|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:40 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
dexterJr
Ранг: Новодошъл
|
 управление на товар с uC
Привет, направо на проблема. Правя си едно управление с микроконторлер и имам два свободни пина които искам да направя на изходи, за да управлявам различни товари. В конкреният случай е реле което се управлява по маса. искам да го нправя малко по универсално зада не се налага да правя платки всеки път. Идеята ATTINY85-то да може да управлява товари(индуктивни) с ток до 1 1,5 ампера, като да може да управлява по + и по маса. т.е. в единия случай да прекъсва масата в другия положителния край. Прилагам една схема и моля за коментар Q1 управлява L1, като D2 е за защита от индукивността, на прав път ли съм Q2 и L2? VCC12 e 12 волта VCC e 5 волта от пиновете на контролера в кола мисля да го ползвам за VCC12 може и да е малко повече
|
| Сря Май 01, 2013 7:48 pm |
|
 |
|
dexterJr
|
 Re: управление на товар с uC
никой?
|
| Пон Май 06, 2013 11:26 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
значи, всеки има различни разбирания за кое е добро и кое лошо. аз бих направил следните забележки: 1. една схема освен вярно свързана, трябва да бъде и вярно начертана. има разлика между тия две понятия. би било добре да помислиш за подобряване на второто, преди да излезнат някакви потенциални проблени от първото. 2. в момента използваш същата линия по която ти е индуктивния товар L1 за управление и на Q2. това мисля никак не е препоръчително. 3. R6 и R10 аз бих ги направил по 100к,, просто по някакво вътрешно чувство, а R7: 5-10к. иначе току виж ти се замислил процесора като включиш Q1 с малко по-големичък товар  по принцип казано, дори и при N-канални фетове, по-добре е да го управляваш към маса и с пулъп, отколкото съм сигнал и с пулдаун. 4. не съм ги следал параметрите на фетовете и диодите, които си избрал. надявам се да са подходящи за целите ти. при индуктивни товари особено внимание обърни на тока и скоростта на диодите. това са моите забележки на пръв поглед, някой друг сигурно би могъл да добави още. дано са ти от помощ
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Май 06, 2013 12:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами ... не съвсем, D2 в този вариант не обира пиковете в-у Q1. Не е ясно искаш да управляваш два изхода независимо, един с + а друг с маса, или искаш превключващ изход, който може да е или + или маса. И в двата случая запушването на Р каналния може да ти е проблем, с драйвер ще ти е по-лесно.
п.с. .. сега видях D1 .... колегата горе е прав за чертаенето на схемите.
|
| Пон Май 06, 2013 12:16 pm |
|
 |
|
dexterJr
|
Благодаря за коментарите 1. Приемам забележката, макар ида не съм много на ясно какво трбва да подобра на чертането (така виждам двата транзистора да са в една посока, диодите да си личи, че са в паралел на товара и конектора е излишен за целта на демонстрацията 2. Може ли малко повече информация по тази точка? в началото гледах 2 схеми за управление на товар с мос (N,P) и ги обединих в една, ако говорим за релета (не мощни ел. магнити) проблем ли е? 3. за R съпротивленията ще пробвам с предписаните стойности. за N каналните ако съм те разбрал, правилно при липса на сигнал от контролера няма ли да захранвам консуматора заради пулуп-а (нежелан ефект)? 4. Параметрите на трансисторите са на око, диодите шотки 100v 1A
ToHu: "два изхода независимо" - т.е. да мога да си закача ен-наброй консуматора на 1 пин, и като му подам единица да включва и двата типа, като едния е управляван по + другия по маса. П.С. Ще преработя схемата
|
| Пон Май 06, 2013 7:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
С оглед че го чертаеш в протеус колкото и да се мъчиш няма да докараш читаво изглеждаща схема, просто протеуса е ужасен за чертане, но и с него може да се докара доста по читаво. Иначе .. подредба, обикновенно, схемите се чертаят от ляво на дясно, т.е. от ляво ти е вход от дясно изход. След това диодите които са за защита от пренапрежения се чертаят в близост до комутатора или до товара, и то по начин по който да става ясна функцията му само с един поглед .. абе като цяло ти е доста объркана схемата. Относно запушването на Р каналния, имай в рпедвид че особенно при комутация на индуктивни товари може да имаш проблем както с отпушването така и с запушването.
