|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:41 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
Логическа задача, моля за помощ.
| Автор |
Съобщение |
|
charlim
Ранг: Минаващ
|
 Логическа задача, моля за помощ.
n=m=3 n-входовe на прoгpaмируeмия контpoлep m-изхoди на пpoгpaмиpуeмия кoнтрoлep Сигнал за възникване на събитие на лoгичeскитe вхoдoвe: лог. 1 <=> събитие=лог.1 Възникване на събитие на един от трите входа съпровожда възникване на събитие и на останалите два, но с известно закъснение (0,1s - 0,2s). Изходите нямат функционална връзка с входовете, използват се само за индикация.
Целта е да се проследи на кой от трите входа най-напред е възникнало събитие, като съответния изход на контролeра се вдига в лог.1. Може и в нула, ако изходите преди възникването на събитието са активни, т.е. при възникване на събитие съответният изход изгасва.
За решение на задачата трябва да се използват стандартни логически функции, използвани в пpогpaмиpуeмите контpолepи. Първоначално си викам: я какви елементарни задачки-закачки дават в университета за любознателните студенти, а то се оказа, че не е така. Въртях разни SR и JK тригери, но така и не измислих как да го направя. Пък ми стана интересно как може да се реализира радачката. Имам на разположение и кoнтpoлеp Cимaтик, на който може да изпитам логиката. Сигурен съм, че решението е елементарно, но за хора, които им се е налагало да си блъскат мозъка в решаването на подобни логически задачки. Моля за помощ за решаването на задачката.
|
| Вто Окт 09, 2012 10:57 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
 Re: Логическа задача, моля за помощ.
Не знам как се прави това с програмируем контролер, но тази функция може да се получи с най-прости логически схеми: 3x3-входови елемента И-НЕ се свързват така, че всеки от входовете на системата е свързан към определен логически елемент. Изходът на всеки елемент е свързан към свободните входове на останалите. Като постъпи единица на един от входовете логическият елемент сменя изхода си в нула и забранява останалите. Всъщност, схемата е доразвитие на обикновения RS-тригер, но с 3+1 състояния.
|
| Вто Окт 09, 2012 11:36 pm |
|
 |
|
radolin
Ранг: Форумен бог
|
Ти като казваш логически контролер и Симатик, за какво точно решение питаш. Да не ти трябва нещо с Ladder logic?
|
| Сря Окт 10, 2012 8:48 am |
|
 |
|
charlim
|
БатеВаньо, много ти благодаря за съвета с логическите елементи NAND - схемата ще работи. Рано сутринта се заех с начертаването на схемата, която е предстравена на асистента за одобрение. Възхитил се той от замисъла, и казал, че ако успее да превърне функционалната схема в ладер, ще осбободи студента от първите два изпита. Та въртял-сукал моя приятел, ма не направил нищо. Казал му асистентът, че му дава втори шанс, ако измисли схемата с SR или RS тригер, и там нишо Та сега питането поне и аз се затрудних с ладера, да питам как да стане? Пък за SR тригера са още по-неясни нещата. Както се досещах още в началото, има някаква уловка в цялата задачка 
|
| Сря Окт 10, 2012 11:55 pm |
|
 |
|
radolin
|
Признавам, че не съм никакъв ладер програмист и може да пропускам нещо. За каква уловка говориш? На мен задачата ми се вижда точно на ниво въпрос към студент.
Прилагам евентуално решение. Последователно на всеки вход за свързани инвертирани изходите на другите два. След поява на първия сигнал, другите два биват блокирани и съответно си остава активен само един изход.
|
| Чет Окт 11, 2012 1:14 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
Абе @charlim, този твоя приятел да седне и да попрочете нещо. Схемата е елементарна и дали ще се направи с NAND-ове или тригери е просто въпрос на изразни средства. А асистентите и те не пасат трева. Каквото и да му подскажем тук, ако той не го разбира и не успее да го обясни, няма да освободи изпитите. Според мен по-важно дори от изпитите е да научи нещо. Иначе, тези 4 - 5 години ще са просто загубено време.
|
| Чет Окт 11, 2012 6:54 pm |
|
 |
|
charlim
|
БатеВаньо, напъно съм съгласен с теб, но всичко го правя и от мой интерес. Съставял съм няколко сложни алгоритми за управление, но ей такива елементарни неща и мен ме ошашавят първоначално. Но едно е да познаваш добре процеса и по пътя на логиката да сътвориш нещо, друго е задачата да ти е зададена чисто теоретично, т.е. няма практическа насоченост. Тва е като да ме питаш за производна как да реша, ще се справя, но за намирането на корените на биквадратното уравнение ми се наложи да ползвам зелените четиризначни таблици, в краен случай симулирам функцията и гледам, понеже съм позабравил теорийката. Тъй че, се извинявам, ако с въпросите ми съм сасегнал достойнството на някой.  Даже ей сега се сетих, че като начертая схемата в степ-а във формат ФБД, лесно мога да я превърна в ладър 
|
| Чет Окт 11, 2012 9:17 pm |
|
 |
|
zaphod
|
условието ти е обяснено ужасно, разбрах го по схемата , не по описанието на задачата. с микроконтролер обаче това е тъпо, там схемата с нандовете ще е много по-сложна за реализиране, отколкото просто да проверяваш един след друг трите входа, и когато някой стане 1, просто СПИРАШ проверките и сетваш изхода.
|
| Пет Окт 12, 2012 8:08 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
И аз като колегата не разбрах от писанието ти какво се иска, но явно други колеги са разбрали. Задачата е елементарна, аз уловки не виждам ако ще и с лампи да го реализираш, ама може под уловка да се има в предвид нещо което просто трбява да го знаеш ...та последно какво е нужно да стане, трябва ти реализирано с тригери, с релета или ..... За контролер няма да се прави по този начин, там в зависимост от контролера бих го сложил на прекъсване, и цялото нещо е 5 реда ... Имам спомени навремето, ама то са минали кажи речи 20 години, правех дипломни работи, та ми се налагаше да рисувам някакви такива схеми и да описвам на някакви езици .. ладер ли беше ебеш ли мама му, само помня че едната клиента се казваши Лидия и "говореше" френски  Но иначе по същество, аз не бих му казал на тоя юнак нищо, те такива ми идват за работа, с дипломи, отличници ... жална работа, хем аз не ги вземем да проектират а прости неща да правят .... да ама не.
|
| Съб Окт 13, 2012 12:33 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|