|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:43 am
Помощ за дипломна работа Ултразвук
| Автор |
Съобщение |
|
nostradame1
Ранг: Минаващ
|
 Помощ за дипломна работа Ултразвук
Здравейте!Предстои ми завършване,а не мога да се справя с дипломната работа.Темата е Ултразвуков генератор с две честоти трябва да се превключват на 25khz и на 150khz.Някой ако може да помогне ще съм много благодарен и ще се реванширам. Благодаря предварително.
|
| Вто Сеп 03, 2013 11:28 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Помощ за дипломна работа Ултразвук
Не зная защо ама това с реванширането ми навя едни стари спомени за колежки които се реваншираха ..... Та само това ли ти е заданието, нещо не трябва ли да се клати от този генератор, т.е. д аима усилвател за излючвател или ....
|
| Вто Сеп 03, 2013 3:28 pm |
|
 |
|
nostradame1
|
ами ще има предполагам
|
| Вто Сеп 03, 2013 4:17 pm |
|
 |
|
nostradame1
|
заданието е Ултразвуков генератор за защита от кучета и водни животни.
|
| Вто Сеп 03, 2013 4:18 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Водни животни  - тюлени - морски свинчета(много зли) - водни бълхи плаче майка-> явно асистента е дръпнал тревка преди да съчини заданието
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Сеп 03, 2013 5:16 pm |
|
 |
|
nostradame1
|
Пунсах тема,за да ми помогне някой,нямам нужда от " оригинални " коментари!
|
| Вто Сеп 03, 2013 5:52 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Синусоидален сигнал или правоъгълен ? Наличие на микроконтролер или примерно с таймер 555 ? Какъв пиезо излъчвател ще се ползва - пиезо пластина от тези за общо предназначение или специална керамика ( паралелепипед, цилиндър, диск...) ? Има ли изискване за проектиране на драйвер ? Прекалено много въпроси има а не ми се гадае. Ако ще са 2 честоти - о.к ползваш 2 таймера 555 единия на 25 другия на 150 KHz и ги превключваш. Ако ползваш контролер - промяна на периода на прекъсване на таймера. Ако обаче е синусоида тогава вече става сложно. Трябва си директен цифров синтез и бърз контролер. Я кажи какво се иска в края на крайща ама с повечко думички 
|
| Вто Сеп 03, 2013 6:42 pm |
|
 |
|
nostradame1
|
нямам точно изискване...аз решавам какво и как да стане,важното е на теория да докажа и обясня че работи(кое,как),с думички,няма да правя макет.По принцип ще бъде с таймер 555.Изисквания за проектиране няма,въпроса е да стане оригинално и да мога да го обясня,както казах по-горе 
|
| Вто Сеп 03, 2013 7:24 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Най-елементарното: изхода на 555 управлява драйвер ( или комплементарна двойка транзистори ), който драйвер управлява един MOS транзистор. В дрейновата верига на транзистора в включена първичната намотка на повишаващ трансформатор. На вторичната е закачена пиезо пластината. Променяйки честотата на импулсната поредица на таймера променяш и излъчващата честота, т.е имаш да пресметнеш 2 R-C групи. И така Нищо лично, но ми се струва елементарно задание за дипломна работа в университет. За техникум по-може да мине, ама ще трябва и някакъв макет да се сглоби. Ако търсиш повече тежест - задължително симулация на схемата на Workbench, LTSpice или някакъв друг продукт, за да покажеш че разбираш материала и това което показваш работи. Пробвай с ръководителя ти да доуточните заданието и да е по-конкретно, че инак ще има проблеми
|
| Вто Сеп 03, 2013 7:52 pm |
|
 |
|
radolin
|
Защо да слага 2 таймера и да превключва? До колкото разбирам, няма да се налага да работят по едно и съще време. Не е ли по-добре да превключва пасивните елементи, които определят честотата? Аз преди време помагах на една девойка от ТУ за дипломната, заданието беше ултразвуков далекомер. Реално схемата беше изкопирана от тук - http://www.ti.com/lit/an/slaa136a/slaa136a.pdfCD4049 аз уж трябваше да помогна само с написване на софтуер на Ц. Оказа се, че платката дето ми дадоха половината компоненти бяха запоени наобратно, или съвсем друг компонент запоен, ама със същия корпус  . В крайна сметка тръгна де, ама аз нищо не намазах, приятелката на съквартиранта ... Твойта работа е 10 пъти по проста. Изхвърляш всичко от горната схема, освен драйвера реализиран с CD4049 и заменяш сигнала от контролера с едно 555. Изтегли си дейташийт за 555, да видиш как да си пресметнеш стойности за резистори/конденратор за твоите честоти и ги превключвай с някакви DIP ключета примерно. Колкото до оригиналността, не виждам с такова просто задание какво оригинално можеш да покажеш. Също, ако питаш мен, купи си елементите и ги налепи на една платка - вероятността да научиш нещо е многократно по-голяма, особенно ако платката не тръгне от първия опит.
|
| Вто Сеп 03, 2013 8:31 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Може и да са 2 таймера всеки на отделна честота и да се превключва по псевдослучаен закон изхода. А псевдослучайната последователност да е от така наречените MLS типове и да се реализира на база преместващи регистри с линейни обратни връзки. Това си има своя смисъл предвид особенностите на звуковото възприятие при някой животни. Даже може да са и повече от 2 честоти. Ама за това си трябва литературна справка за кое защо и как се прави. Да не говорим за съгласувания на източника и други подробности 
|
| Вто Сеп 03, 2013 9:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Генератора е лесен, ако пък е синусоидален какво толкоз, хората са измислили операционни, стават си перфектни генератори, може и с транзистор, това е друг въпрос. Цялата история с ултразвука е около драйвера, там обикновенно има камъци, особенно ако драйваш нещо дето иска 1000 V, но в неговия случай нещата са прости, един 555 и е готов, драйвера може да му е CMOS буфер.
|
| Сря Сеп 04, 2013 1:49 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Аз на такива нещастници не знам има ли смисъл да им се "помага". Мозъкът му е мухлясвал няколко години в университета, сега решил да се дипломира като "инж.", а не се сеща да напише изходните данни за проектирането. даже една книжка не е отворил да види как се правят тези неща. една статийка не е погледнал. Това тип на товара, тип на сигнала, изходна мощност, стабилност на честотатат, начин на "превключване" между честотите...
Който му помага ще е не по-малко виновен от него за дереджето му.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Сеп 04, 2013 9:47 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
А на комисия, която пуска дипломанти с генератор с 555 аз лично бих избол очите и бих ги бил на голо до кръв!
_________________ Хайде де!
|
| Сря Сеп 04, 2013 9:49 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Еее dan, човекът дори не уточнява дали дипломата ще е от университет или от местния клуб на майстора  А аз кучегони съм отварял - 9В батерийка и 555 директно през един траф захранва пиезопищялката.
|
| Сря Сеп 04, 2013 6:10 pm |
|
|