Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Има ли TTL схема която да се управлява с разлика от 0.5V? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Има ли TTL схема която да се управлява с разлика от 0.5V?
Търся някаква ТТЛ логическа схема с която да управлява един транзистор НПН ключ, да прекъсвам масата на два вентилатора с обща мощност ~3w. Логиката като сигнал ми идва от Термистор NTC (уви да откриеш позистор у нас е почти невъзможно). Реализирал съм логическият си вход като делител и мога да задам напрежение до 9волта с потенциална разлика 0.5v. Подбрал съм термистора с нужната температура и мога да задавам примерно 0.5v за лог 0 и 1v за лог 1 и така в рамките на 1v - 9v.

Първоначално блъсках с един rail-to-rail оп-амп, но той пък ми вадеше неудобно напрежение за логическа 0 към базата на транзистора (VLow out min ~2v). Реших да си играя да го наглася с работна точка транзистора над два волта, но уви така по-зле стана.. режим усилвател, вместо ключ и доста ненадеждна работа.

Прикачвам с драснати две схемички в които съм убеден, че е възможно да има доста глупости и съм отворен за всякакви конструктивни порицания.

Горната съм нарисувал като "черна кутия" TTL схема, кък която да подам на единия вход референтно напрежение, а на другия управляващо такова. Досещам се, че при тези ниски граници 0.5v шумове и всякакви индуцирани напрежения ми заплашват коректната работа на логиката, защото е с ниска шумоустойчивост поради ниските лог. напрежения/нива, за това се чудя и за друг начин на реализация....

Долната схема е това с което си играх вчера, с добри делители kOhm постоянно токовата консумация е нищожна, пък и не ми трябва за батериина апаратура, мога да си позволя преразход на енергия. Диода пред транзистора е шотки 0.30в пад и го поставих в защита на логиката от ключа, ако нещо стане със силовата част (транзистора).

Мисля си за друг термистор с по голямо съпротивление с който да реализирам поне волт разлика при логическа 0 и 1 при настъпване на зададените температурните промени в които логиката трябва да реагира. Но отново казвам, отворен съм за съвети. Не гоня голяма скорост на включване на логиката, важно е да се включи със сигурност, поради това, че служи за охлаждане на един любителски регулируем линеен лабораторен блок, който понагрява при ниските изходни напрежения, когато цялата мощност падне в крайното стъпало.

P.S. Да работиш с програми като workbench за да тестваш схемата си е отвратително... Особено когато ти позволява да позлваш само по един мултиметър, един скоп и т.н.

Прикачени файлове:
CAM00395.jpg
CAM00395.jpg [ 1.55 MiB | Прегледано 5383 пъти ]
Вто Фев 18, 2014 11:06 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Има ли TTL схема която да се управлява с разлика от 0.5V
Я разгледай ей това:

http://sim.okawa-denshi.jp/en/compkeisan.htm

Сигурен съм, че ще си направиш това дето ти трябва само с едно ОУ.... За да не можеш да свалиш изход на ОУ под 2 В определено нещо някъде си объркал...

Вто Фев 18, 2014 11:19 am
Профил ICQ

Много благодаря!
Хич не съм се сетил да регулирам хистерезиса за превключване на операционния усилвател. Личи си слабата ми подготовка, занимавам се отскоро любителски с електроника и предимно разучвам от блогове в тубата нещата. Блогове като: eevblog, Mike's Electric Stuff, aussie 50. Препоръчвам ги и на други начинаещи ентусиасти.

Симулирах веригата и сега гърми нула при високо логическо ниво. Ще сложа и кондензатори. Входен, изходен и един след оп-ампа за филтри от случайни подскоци на напрежението, защото захранвам с импулсно захранване от адаптор.

Като завърша "проектчето" на ецнат еднослоен текстолит ще сложа снимки.

Вто Фев 18, 2014 2:32 pm
Профил
Аватар

Сложи половин LM393 вместо ОУ, да ти е мирна главата. Изходът е с отворен колектор, ще ти трябва и пул-ъп резистор. Най-добре е вместо NPN да сложиш MOSFET.

Вто Фев 18, 2014 2:56 pm
Профил ICQ

Горещо препоръчвам да си свалиш от сайта на Линеар ( http://www.linear.com/ ) LTSpice IV - в дясно е даунлоуд линка... - абсолютно безплатен е и е уникално прост за употреба. Ще ти е от голяма полза. Успех

Вто Фев 18, 2014 2:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Също така в сайтовете на тексас, линеар и т.н. има разни сборници с най-различни схеми с операционни усилватели. В твоя случай LM358 ще ти свърши чудна работа. Понеже на теб не ти трябва рейл-ту-рейл - а LM358 изхода му слиза до нула - което ти върши работа. За симулация аз ползвам Tina - има фрий версия на сайта на тексас. Пиратска (пълна) версия обаче се намира доста трудно.

Вто Фев 18, 2014 11:37 pm
Профил ICQ

Благодаря на всички, довечера ще сваля Tina и LT spice 4.
Вече взех компаратор LM393 и ще позлвам него, но може да мина довечера и един LM358 да взема. Реших да се възползвам от съвета и ще сложа pull down резистор 10кОма след компаратора, по този начин си гарантирам замасена базата на ключа при възникване на трето състояние в логиката.

Сря Фев 19, 2014 12:29 pm
Профил
Аватар

То не се прави така :) Значи слагаш си примерно 1к от изхода на ОУ към база и 10к от база към маса. По принцип мое да се посмятата по въпроса за стойностите но тези дето съм ти ги дал вършат работа.

Сря Фев 19, 2014 9:52 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

А три-стейта на изхода на ОПАМП от къде ще дойде?

Сря Фев 19, 2014 10:02 pm
Профил
Аватар

б....ш ли м....у тати... То ако е с 393 има само 0 на изхода. Другото всеки се оправя поединично. Само че с 393 ще е малко по-сложно да се направи шмит тригер.

Сря Фев 19, 2014 11:54 pm
Профил ICQ

Свали си и CircuitMaker 2000. От трите посочени поне на мен ми е най-удобно, и като го пуснаш да изчислява, записва данните за всички точки по схемата. После само съкваш където те интересува и ти се появява графика на квото там (ток, напрежение, мощност...).

Чет Фев 20, 2014 12:04 am
Профил ICQ
Аватар

Tina това си го прави "на живо" така да се каже. Можеш да си цъкаш по точките докато си върви симулацията и да си го гледаш все едно със скоп.

едит: за съжаление до 9.3 версия скопа на тина има някой недостатъци дето са ме дразнили винаги. Пише че във версия 10 било оправено, обаче като знам 9-та как минаха 2 години докато се появи кракната и 10-та излезе преди няколко месеца, та не знам кога ще успея да се докопам до нея...

Чет Фев 20, 2014 7:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Кракната девятка ли?! Ама без вируси?! Дей туй?

Чет Фев 20, 2014 10:59 pm
Профил
Аватар

Е с вируси разбира се. Осмица имам без вируси - или поне тогава не съм ги фанал.

Пет Фев 21, 2014 8:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Пак не разбрал:
Е, тогава значи става само за виртуална машина и тогава що ти е кракната?!
П.С.: То напоследък и доста "сандъци с пясък" се навъдиха ама не ми се е налагало да ги пробвам.

Съб Фев 22, 2014 12:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща