|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:44 am
Помощ за повреден осцилоскоп PDS5022S
| Автор |
Съобщение |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
 Помощ за повреден осцилоскоп PDS5022S
Здравейте любители на тъките жички, моля за помощ с повреден осцилоскоп OWON PDS5022. Историята е следната: ден -1 аз го включвам той работи и всичко е ОК, ден +1 аз го включвам той не ще. Екрана свети и само толкоз, кьорав пиксел не се явява по него. Вътре в него има: платка  , и дисплей тип "EDMGRB8KMF"  Това което успях да разгадая по платката е следното: има бързо двуканално АЦП+SPARTAN+ARM, АЦП-то и SPARTAN се грижат за хамалската работа а ARM-a се занимава с дисплея. Проверих всички видове стабилизатори които успях да открия по платката за изработване на различните захранвания - според мен всичко работи според дейташита им. Като натискам копчета и връткам врътки - електрониката реагира защото има един реленца по входовете които се чуват да тракат. С друг осцилоскоп проверих сигналите по всички чипове и констатирах, че вървят сигнали БОЛ. От ARM-a към LCD-то върви здрава комуникация по един лентов кабел + захранването към него. Натисках и почуквах навсякъде по платката и LCD-то, за друго не се сетих, ефект никакъв! Съмнявам се, че LCD-то е скапано . Въпроса ми е как да го проверя дали наистина е повредено. Ще съм благодарен за всякакви идеи!
|
| Съб Ное 17, 2012 12:20 am |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
 Re: Помощ за повреден осцилоскоп PDS5022S
А подсветката имали захранване ток течели ? ако има достъп въобще да се измери . ПП Пак съм чел между редовете 
Последна промяна Наско на Съб Ное 17, 2012 10:34 am, променена общо 1 път
|
| Съб Ное 17, 2012 9:59 am |
|
 |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе той казва, че свети... Не е невъзможно и дисплеят да е гръмнал, особено щом мърдат сигналите до него. Аз съм успявал да гръмна един бит от 6-те за червения цвят на дисплей без никакви ексцесии, т.е. електростатично съм му zap-нал гейта, явно има такива без особена защита. Но това са само предположения де. По-вероятно ми се види да е куплунгът/кабелът към дисплея.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Ное 17, 2012 10:25 am |
|
 |
|
forest_gump
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Гледах го тоя кабел куплунг с две лупи едновременно нищо скапано не видях по него. Снощи чоплих пак до късна доба, забелязах една много тънка хоризонтална черта на дисплея, дебела е може би около 2-3 пиксела която се появява в средата на дисплея 2-3 секунди след като включа захранването (навежда ме на мисълта, че все пак нещо влиза в него като сигнали). Направих и друг тест - при включено захранване разхлабих куплунга към дисплея и го размърдах (вкарвах и изкарвах  ) реших, че повече от това няма какво да му направя и резултата беше, че се засветяваха различни области на случаен принцип по дисплея без да се появи смислена информация.
|
| Съб Ное 17, 2012 10:56 am |
|
 |
|
tgi
|
Е това с купунга на живо (освен дето е бая риск за пушеци) говори по-скоро в полза на липсващ/умрял сигнал и може би здрав дисплей.
Сигналите LVDS ли са или паралелни? Не можах набързо да намеря данните на дисплея ти, ако му откриеш datasheet-а (или чипа на платката който води към куплунга) ще може да се разбере доста.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Ное 17, 2012 12:27 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
може ли да сложиш (нейде) по-детайлна снимка на платката
|
| Съб Ное 17, 2012 2:22 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Преди време имах подобен случай с един дисплей, оказа се че му липсват едни -20V. Не знам дали този е такъв, но все пак провери захранванията.
|
| Съб Ное 17, 2012 4:07 pm |
|
 |
|
relsys
|
Аз го имам същия скоп. Мисля, че все още работи.  (не съм го ползвал скоро) Но преди около година мисля беше, послзвах го всеки ден... и при едно от пусканията... на дисплея се появиха едни хоризонтални черти... половината информация я има, половината не. Почуках го като стар телевизор - все че се оправи. Мисля, че още един-два пъти ми го е правил този номер.
|
| Съб Ное 17, 2012 5:53 pm |
|
 |
|
forest_gump
|
|
| Съб Ное 17, 2012 7:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
трагедия...
