| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Помощ за ремонт на едно захранване
Скапа се захранването на контролера на една машина, трябва спешно да го оправя. Схемата е с TOP244P по даташита само има добавено едно съпротивление от 5 пин (D) към трафа всички други крака са на маса. Та това съпротивление се разцепи и също и чипа. Намерих в един китайски форум че стойността му е 0.39 ома, по нито една схема в нета го няма там, ама тука е сложено. Има ли причина да се скапат тия работи или просто им е дошло времето. Гледам в Комет го имат чипа ако го сменя трябва ли да сменям и диодите, на мерене уж са здрави, кво друго да проверя.
|
| Съб Юли 06, 2013 6:05 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Помощ за ремонт на едно захранване
А трафа кака е? Сменял съм "цъфнал" TOP220 ама знам от кво беше цъфнал. Имаше и карантия нацъфтяла, ама бяха измили машината с водоструйка и работата беше ясна  Сменяй смело а като пускаш сложи една прозрачна купа отгоре да не те удари някой шрапнел и гледай ко стаа 
|
| Съб Юли 06, 2013 6:17 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Аз преди мнооого години като правех първите си експерименти с ключови захранвания на 220 волта след известен набран опит се криех под масата като включвах  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юли 06, 2013 6:20 pm |
|
 |
|
michev
|
Това би трябвало да е схемата му.
|
| Съб Юли 06, 2013 6:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
принципно не му трябва това съпротивление -> смени чипа и сложи жичка на мястото му. някаква кръпка е, явно трафа не са го намотали много добре. ако можеш смени диода и трансила, може и с крака да сложиш, хем да се охлаждат през тях. хубаво е и двата диода да са маркови (тези са сложили ON), диода трябва да е бавен 4107 смени и електролита. задължително 400V и с по-дълъг живот.
схемата е правилна. тази част от снимката изглежда грамотно направена. аз бих дръпнал тантала по-далеч от тая писта към трафа. за да гори тоя чип или е влязла гръмотевица (по-високо напрежение), или трафа е пукнал между някоя навивка.
|
| Съб Юли 06, 2013 7:26 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ама трафа ако е пукнал, събитето "цъфтеж" пак ще се случи. Не знам как може да се провери обаче.
|
| Съб Юли 06, 2013 7:57 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Трафа надали е пукнал... НО оптрона провери задължително ! ! !
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Съб Юли 06, 2013 8:06 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Съпротивлението изглежда е сложено като бушон, не че ги е било еня за пистите да не изгорят но някакви изисквания ако е трябвало да покрива.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юли 06, 2013 8:22 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Ей Мичев супер си, от къде изкопа схемата. Трафа изглежда добре и дано си читав. Има ли вероятност някаква да е пуснало повечко напрежение и да е заминал и контролера. Направо ще сменя всичко преди трафа а? Оптрона мога ли да премеря без да го махам или и него да сменям?
|
| Съб Юли 06, 2013 9:03 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е ако искаш да си сигурен, смени всичкото полупроводник - диоди, оптрони и т.н. Така вероятността да ти трябва щит при пускането ще е минимална  На мене също ми мина оптрона през ума, ама не знам дали топ-а нямаше защита против подобно събитие.
|
| Съб Юли 06, 2013 10:25 pm |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Чувал съм, че импулсни захранвания се тестват през последователно свързана 100-ватова лампичка.... така вероятноста за гръм е по-малка  Това от телевизионни техници.
|
| Съб Юли 06, 2013 11:44 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Ако помня добре, едновремешните телевизионни искаха товар, щото FlyBack, и си трупа напрежение докато пукне. С телевизори не съм се занимавал почти никак, но болшинството днешни средностатистически флайбеци вече нямат проблем с това. Или минават в "хълцащ" режим, или нещо от сорта. За конкретното - нямам идея. На пералнята ми е с такъв чип, неизолирано, но трафччето предаде богу дух и го побългарих с обикновен трансформатор и линеен стабилизатор, защото трафче така и не намерих - продаваха ми цялата платка на цена колкото пералнята.
|
| Нед Юли 07, 2013 3:05 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Няма читав начин да го провериш дали е здрав без да го свалиш. Давай както те посъветваха - смени го направо с нов, така ще е най-лесно и сигурно... Също много ценен е съвета за лампата - аз специално работя с 200Вт - в 99.5% от случаите спасява от летящи осколки...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Нед Юли 07, 2013 10:49 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Не е за товар а против покутевици  -
|
| Вто Юли 09, 2013 11:49 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Взех чипа но другите полупровадници в Комет ги няма. Оптрона е в някъв мини DIP корпус с 4 крака пише само SP3/337 Трансила е SMD 421/U1J Диода е SMD 225/200A ама нали Дедо каза може 4107. Има ли някой представа къде да видя някви параметри за оптрона и трансила щото гугъл нищо не казва.
|
| Сря Юли 10, 2013 12:40 am |
|
|