|
| Пон Май 06, 2013 7:23 pm |
|
 |
|
dexterJr
|
така схемата, по-четлива ли е? П.С. Симулацията не може да запали L2. Не мога да отпуша Q2 за Q1 на дрейна по малко от 10V не мога да докарам
|
| Пон Май 06, 2013 9:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Така е малко по четливо да. Значи най-вероятно не може да свалиш достатъчно гейта на Р каналния защото там ти е лампата, съответно той не се отпушва.
|
| Пон Май 06, 2013 10:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тия твоите транзистори ги няма в моя протеус, така че е или от проговете на отпушване, или от съпротивлението което си дал на лампите. Ето това с тия трназистори, което схематично е същото като при теб работи, е разликата е в управлението на N каналния, и ме домързя да слагам диоди. Но както и по горе се писа, такова управление на Р каналния не е добра идея, най-малкото повреда в N каналния или проблем с неговия товар може да доведе до отказ и при управлението на Р каналния. Да речем че товара е дал на късо, хем ще прецака N каналния, хем Р каналнияникога няма да се отпуши.
|
| Пон Май 06, 2013 10:28 pm |
|
 |
|
dexterJr
|
Благодаря. Оправих си симулацията този транзистор Q1 който бах подбрал за модел на симулация имаше максимален ток 0.2А а крушката е 0.5А. Смених модела с IRFR014 и работата заспа. Както го материялизирам (каква дума) ще се похваля ако работи, ако ли не - жалко
|
| Чет Май 09, 2013 8:45 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ще работи, но отново, тази схемна реализация не е за препоръчване, ползвай два пина, или допълнителен транзистор/оптрон каквото имаш за да управляваш мосфетите. А като цяло ако очакваш индуктивни товари, особенно ако искаш да им правиш PWM за Р каналния, че и за N, горещо препоръчвам да позлваш драйвери, това е най-лесно, иначе може и дискретно да си го направиш ама ... Не забравяй че гейта, особенно на мощните транзистори е сериозен капацитивен товар.
|
| Чет Май 09, 2013 11:56 am |
|
 |
|
dexterJr
|
 ами в момента единия от краката управлява едно моторче с PWM вече 6 месеца работи, в колата (малко ми е куц ПИД алгоритъма че с една тини13 го правя и понякога се разколебава, но това е от софтуера) единствения проблем е, че диода ми грее малко повече. сега го правя с тини85 да има повече място за кода. За това имам отделна тема, сега искам едни релета да управлявам, но ако утре се наложи друго (то пак релета) да си имам изходи и да не преправям платката 100 пъти. П.С. бях се заиграл с едни драйвери на макетната платка, но нищо не стана, затова минах на транзистори управлявани на логическо ниво. до 10А на DS капацитетите май не са толкова големи. Нагоре съм съгласен че си трбват
|
| Чет Май 09, 2013 12:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Зависи от две неща, техологията на транзистора и .... честотата с която клатиш. На ниски честоти не се забелязва, но при високи може изобщо да не стигне времето да отпушиш транзистора и ще имаш едно страшно греене. Примерно IRF610, при 10 V на гейта иска заряд от 1.8 nC което ако ако пина ти дава 10 mA са почти 200 nS, при 1 Mhz това ти е 20% от импулса, и още 20 при запушване .. 40% от времето транзистора ще ти е в преходно състояние, т.е. там няма да е като ключ и загубите ще са далеч от тези при напълно отпушено състояние. Но дори при по ниски честоти отново има проблем. Отделно че изхода не е точно генератор на ток, така че времто за заряд/разряд ще е по-голямо. Затова и се слагат драйвери които да дават 2-3 А което ти гарантира бързо отпушване/запушване.
|
| Чет Май 09, 2013 2:57 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
То ПИД алгоритъма няма как да е куц -> или е куцо реализирането му, или не са подбрани правилно коефициентите.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Май 31, 2013 11:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
[/quote]То ПИД алгоритъма няма как да е куц -> или е куцо реализирането му, или не са подбрани правилно коефициентите.[/quote] Най-често и двете 
|
| Съб Юни 01, 2013 12:30 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|