Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Помощ относно микропроцесор Centrality AT440. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Помощ относно микропроцесор Centrality AT440.
Здравейте съфорумници!
Имам един навигатор който е: Blaupunkt TravelPilot Lucca 5.2 с процесор Centrality AT440
Проблемът е че преди време му бях омазал флаша и неволно изтрих NBoot и EBoot, и сега устройството няма никакви признаци на живот. Четох в едни руски форум че единствения начин да го оправя е да се намери Дъмп на флаша от същото устроиство и чрез JTAG да се презапише флаша.
Но имам няколко питаня относно свързването с JTAG.
1 - Какъв JTAG програматор трябва да използвам?
Тъй като Centrality AT440 процесорите са с:
Instruction Set: ARMv5TEJ
CPU Core: ARM926EJ-S
Предполагам че трябва да използвам JTAG който подържа ARM9.
2 - На PCB-то има един 18-пинов конектор който предполагам е за свързване с JTAG но не съм сигурен. Ако някой може да ми даде напътствия как да постъпя ще съм изключително благодарен:
Прикачвам снимки на PCB-то: Отпред , Отзад
А това е DataSheet на процесора: Тук

Пон Окт 14, 2013 6:58 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Помощ относно микропроцесор Centrality AT440.
не е толкова просто...
Първо jtag-a може да се превключва между дебъг режим и boundary scan. В дейташита има описани чрез кои пинове става, ама дали имаш достъп до тях на платката е друга бита.
Второ дали наистина са изведени jtag сигналите на тоя конектор дето си мислиш не е много сигурно.
Трето, jtag е стандарт на хардуерно ниво, дебъга на ядрото също, ама перифериите не са... Обикновено всеки джейтаг емулатор има набор от процесори дето се поддържат софтуерно. Проблемът е че твоя процесор е световно неизвестен и нямам представа кой го поддържа. Иначе всеки емулатор за АРМ9 ще се върже, ама ти ще трябва да пишеш софтуер който да пусне клоци че да може проца да бачка, евентуално да конфигурира nand контролера и/или шината и накрая да направиш флашването...
Всичко това отнема стршно много време и не си струва... Така че потърси още информация и дано намериш кой конектор, кой емилатор и т.н.

Пон Окт 14, 2013 8:41 pm
Профил
Ранг: Популярен

Миро,
като гледам флаша е външен за процесора. Такъв флаш няма ли да може и само през boundary scan-а да се програмира? Така може би може да се мине и с неизвестният процесор.

Пон Окт 14, 2013 9:10 pm
Профил

Миро Благодаря ти за бързия отговор!
Наистина както казваш тези процесори са световно не-известни! Тук напоследък една седица си счупих главата да търся информация как мога да го оправя и ТуК попаднах на един случай подобен на моя, но навигатора е др. марка но със същия процесор. В един руски сайт казват че софтуера който трябва да се използва се казва AtlasMgr- който изглежда Така. А именно аз със същия софтуер успях да изтиря Nboot но тогава USB-то на устройството работеше. А във Този форум обясняват как да стане работата но единственото нещо което ме затруднява е какъв JTAG кабел да използвам и как да намеря крачетата където да вържа JTAG кабела.

Пон Окт 14, 2013 9:17 pm
Профил

Vesko, на теория може ама на практика не мисля че ще му е по-лесно...
Тоната, аз нещо не мога да се ориентирам, там в единия линк имаше снимка на някаква самоделка за LPT и споменаваха някакво ЕХЕ. Ако ти имаш тая програма и тя работи само с такива самоделки, тогава нямаш голям избор :-)
Иначе не е просто кабел... нарича се емулатор, защото може да е по-сложен хардуер а и да има и акъл (софтуер). Но както казах нямам идея кой от готовите има достатъчно акъл че да може директно да налее флаша. Иначе трябва ти да инициализираш периферията и да направиш писането С OpenOCD може да се направи, но както казах е много играчка...
Другия вариант е да се вдигне флаша и да се запои на платка с по-масов процесор. Макар че той май беше BGA и свалянето също е зор, пък и за подходяща платка не се сещам.
Виж ако беше малко по-масов проц щеше да е къде къде по-лесно... Аз имам PEEDI и за доста процесори само го конфигурирам и толкоз...

Пон Окт 14, 2013 10:30 pm
Профил

miro_atc написа:
Другия вариант е да се вдигне флаша и да се запои на платка с по-масов процесор. Макар че той май беше BGA и свалянето също е зор, пък и за подходяща платка не се сещам.

Не е BGA. Изпълнимо си е. Само някой с такова устройство трябва да се съгласи да му бъде разпоен флаша за прочитане. Или да се намери DUMP по интернет.

ПП: Имам една оригинална ТОЙОТА навигация "убита" по време на ъпдейт. Мога да дам и модела, ако някй има същата и е навит да бъде разглобена с учебна цел :)

Пон Окт 14, 2013 10:45 pm
Профил

да, бе... най-обикновено тисопче :-)

Въпросът е дале не са сложили някаква защитка, някой page със сериен номер или ключ...

