Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Raspberry Pi IDE 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Raspberry Pi IDE
Здравейте,

Вчера си взех едно Raspberry Pi. Много съм доволен от машинката.
Желая да пиша на C. Пробвах с nano и gcc, но е страшно неудобно да се работи без IDE.

Намерих в един форум как да инсталирам Eclipse, но отзивирте са, че е страшно бавен на този компютър.

За това реших, че ми трябва някакъв крос компилатор. Идеята ми е да инсталирам IDE на PC-то, там да държа проектите и по някакъв начин (SSH ?) това IDE да копира файловете на Raspberry-то и там да компилира.

Някой има ли опит с това ?
Предварително благодаря!

Пет Окт 11, 2013 2:30 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Raspberry Pi IDE
Чакай сега, значи ако ще компилираш върху малинката, не ти трябва крос, а нормален компилатор. Ама това си е щуротия мен ако питаш, особенно за по-големички манджи ще брадясаш докато се сготви.

Слагаш си крос компилатора на ПЦ-то, с все еклипса и компилираш там. Накрая наливаш сготвеното в малинката и те така. Предполагам, че ще търкаляш линукс на нея, т.е. трябва просто да си качиш готовата апликация някъде дето да я вижда линукса.

Дебъгването вече е малко по друга бира, ама то като цяло дебъгване под лайнукс освен с тъпи принтефи... няма как иначе.

Пет Окт 11, 2013 3:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Прав си.
Какво би ми препоръчал ?

Това http://visualgdb.com/tutorials/raspberry/crosscompiler/ ми изглежда супер, но е трайъл, а цената е доста не е ниска.

Пет Окт 11, 2013 3:39 pm
Профил
Аватар

Нищо не мога да ти препоръчам, защото аз с малинките не съм се сблъсквал, говоря по принцип.

Аз ако трябва да го направя, бих взел gcc тулчеин за тоя процесор, насаждам го в еклипса и газ. Това си е тривиален АРМ, нищо повече не би трябвало да ти е нужно. Търси нещо от сорта на arm-linux-gnueabi-gcc-4.6.

Ама може поклониците на малинката да имат и други решения по въпроса, незнам. Като цяло това е платка за обучение и може да има някакви тулове, библиотеки и разни хубавни от типа "взимам това квадратче, закачам го към това триъгълниче и имам къщичка, без идея да си имам от архитектура". Гледай във форумите за малинки, трябва да има достатъчно инфо.

Едит: А най добре гугълни raspberry pi gcc eclipse.

http://www.gurucoding.com/en/raspberry_ ... clipse.php
http://airwiki.ws.dei.polimi.it/index.p ... aspberryPi

и т.н.

Аз спирам да давам съвети, щото не съм барал платката на живо.

Пет Окт 11, 2013 4:19 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]