според мен има 2 варианта: 1. АРМ-а 2. дисплея
със скопа трябва да върви СД. качи го софтуера и виж дали скопа се обажда по USB-то, дали можеш да свалиш осцилограма и т.н. ако работи, значи дисплея.
ако е дисплея, провери първо по керамичната дълга платка за отрицателни напрежения. ама къде и какви... никой не знае. нема страшно - все още се намират такива дисплеи за <$100
обаче ако е АРМ-а, ще е сложно. като гледам как е поена платката, все едно ТНТМ - на ръка в някой гараж. самата платка също търпи критика, поне от тези неясни снимки. може да пробваш да презапоиш РАМ-а и флеша, и без това са ужасно запоени. АРМ-а май ще ти е по-труден. гледам, че има някакво куплунгче без пинове, вероятно е JTAG-а. ако имаш опит и подходящ хардуер, може да му се пойне една рейка и през JTAG-a да се види кое не работи, но надали ще ти е във възможностите.
провери първо със софтуера дали се обажда, после ще го мислим нататък
|
| Съб Ное 17, 2012 10:58 pm |
|
 |
|
forest_gump
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: трагедия...
според мен има 2 варианта: 1. АРМ-а 2. дисплея
със скопа трябва да върви СД. качи го софтуера и виж дали скопа се обажда по USB-то, дали можеш да свалиш осцилограма и т.н. ако работи, значи дисплея.
ако е дисплея, провери първо по керамичната дълга платка за отрицателни напрежения. ама къде и какви... никой не знае. нема страшно - все още се намират такива дисплеи за <$100
обаче ако е АРМ-а, ще е сложно. като гледам как е поена платката, все едно ТНТМ - на ръка в някой гараж. самата платка също търпи критика, поне от тези неясни снимки. може да пробваш да презапоиш РАМ-а и флеша, и без това са ужасно запоени. АРМ-а май ще ти е по-труден. гледам, че има някакво куплунгче без пинове, вероятно е JTAG-а. ако имаш опит и подходящ хардуер, може да му се пойне една рейка и през JTAG-a да се види кое не работи, но надали ще ти е във възможностите. провери първо със софтуера дали се обажда, после ще го мислим нататък |  |  |  |  |
Дедо върха си  , връзката по USB бачка перфектно, чете сигнали и всичко си работи нормално, остава само дисплея да е скапан.
|
| Нед Ное 18, 2012 7:35 pm |
|
 |
|
tgi
|
Премигването като му мушкаш кабела на живо говори по-скоро за лоша връзка някъде. Като гледам тънкия лентов кабел я някоя сгъвка по него, я връзката му с куплунга от някоя от двете страни... опитай да го прозвъниш без да местиш нищо от неработещото положение, би трябвало да видиш кофти връзка (ако "без да го местиш" е постижимо, макар и на челна стойка  ).
|
| Нед Ное 18, 2012 8:00 pm |
|
 |
|
forest_gump
|
tgi, кабела го звънях но беше изваден от куплунзите, прибора ми и е с доста дебели сонди и няма да стане за куплунзите, но за утре ще взема едни игловидни сонди и ще пробвам с тях. Почнах да си бера кахъра как ще се препоява това чудо ако се наложи, нямам никаква екипировка за финни спойки, не съм мръднал и милиметър повече от DIP и SIL корпусите 
|
| Нед Ное 18, 2012 8:08 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ако ти трябва нещо да припоиш мини при мен и ще го пойнем.
|
| Нед Ное 18, 2012 8:25 pm |
|
 |
|
tgi
|
Аз на моя на пипалата най-брутално му запоявам карфици за да пипам по малки точки, всъщност повечето време си стои с тях. Което не значи, че и така ще можеш да бръкнеш навсякъде де, но трябва да намериш начин да прозвъниш връзката открай до край, най-вероятно е тя. Ако можеш да видиш от кой крак на чипа до някъде вътре по платката на дисплея, това за всички връзки. Тоя черен екран навява на мисли за липсващ клок или синхронизации (ако си с паралелен интерфейс, ако е LVDS една от групите стига да е прекъснала също).
|
| Нед Ное 18, 2012 9:21 pm |
|
|