Пон Окт 14, 2013 11:08 pm
Профил

Процесора може и да не е чак толкова рядък - Centrality са купени от SiRF, които пък на свой ред са купени от CSR, които пък продават тази година тези си продукти на Samsung. Поне така пише във википедията.
Т.е. този процесор най вероятно е по известен като SiRF 3 или нещо такова - иска малко ровене в гугле.
Както и да е, успех на Тоната - пък ако му писне да си вземе един нов навигатор за 100-на лв :)

Вто Окт 15, 2013 12:15 pm
Профил

Мнение Помощ относно микропроцесор Centrality AT440.
Паларов,
да така е тези процесори са по известни като SiRF. Но спецялно този дето е на навигатора го водят SiRF Atlas II. Пък както казваш ти в днешно време цените на навигаторите са доста ниски, но работата тук е че ме човърка и искам да го оправя за спорта отколкото че ми е нужен. :) Относно навигатора, чакам един приятел да ми прати същия навигатор който работи, после с тая програмка RomReader която е за WinCE може да се направи дъмп на флаша без да го разпоявам от здравия навигатор , след което от моя навигатор ще дигна флаша и ще го флашна, предполагам че трябва да стане. Докато в Руския форум разправят че самоделката дето трябва да се използва с AtlasMgr където по-късно софтуера е прекръстен на SiRFSoCMgr e Тази, мисля че човека Тук дето има същия проблем като моя, само че с друг тип навигатор май използва същата самоделка. Но в Руския форум този Wiggler го дават за реанимиране на навигаторите с по-новите процесори SiRFAtlasIV - SiRFAtlasV и не знам дали ще стане за тоя процесор с който се занимавам, пък и от друга страна на оня 18-пинов конектор незнам дали са изведени TDI, TCK, TMS, TDO. Също така си нямам и идея как мога да ги открия. Според мен най-лесния вариант ще бъде да се дигне флаша и да го флашна на програматор. Ако някой има идеи как да постъпя да сподели.
Поздрави на всички!

Сря Окт 16, 2013 6:10 pm
Профил

Скоро четох някъде за хакерски JTAG скенер, който опитва всички комбинации на пиновете на някой куплунг (или тест поинтс) докато не открие работещ jtag - може би нещо подобно ще ти свърши работа. Т.е. без документация си е живо хакерство това което искаш да направиш ...

Сря Окт 16, 2013 10:54 pm
Профил

Да има много платки дето казваш намират Jtag Pin-Out, даже ето Тука обясняват как функционира. Но документацията на процесора я имам: ТУК! Даже успях да намеря крачетата който излизат от процесора ТУК но незнам как да ги проверя далй излизат на Тая букса. Просто не ми идва на акъла как да ги проверя с мултиметър.

Чет Окт 17, 2013 2:32 am
Профил

Ми как, отлепваш процесора, прозвъняваш, после го запояваш отгоре и така. Не е лесно, ама не е невъзможно, ако не си правил такива неща търси помощ тук някой ако му се занимава или ако изнамериш някой сервиз за ГСМ–и или компютри където я вършат тази услуга - предполагам, че срещу скромна сума ще ти помогнат.
Другия вариант е въобще да не ги проверяваш, ами направо да оставиш jtag скенера да си ги намери ... ако ги намери ...

Чет Окт 17, 2013 11:05 am
Профил

чак пък да отлепя проца за да прозвъни пистите е малко прекалено ;-)

С мултицет няма гаранция, обаче може да се ориентира донякъде... Значи TCK, TMS и TDI са входове и обикновено не се оставят хвърчащи. Трябва да имат пулъп или пулдоун от порядъка 4.7-10к, което може да се провери с мултицет. На TMS трябва да е пулъп (така ако има шум по клока ще закара tap-а в test-reset). Обикновено и на другите е пулъп но може и пулдоун да са сложили.
TDO е изход и ако има съпротивление то ще е серийно (<100 ома), но може и да няма.

С мултицет също може да се провери кои сигнали са входове, при захранено устройство гледаш дали нивото е високо или ниско. Ако е високо слагаш едно съпротивление от порядъка на 1к към маса. Ако сигнала е изход ще тече малко ток, ама напрежението няма да клекне. Ако е вход ще си стане нула или близко до нула в зависимост от това дали има пулът и какъв...

А дали наистина е jtag също може да се определи, ама трябва малко логика дето да изработва сигналчета. Първо поне 5 клока при TMS високо, после гледаш tap стейт машината в гугъл и броиш колко клока ти трябват с TMS=0 за да го закраш в шифт DR или IR... Тук въпросът е дали ще проверяваш с четене на IDCode или ще го вкараш в BYPASS... обаче цялата тая работа я прави всеки jtag emulator. Така че много по-просто е да си намериш един - примерно OpenOCD. Важното в случая е емулатора да не е на различно ниво. В смисъл jtag сигналите може да работят на 1.8, 2.5, 2.8 3.3 че и 5v някои... Евтините емулатори като ОЦД-то имат фиксирано обикновено 3.3V така че задължително замери преди да вързваш.
За да не стават издънки за всеки случай сложи серийно на всички (без маса) по 100-200 ома. След което може просто да си развърташ комбинации и да видиш дали на някоя от тях ще конектне. Стига сигналите да ти са със същите напрежения няма проблем, дори да ги вържиш неправилно и да става конфликт изход-изход нищо няма да изгори.

Чет Окт 17, 2013 11:37 am
Профил

palavrov написа:
Скоро четох някъде за хакерски JTAG скенер, който опитва всички комбинации на пиновете на някой куплунг (или тест поинтс) докато не открие работещ jtag - може би нещо подобно ще ти свърши работа. Т.е. без документация си е живо хакерство това което искаш да направиш ...

Май говориш за това:

http://www.elinux.org/JTAG_Finder

и по-подробно тук:

http://www.elinux.org/images/d/d6/Jtag.pdf

Чет Окт 17, 2013 6:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]