|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:35 pm
| Автор |
Съобщение |
|
slav4opk
Ранг: Минаващ
|
 c++ chronometer
Здравейте , нов съм във форума и в програмирането на микроконтролери , за това ми е нужна малко помощ ! Имам за цел да направя устройство , което да ми вибрира джоба при достигане на дадено време ! За целта съм си написал простичък хронометър на c++ , но нямам никаква идея по какъв начин да въведа софтуера в микроконтролера , а след това контролера трябва да се свърже с моторче за вибрация на телефон и при достигане на определено време контролера да подава сигнал и моторчето да вибрира. Съвет , като цяло насока търся за да започна !
Мерси предварително !
|
| Сря Авг 21, 2013 1:34 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: c++ chronometer
Я го прати да го видим този софтуер!
|
| Сря Авг 21, 2013 1:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Много вероянто това което си написал няма да ти свърши работа.
|
| Сря Авг 21, 2013 2:16 pm |
|
 |
|
slav4opk
|
Знам , че няма да свърши работа , за това се обръщам към вас ! Мерси !
|
| Сря Авг 21, 2013 2:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Така, сега остава да кажеш как мислиш да въвеждаш времето, мислиш ли да имаш дисплей, то с епредполага че трбява да имаш, но пък ако е таймер с фиксирано време не ти е нужен. Изобщо какво трябва д астане, нормален хронометър ?
|
| Сря Авг 21, 2013 2:37 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
това само от 2-секунден поглед мога да кажа че не е код за микроконтролер. от това трябва да започнеш. детайли: кой микроконтролер, какво има закачено към него (бутони, дисплей, вибратор...), схема. от този момент може да се помисли за код. обикновено се пише на С, не С++. това дето си го постнал според мен е за уиндоус или нещо такова и май борланд или там както се казва сега компилатор.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Авг 21, 2013 3:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е то още от първия му пост е ясно че няма да стане и че е за РС, това му и писахме. Като гледам идея си няма за какъв контролер го иска, та най-добре първо да каже какво иска да направи.
|
| Сря Авг 21, 2013 3:06 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Това дето си сътворил е на .NET (c# конкретно) ... а не с++  ..
|
| Сря Авг 21, 2013 3:10 pm |
|
 |
|
slav4opk
|
Като цяло целта е контролера да е свързан към бутон и вибратор . 1. 5 сек. задържане на бутона стартира таймер - вибратора подава къс сигнал , че таймерът тръгва ! 2. Единично късо натискане на бутона записва изминалото време от старта на таймера до натискането на бутона 3. Единично късо натискане на бутона записва изминалото време от първия интервал до момента 4. Единично късо натискане на бутона записва изминалото време от втория интервал до момента 5. Когато времето , което преминава между две последователни натискания на бутона стане const зададена предварително вибратора подава продължителен сигнал . 6. Три последователни бързи натискания на бутона рестартира и спира таймера. Мога да си го представя , като софтуер , но не знам на какво да го напиша и по какъв начин да направя връзките - софтуер - микроконтролер , микроконтролер - бутон - вибратор ! Мерси 
|
| Сря Авг 21, 2013 3:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз сега като загледах кода, и съобщенията ми се струва че не го е писал той а го е копнал от някъде, ама чичко гугъл не е казал че това е С#, ама от къде да знае човека и аз не го познах, е винаги има вариант да е фен на чуждите езици, пък може оригинално да е испанец ....
|
| Сря Авг 21, 2013 3:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
А по въпроса със задачата, всичко е много добре, ама това зададено време от къде идва, там е въпроса, ако е хардкоднато, т.е. е заложено като константа в сорса е едно, ако трябва да го настройваш с бутони е друго, може да влиза и през РС, там трето .... та туова е интересното.
|
| Сря Авг 21, 2013 3:31 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами то лесно става - включва едно моторче (от вибратор на талафон) към слушалките на лаптопа и като има beep ще сработва моторчето. А лаптопа в една раничка на рамо и ей ти на устройството без много да се мъчиш как да му го вкараш. Пък ако се наложи повторно хардкодване на времето - лесна работа. В последствие може и някой по сериозна база данни за статистика да му се спретне. А да те видя как ше навреш Оракъл в пик12 а?
|
| Сря Авг 21, 2013 6:07 pm |
|
 |
|
slav4opk
|
Е как де ? Това питам !
|
| Сря Авг 21, 2013 10:23 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Сериозно .. задаваш въпрос ... на който никой няма да ти даде смислен отговор.... първо не уточняваш какъв контролер ще ползваш а искаш да му го навреш (софтуера) е няма как да навреш нещо дет не знаеш в кво ще го навираш. Айде да речем ,че почнеш с най великото постижение на науката PIC16F84  т.е. избираш за платформа Майкрочеп .После се започва как аджеба да почна с тях ... ами порови тука има доста теми за това .... и когато се снабдиш с необходимото желязо .. разбирай под желязо програматор , платка , схема , други чаркове .. .тогава почваме да мислим за това на какъв език ще пишем ... гледам аресъл си С++ .... е за този велик контролер езикът С++ не е дорасъл още .. та ще се спрем на чисто С ... не ти споменавам за асемблер , но ако почнеш да цепиш наносекундата за вибратора тогава ще ти потрябва . Та така ... аз лично бих ти подметнал да погледнеш малко виртуалните чекийки т.е. емулаторите .. това поне ще ти е без пари и горе долу щ еможеш да захапеш материята . Жокер огледай се за Proteus за симулиране и CCS компилатор за програмиране ..
|
| Сря Авг 21, 2013 11:15 pm |
|
 |
|
slav4opk
|
Доста ирония долавям тук , но заслужена на фона на невежеството ми ! Това с асамблера и наносекундите е право в десятката ще ми трябва , в момента се уча да боравя с Proteus , което начинание въобще не е от най - лесните ! А за контролера . въобще нямам идея какъв трябва да е , някакъв микрочип предполагам , за това питам в този форум ! Като цяло за софтуера ще ми е нужна блок схема и аз сам мога да си го изготвя , но в електрониката като цяло ме няма никакъв ! Мерси !
|
| Чет Авг 22, 2013 12:19 pm |
|
|