:02 pm
Профил ICQ

От самото устройство мога да тегля не повече от 300мА на 5-те волта и под 200мА на 3.3. За това ми се искаше да изнеса всичко на отделно захранване. И от там желанието да сложа някакъв буфер.

74HC4094 изисква някакъв тактов генератор доколкото разбирам. Нещо не ми достигат познанията как ще ги синхронизирам нещата с такова нещо. Някакви насоки?

Вто Сеп 18, 2012 3:37 pm
Профил
Аватар

От самото устройство можеш без проблем да захраниш LCD-то, но без подсветката му (ако има такава). Едва ли ще дръпне повече от 10мА. За LED индикаторите по-добре ще е с външно захранване
74HC4094 изисква да си го тактуваш сам. В подробности няма да се впускам. В пдф-а е описано всичко.

Вто Сеп 18, 2012 4:10 pm
Профил ICQ

Почвам отзад напред. Комет е най-евтиния магазин за електроника в София, така че гледай от него да пазаруваш предимно. Другият е http://www.futurel.bg/ но е на малко неудобно място. Гледай да пазаруваш от Китай виж например този китаец продал е над 2000 модула http://www.ebay.com/itm/1pcs-1602-16x2- ... 6rk%3D1%26 на цена много пъти под кометската. LCD-то, както и повечето 5волтови логики можеш да ги управляваш с 3.3 волтови сигнали без проблем. За самото захранване на LCD-то и на подсведката можеш да си вземеш 5В от тестпоинта или от USB-то. Има една интегралка, която ми е любима http://www.google.com/search?num=100&hl ... &q=74hc595 научи се да я управляваш и тогава всичко ще ти е лесно. Може да се управлява по SPI или с bitbang
Код:
for( uint8_t i=0; i<8;i++,out>>=1 ) {
      out&0x01?ПинДанниГоре:ПинДанниДолу );
                КлокГоре;
                КлокДолу;
   }
   СтробГоре;
   СтробДолу;

Вто Сеп 18, 2012 4:49 pm
Профил

Ауууууу ike, това ти ли си го писал .....малиии не ми казвай че пишеш код с кирилица вътре, аз може да съм националист, но писането на кирилица в имена на файлове или вътре в сорса според мен трябва да се наказва най-малкото с бой с тояги.

извинявам се за офтопика,ама не се стърпях, стробГоре .... ммммм някой при мен го напише това твърде вероятно да бъде много здраво псуван може и бит.

Вто Сеп 18, 2012 10:36 pm
Профил

Променил съм го разбира се, защото ако го бях оставил, както си беше Yasen6275 щях да го объркам.
Ето го оригинала:
Код:
for( BYTE i=0; i<8;i++,out>>=1 ) {
      EscapeCommFunction( hCom, out&0x01?SETRTS:CLRRTS );

EscapeCommFunction( hCom, CLRDTR );
        EscapeCommFunction( hCom, SETDTR );
   }
   EscapeCommFunction( hCom, SETBREAK );
   EscapeCommFunction( hCom, CLRBREAK);

Това е за управление на 74HC595 през COM порта, само с резистори и с използване на клампиращите диоди на интегралката за интерактване с LCD HD44780.

Вто Сеп 18, 2012 10:45 pm
Профил

Бе да ти кажа това с кода на кирилица ми беше по-стресиращо. Тая схема ми е малко извън категорията. Ще се пробвам първо с breadbord и екранчето и после ще видим.

На едно друго място вместо транзистори ми препоръчаха SN74LVC4245A което ми харесва като идея. Само трябва да видя дали има аналози и къде мога да ги намеря.

Сря Сеп 19, 2012 5:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]