|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:28 am
Превключване между няколко Pt100
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Превключване между няколко Pt100
Трябва да сваля темп. профил на една шашма и съм се спрял на Pt100. Проблемът с нея е обаче как да комутирам между няколко (8 например) сензора.
Мислих една схемична с 4051 и трипроводно свързване на сензора, но не ми харесва, въпреки, че ще добавя компенсация за съпр. на проводниците , защото съпротивлението на 4051 (около 50 ома)се добавя към това на сензора...
Другия вариант е с реленца- няма да ми е проблем скоростта, нито щракането, но ... ако мога да ги превключвам по някакъв електронен начин- добре дошло.
Някой да е копал в тази посока или да има конструктивна идея?
_________________ Хайде де!
|
| Съб Яну 19, 2013 1:41 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
 Re: Превключване между няколко Pt100
с SSR?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Яну 19, 2013 2:43 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
SSR ?= Solid State Relay Ако "да"- това е на практика триак с драйвер => абсолютно неприложимо.
|
| Съб Яну 19, 2013 2:53 pm |
|
 |
|
BONGO
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 1:06 am Мнения: 161 Местоположение: Нова Загора
|
Не е точно това....  Виж CPC1008, ако ти вършат работа - имам няколко....
|
| Съб Яну 19, 2013 3:09 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Да - има и аз съм се заглеждал по тия "солид релета". Обаче и мене нещо ме съмнява да се получи. Дан, а също съм се замислял за 4051 но все се отказвам щото не ми се е налагало повече от 3 да правя. Обаче - ако ще е трипроводна, ще трябва и масата да я прекараш през мултиплексора - така ще имаш равно съпротивление (най-вероятно) и на трите, от там на сетне самата трипроводна схема ще игнорира съпротивлението и на трите "проводника". Лошото е че няма да можеш само с 1 или 2 4051 да минеш - ще трябват няколко. Предполагам че си правил разни неща досега но един съвет от мен - масата на термодвойката да е с минимално съпротивление към масата захранваща exciter-а - демек от една точка вземаш маса за ОУ-то и червата покрай него и от същото място и за датчика. Ако щеш вярвай ама микроволти повдигане на масата оказват влияние.
|
| Съб Яну 19, 2013 3:39 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
С 4051 се утепава. Единият край твърдо на маса, за другия край ( токовият ) слагаш 2 броя 4051, за напрежителния - 1 брой. Общо 3 бройки мултиплексор. Така съм правил до 20 сензора да се въртят.
|
| Съб Яну 19, 2013 3:45 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Малко офтопик  Някъде средата на 80-те във фабриката дето работеше баща ми, правиха една система за управление на пещи - 4 тунела по 100 метра с по 60 термодвойки на всяки ... Та тогава мултиплексорите от сорта на 4051 са били мираж. В крайна сметка още имам чанти пълни с български рид релета  Бяха едни гигантски платки (50х40см) с безброй реленца по тях 
|
| Съб Яну 19, 2013 4:39 pm |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
Едно време бях вземал от Комет това http://store.comet.bg/bg/Catalogue/Product/22648/ , но съм начинаещ и ми се видя сложно и нищо не направих с него  . Може да разгледаш и разни applications от сайта на производителя http://www.smartec-sensors.com/С това май може да се елиминира влиянието на проводниците ( мултиплексорите).Само дето преобразува съпротивлението в честота ли , ширина на импулса ли беше не помня.
|
| Съб Яну 19, 2013 5:53 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
+1 Ако през 4051 превключващ напреженовите изводи не тече ток - няма значение, че съпротивлението му във включено състояние е 50 ома ... В токовата верига съпротивлението също не оказва влияние, защити генератора на ток който се превключва към отделните сензори ще "прекара" необходимия ток въпреки тези 50 ома.
|
| Съб Яну 19, 2013 8:02 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не четох в подробности предложенията дотук но ако слагаш аналогови ключове ги прави да превключват ток, не "напрежение" - във втория случай вкарваш целия температурен дрейф на ключа в измерването. А ако ще превключваш ток можеш и с диоди да го направиш или както ти се види удобно. Релета чак не ти трябват, за SSR че е бисер да бъде предложено вече и сам си разбрал.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Яну 19, 2013 8:49 pm |
|
 |
|
dan
|
Каква е идеята на токовия край да слагам два 4051?
|
| Нед Яну 20, 2013 2:04 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Защо два, може и само един. Идеята е генератора на ток да ти е един и същ за всички сензори и да го превключваш към "активния" сензор в момента на измерването. Т.е. схемата е примерно стабилизирано "+" захранване - генератор на ток (със заземен товар) - мултиплексор (с вътрешно съпротивление 50-100 ома (не оказва влияние)) - Pt100 сензор - маса. Разбира се можеш да навържеш всички сензори последователно и пак да минеш с един общ генератор на ток, но това решение лично не ми допада, тъй като при прекъсване на един от сензорите спират да работят и останалите. Това не го разбрах. Ако през ключа НЕ тече ток - съпротивлението му (и стойността му в зависимост от входното напрежение и температурата) не би трябвало да оказват влияние, щото пада върху него ще е 0V (при ток 0), нали така? Това касае другите 2 мултиплексора, които мерят пада (напреженово) върху сензора при трипроводното свързване.
|
| Нед Яну 20, 2013 2:59 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Домързя ме да го начертая като хората, но идеята се вижда.
|
| Нед Яну 20, 2013 3:38 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Температурният дрейф на ключовете е значим когато са затворени, т.е. когато през тях тече ток. Ако превключваш "напрежение" (в крайна сметка винаги превключваш ток, напрежението не може да се превключва, но разговорно казваме така в смисъла, в който го разбираме), сензорът - да кажем 2-3 кила - и ключът са свързани последователно и през тях тече един и същ ток. Ключът като нищо може да си промени съпротивлението два пъти върху целия температурен обхват; ето ти 10 че и повече ома промяна, на 1 кило това си е вече 1%. Но може би ти искаш не да превключваш тока през сензора а към някакъв по-високоомен вход, тогава тая грешка ще е по-малка, навярно може да се докара до незначителна. Вярно, че тук сигналите са безкрайно бавни и може и така. [edit] Баш както си го нарисувал няма да стане, входният ток на тия усилватели е съпоставим с leakage тока на ключовете. Някакви резистори от + входовете към маса все ще трябва да сложиш. [/edit] [edit2] А R/2 какво е? ОК, добре де, загрижил си се за входния ток все пак - ама имаш по-сериозни грижи от тая свързани с него и ключовете [/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Яну 20, 2013 3:46 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Идеята е да се използват усилватели с МОС транзистор на входа, при които входния ток е нано ампери (та и по-малко) и директно влиянието му може да се пренебрегне при толкова нискоомни вериги (50-400 ома на сензора). Вярно е, че чисто теоретично има грешка в следствие на не-нулевите входни токове на усилвателите, но тя на фона на точността, която може да се извлече от Pt100 (та и Pt1000) може спокойно да се пренебрегне ... (смятал съм я на времето) Ако виждаш проблем - дай да го коментираме. Все пак идеята е да дадем някаква насока на DAN ...
|
| Нед Яну 20, 2013 3:54 am |
|
|