Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Проблем с PIC16F84 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Проблем с PIC16F84
Напълно нов съм както във форума, така и в програмирането на контролери. Почетох малко във форума и се реших да започна с PIC16F84. Сглобих си програматора на МК, но при програмирането имам проблеми. В края на верификацията ми излиза съобщение:" Verify failed at address 0000h!". После, като го пусна да се прочете, ми дава че памметта за данни и тази за програмата са празни!
Ще съм много признателен, ако помогнате на един напълно зелен PIC-програмист!!!

Пет Сеп 23, 2005 11:04 pm
Профил

Мнение 
Погледни в раздел Хардуер темата "Пробелми с универсалния програматор на МК" от преди няколко дена. Аз имах същия проблем и един колега от форума помогна за решаването.

Съб Сеп 24, 2005 12:14 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
купи си от някой магазин за електроника програматор за 6 лв мисля че беше на някоя от фирмите дето прави китове - аз съм много доволен от него а и занапред няма да ти трябва толкова често програматор

Съб Сеп 24, 2005 12:50 am
Профил ICQ

Мнение 
Дааа, ама не!
Не става нищо. По-точно- става същото:) не знам дали е от програматора или от софтуера. Дайте идея по какъв начин да провера дали е от софтуера.

Вто Сеп 27, 2005 6:14 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
А коя програма използваш? Дали са правилни настройките и:?:

Вто Сеп 27, 2005 11:27 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не знам с какъв програмаор програмираш и какъв е софтуера. Принципно тази грешка се появява, ако програмиращото напрежение е под 12В. Самият микроконтролер не може да влезе в режим на програмиране. Ако използваш стабилизатори,за да получи6 12В, най-вероятно това е проблемат. При някои програматори се иска някоя от линиите да е инвертирана. Ако това е случаят - подаваната от програматора на МК информация е безсмислена.

Възможни решения:
1. Измери напрежението на пин MCLR по време на програмиране. Ано то е под 12В опитай да подадеш по-високо напрежение на програматора. Аз използвам 7812 и при него това е характерен проблем.

2. Ако проблемат е софтуерен, погледни възможните настройки на програмата за програмиране и опитай да инвертираш някоя или няколко линии едновременно.

3. Възможно е много бързо да подаваш данните. Някъде има опция delay - това е времето между два поредни сигнала. Увеличи го и може и да стане :)

Възможно е да е и от нещо друго. :)

Нед Ное 06, 2005 4:04 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Да налага се да споделиш повече.

Нед Ное 06, 2005 6:52 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Проблем с PIC16F84
Dr.UmriGo написа:
Напълно нов съм както във форума, така и в програмирането на контролери. Почетох малко във форума и се реших да започна с PIC16F84. Сглобих си програматора на МК, но при програмирането имам проблеми. В края на верификацията ми излиза съобщение:" Verify failed at address 0000h!". После, като го пусна да се прочете, ми дава че памметта за данни и тази за програмата са празни!
Ще съм много признателен, ако помогнате на един напълно зелен PIC-програмист!!!

Колега и аз съм новобранец в програмирането но не е ли по добре вместо да си даваме парите за пикче и програматор не работим с Proteus а програмата я пиша в CCS както и започнах.
Нека големите батковци ни кажат дали правилно съм постъпил и (незнам тука ли е мястото )нека ако наистина искаме да сме като в академия нека ни дадат няколко задачки ,ние новобранците да се пробваме да ги направим.Съответно да качим кода тук и те да никажат дали правилно работим.
Аз бих искал да започнем с PIC 16F84.
С какво да почна с светодиодчета ли? :roll:

Вто Ное 08, 2005 5:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тъй верно, blink LED е най-добрия приятел на зеления програмист :D И аз оттам съм почнал, а като човърках по PIC16F84 незнаех, че съществува MPLAB и си маах директно във notepad и компилирах с MPASM. Друго си е като видиш как мига наистина :)

Вто Ное 08, 2005 6:20 pm
Профил

Мнение 
Благодаря ви на всички за помощта!
Всъщност се оказа, че проблема е стар. Става въпрос за пин 8 и 2 на серийния порт. Вече сте го коментирали във форума.
А защо започнах директно с контролери? Ами просто, когато имам каквото и да е било съмнение за това работи ли (особенно както съм зелен), просто мога да измеря къде какъв сигнал получавам. Поне за мен така е по-лесно.

Вто Ное 08, 2005 11:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]