Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Въпрос относно кондензатор в DC верига 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Въпрос относно кондензатор в DC верига
Имам следният въпрос:
1. имам показаната на картинката схема, интересува ме в това положение кондензаторът може ли да работи без да има опасност за работата му?
2. При изключване на S2 и включване на S1 кондензаторът ще се зареди ли до номиналният му волтаж?
3. При изключване на S1 и включване на S2 в моментът на включване волтажът през веригата ще бъде: Vbat1+Vbat2+Vc ?
4. При вече включена верига през S2 системата след 30сек. спира да върти двигателчето(в случая ползвах вентилаторче за РС на 12V), защо при условие че всеки един от елементите е зареден и подава по 3,7V или общо 7,4V?
5. Ако сложа диод паралелно на кондензатора дали двигателчето ще продължи да се върти с 7,4V?
Ако на някой му се струват елементарни въпросите, моля да ме извини но ми е интересно и искам да го разбера.

Прикачени файлове:
Untitled.png
Untitled.png [ 6.12 KiB | Прегледано 2913 пъти ]
Пон Юли 08, 2013 11:41 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Въпрос относно кондензатор в DC верига
Това да не е някаква задача от поправителен изпит в някой техникум?Ако я имаш наистина направена постановката какво ти пречи да измериш напреженията за които питаш с мултиметър?
Кондензатора ако е наистина 5.5в ти го зареждаш с по-високо напрежение и с обърнат поляритет.
Изобщо кажи какво искаш да направиш да ти кажат как да го направиш.

Пон Юли 08, 2013 12:41 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

1. Вероятно не...
2. Ще се зареди до Vbat - Vdf (напрежението на батерията(в случая двете) минус пада на напрежение в диода - обикновенно 0.9 волта)
3. Волтажът през коя верига? тука нещо не схванах...
4. Двигателчето спира защото спира да тече ток през веригата. Тогава кондезаторът вече е "зареден" и няма как повече да тече ток. Върти се само 30 секунди защото кондензатора се "дозареждат" тия 0.9 волта.
5. Отговора е подобен на точка 2.

Поляризираните кондезатори затова имат + и - за да се връзват съответните поляритети на съответните клеми. Ти си го вързал там като някаква батерия?!?! Ако искаш от 7.4 волта да направиш 12 .... не е това начина.

едит : засекли сме се с колегата :)

Пон Юли 08, 2013 12:48 pm
Профил ICQ

stealthhack написа:
Имам следният въпрос:
1. имам показаната на картинката схема, интересува ме в това положение кондензаторът може ли да работи без да има опасност за работата му?

Ако правилно разбирам, че кондензатора е 1uF с работно напрежение 5.5В - отговорът е НЕ - защото когато S1 e затворен кондензатора ще се зареди с 3.7В+3.7В - 0,7В = 6.7В На практика ще изкара известно време зависещо от качеството на кондензатора, но не е редно...
stealthhack написа:
2. При изключване на S2 и включване на S1 кондензаторът ще се зареди ли до номиналният му волтаж?
Отоговорът е в предния въпрос
stealthhack написа:
3. При изключване на S1 и включване на S2 в моментът на включване волтажът през веригата ще бъде: Vbat1+Vbat2+Vc ?
Това ще е напрежението върху М, ако под Vc имаш предвид напрежението на заредения кондензатор....
stealthhack написа:
4. При вече включена верига през S2 системата след 30сек. спира да върти двигателчето(в случая ползвах вентилаторче за РС на 12V), защо при условие че всеки един от елементите е зареден и подава по 3,7V или общо 7,4V?
Вентилатора върти известно време (в зависимост от капацитета на кондензатора) докато той се разреди през М до напрежението на двете батерии - 7.4В. След този момент през кондензатора спира да тече ток и за това двигателя спира...
stealthhack написа:
5. Ако сложа диод паралелно на кондензатора дали двигателчето ще продължи да се върти с 7,4V?
За да върти двигателя на 7.4В кондензатора трябва да се даде на късо с ключ след като се разреди - в противен случай ако е диод то винаги ще имаш 0.7В върху диода и напрежението ще ти е 6.4В в/у двигателя. Ако сложиш диод в паралел на кондензатора - то тогава последния си губи смисъла... Сега стана ли ти по-ясно ?

Пон Юли 08, 2013 3:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Става въпрос за 1 фарад кондензатор. Мисля че иска да направи charge pump ама не е наясно как :) За да си върти фентилатора на 12 волта :) 7,4 + 5,5 = 12.9 волта ...

Пон Юли 08, 2013 4:02 pm
Профил ICQ

Баф... Незнам що реших че е написал 1uF... И се чудех как така го върти тоя двигател 30 секунди... :oops: :oops: :oops: А то било суперкап... ма това не променя много много нещата де...

Пон Юли 08, 2013 5:16 pm
Профил ICQ

Мисълта ми е за прилагане в електротранспорт, понеже вече цените на UltraCaps паднаха до поносими граници!
Имам намерение да се допитам до по-вещи от мен понеже имам намерение за конструиране на нещо подобно(виж снимката).
Целта е:
кондензаторът е последователно свързан на батерията, и като такъв на един електромотор ще му трябва време да го смъкне до 0V(да речем че кондензаторът е 2,7V 3000F).
Аз мисля така:
Батерия свързана последователно на кондензатор го дозарежда(виждам кондензаторът като батерия вързана последователно на останалите акумулатори) до 2,7V + 48V (да кажем че са 4 акумулатора последователно свързани) = 50,7V.
Смисълът е:
При нужда доставяне на целият капацитет на акумулатора до достигане на волтажът на батерията(48V+0V). C*dV=I*t където C са фаради, а dV e падът на напрежение между 2-та полюса на кондензатора, I токът който се издърпва от кондензатора, t e времето за което ще се разреди!
След което понеже двигателят има възможност да регенерира, веригата може да се направи така че да се затваря само през кондензаторът.
Така виждам аз нещата!

Прикачени файлове:
Untitled1.png
Untitled1.png [ 54.32 KiB | Прегледано 2819 пъти ]
Пон Юли 08, 2013 6:30 pm
Профил
Аватар

Да ама в тази схема не е това идеята - тука хората целят да ползват кондензатора като буфер за регенеративно спиране и после като бууст на мотора при нужда. Тъй като неговото вътрешно съпротивление е много малко и може да поеме/отдаде по голям ток за кратко време отколкото акумулатора. Само че това дето е нарисувано на картинката въобще не е толкова просто, защото мотора не е някаква имагинерна чудесийка там. Тоя ключ не е някакво цк-ключе. Диода не е само диод (най вероятно). Всичко в тая картинка е само схематично за да е по ясно.

Пон Юли 08, 2013 6:47 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Да ама в тази схема не е това идеята - тука хората целят да ползват кондензатора като буфер за регенеративно спиране и после като бууст на мотора при нужда. Тъй като неговото вътрешно съпротивление е много малко и може да поеме/отдаде по голям ток за кратко време отколкото акумулатора. Само че това дето е нарисувано на картинката въобще не е толкова просто, защото мотора не е някаква имагинерна чудесийка там. Тоя ключ не е някакво цк-ключе. Диода не е само диод (най вероятно). Всичко в тая картинка е само схематично за да е по ясно.

Въпросът е че ефекта е постижим, с кондензатор вързан последователно на батерийте, то е ясно че говориме за силова електроника и всичко се преоразмерява за големи токове! ;)

Пон Юли 08, 2013 6:54 pm
Профил
Аватар

По принцип е възможно, но, не се обиждай, със знанията които показваш, скоро няма да можеш да го направиш.

Свързването на кондензатора последователно на батериите няма да е чак толкова лесно и просто. Може евентуално с няква релейна система да се реализира, обаче зареждането (регенеративното спиране), управлението на мотора и други подробности си е сравнително сложна система като цяло. Моторите обикновенно са тип BLDC трифазни(искат си специализирано управление). Има сигурно десетки други подробности дето сега не мога да се сетя.

Пон Юли 08, 2013 7:27 pm
Профил ICQ

А.... Какъв заек изкочи от храстите... То даже направо хипопотам... Човекът решил да прави електромобили... Еееех... Ако така ставаше като на тия картинки - всички щямхе да караме електромобили и компанийте нямаше да инвестират милиони в разработки и въпреки това да няма нищо читаво направено до момента... Като си помисля само електрониката която ще следи и управлява връщането на енергията от двигателя към кондензатора и ми настръхва козината, а какво остава за всичко друго... Освен да ти пожелая успех друго не се сещам...

Пон Юли 08, 2013 7:27 pm
Профил ICQ

Не съм тръгнал да го правя автомобила просто ми е интересно метода на реализация, виждал съм захранването да се прави с Buck/Boost конвертор за кондензатора вързан паралелно на батерията, но много усложнява системата и внася загуби.
Няма ли възможност кондензатора да е вързан постоянно в системата?
Eто нещо интересно на тази тема реализирано в US.
@Koleto излишен пост!

Прикачени файлове:
everpres.pdf [1.35 MiB]
228 пъти
Пон Юли 08, 2013 7:35 pm
Профил
Аватар

Ако можеше да се мине без Buck/Boost щяха да го направят без... Проблема е че може да дойде момент в който напрежението от генератора(мотора) не е достатъчно за зареждане на акумулатора и/или кондензатора. Тогава няма как да правиш регенеративно спиране. Колето поста му не е чак излишен - просто е малко по-саркастичен отколкото на теб ти харесва, обаче в този форум сърказма е неразделна част от доста от постовете :)

Пон Юли 08, 2013 7:54 pm
Профил ICQ

Как мога да изпълня buck boost схема с LT8705?
http://www.linearnews.com/press/LT8705/LT8705.html

Пон Юли 08, 2013 8:09 pm
Профил
Аватар

Като за начало изтегляш PDF-а на чипа и внимателно го прочиташ. При четенето ще възникнат много въпроси и почваш един по един да се опитваш да им търсиш отговора.Четеш, питаш .... Силова електроника не се учи за един ден и доста експерименти ще са ти необходими докато се научиш. Пожелавам ти успех ! :) Пробвай да си намериш учебника на Нед Мохан - има го из нета - ще ти даде отговор на доста въпроси.

Пон Юли 08, 2013 8:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща